این روزها بحث گرانی لوازمخانگی یکی ازموضوعات مهمی است که مردم را نگران کرده و هنوز مسئولان راه حل مناسبی برای آن اعمال نکرده اند. آشفته بازار لوازم خانگی سر و صدای زیادی به راه انداخته است. به گزارش برات نیوز ، قیمتها در بازار لوازم خانگی ایران طی هفتههای گذشته به شکل سرسامآوری افزایش یافته است. رییس اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی در اردیبهشتماه این افزایش قیمت را حدود ۲۵ درصد اعلام کرده بود، اما با گشتی در بازار، میتوان آمار و ارقام بالاتری را هم مشاهده کرد.
جالب اینکه، افزایش قیمتها فقط شامل کالای خارجی نیست، حتی لوازم خانگی ایرانی هم شامل این افزایش قیمت نجومی شدهاند و حالا بازار خالی از مشتری است.
قاسم نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران در خصوص گرانی لوازمخانگی، گفته است: این روزها بحث گرانی لوازمخانگی یکی از موضوعات مهمی است که لازم میدانم رئیس اتحادیه و اعضای هیئتمدیره به میدان بیایند و نظارت و کنترلی بر این موضوع داشته باشند.
رئیس اتاق اصناف تهران با تأکید بر اینکه باید روی کار صنوف نظارت وجود داشته باشد تا گرانفروشی را کنترل کنیم، اعلام کرده: قرار بر این است بازرسان اصناف برای کنترل قیمتها بهصورت تیمی به صنوف مراجعه کنند تا از گرانفروشی بتوان جلوگیری کرد.
جالب اینکه این مقام مسئول ادعا میکند که قیمت لوازم خانگی ایرانی افزایش نیافته و عده ای صنف لوازمخانگی را زیر سوال می برند چراکه خودسرانه قیمتها را افزایش میدهند، در صورتی کالایی را که میخرند، سود مشخصی دارد. کارخانهها میگویند کالا را گران نکردند اما در واحدهای صنفی کالا گران به دست مشتری میرسد.
بیشتر بخوانید: بانک مرکزی به تامین ارز اولیه لوازم خانگی ورود کرد
نوده فراهانی گفت: این روزها بازرسان اصناف به صنوف مراجعه می کنند و قطعا با گران فروشی برخورد خواهد شد. مردم توان اینکه کالای گران را بخرند ندارد، برخی از مشتریان می گویند در رابطه با خرید جهیزیه مشتری نداریم و کم مراجعه می کنند، اما این رویه منطقی نیست.
آشفته بازار لوازم خانگی ؛ سازمان حمایت از مصرف کنندگان از شعار تا عمل
رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان نیز در خصوص وضعیت بحرانی و نظارت بر بازار لوازم خانگی گفته است: از ۲۰ خرداد به ذی نفعان این حوزه برای خود اظهاری و ارائه اسناد فرصت دادیم و بعد از این تاریخ باید کالای ثبت شده در سامانه ۱۲۴ با قیمت اعلام شده در این سامانه عرضه شود.
به گفته عباس تابش، تامین حقوق مصرف کننده از مسیر تولید عبور میکند، هر جا تولید کافی وجود داشته باشد مصرف کننده راضی خواهد بود. سازمان حمایت تلاش خواهد کرد حقی از مصرف کننده و تولید کننده ضایع نشود پس مستندات را از تولید کنندهها دریافت و قیمت گذاری را انجام خواهد داد.
رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان بیان کرد: با اعلام شورای رقابت برای قیمت گذاری، این موضوع به طور کامل به این اداره واگذار شد. پیشنهاد سازمان حمایت به کمیتههای مربوطه ابلاغ شده و اختلاف قیمتهایی در آن وجود دارد.
تابش بیان کرد: سیاست دولت برای واردات کالاهای اساسی کاملا مشخص است. در برخی از این اقلام کاملا خودکفا هستیم و ممنوعیت واردات وجود دارد، اما در بخشی از اقلام یا به صورت جزئی یا به صورت کلی نیازمند واردات هستیم. واحدهای تولید مختلف برای تعمیق و بهبود وضعیت تولید تلاش میکنند. هم اکنون بیش از ۵ هزار ردیف تعرفه در سامانه نیما تامین ارز میشود.
او بیان کرد: بعد از مدت زمان ارائه شده به شبکه فروش لوازم خانگی حضور ما در محل عرضه آغاز خواهد شد و لوازم خانگی اولویت ما در بازرسیها خواهد بود.
رئیس سازمان حمایت گفت: تصمیمات کلان اقتصادی وضعیت کلی اقتصاد و بازار را تعیین خواهد کرد، اما سازمان حمایت توان خود را برای جلوگیری از نظارتها به کار میگیرد.

مهمترین عامل آشفته بازار لوازم خانگی و افزایش قیمت لوازم خانگی چیست؟
مهمترین عامل تغییرات قیمت لوازم خانگی، افزایش نرخ ماده اولیه ورق است که برای ساماندهی آن مقرر شد معاونت امور صنایع وزارتخانه ظرف تقاضا را در حوزه فولاد ساماندهی کند.
دبیر ستاد تنظیم بازار با بیان مطلب بالا گفت: معاونت صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت طرحی پیشنهاد کرده که تسهیلات ارزان قیمت ۱۲ درصدی در اختیار مصرفکنندگان لوزام خانگی قرار گیرد.
«محمدرضا کلامی» بیان کرد: در حوزه تامین منابع ریالی مورد نیاز تولید لوازم خانگی، وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی به نیمایی تغییر میکند، افزایش قیمت ها اجتناب ناپذیر است و به همین دلیل معاونت صنایع وزارت صنعت طرحی پیشنهاد کرده که تسهیلات ارزان قیمت ۱۲ درصدی در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد تا قدرت خریدشان افزایش یابد.
وی بیان داشت: در حوزه ساماندهی تولید، مقرر شد ارز مورد نیاز قطعات یدکی لوازم خانگی با اولویت ویژه از سوی بانک مرکزی تامین شود و بانک مرکزی نیز در این زمینه همکاری دارد.
کلامی ادامه داد: در موضوع افزایش عمق ساخت داخل، مقرر شد ضریب وابستگی با برگزاری میزهای تعمیق ساخت داخل کاهش یابد، همچنین تولید تا ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت و در تلاشیم تا تولیدات جدید را به بازار تزریق کنیم.
وی تاکید کرد: مهمترین عامل تغییرات قیمت لوازم خانگی، افزایش نرخ ماده اولیه ورق است که برای ساماندهی آن مقرر شد معاونت امور صنایع وزارتخانه ظرف تقاضا را در حوزه فولاد ساماندهی کند.
دبیر ستاد تنظیم بازار توضیح داد: این بدان معناست که با مراجعه به واحدهای تولیدی، مقادیر تولیدشان را در گزارش های حسابرسی و غیره مشخص کند تا ورق تولیدی آنها را به نرخ کشف شده در بورس با قیمت مشخص تامین کنیم تا نیازها در این زمینه رفع شود.
بیشتر بخوانید: بیش از 21 میلیون سرپرست خانوار وام یک میلیونی دریافت خواهند کرد
مجوز افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمتها
این در حالی است که سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده، ظرفیتهای تولید لوازم خانگی رو به افزایش است و به سرعت جای واردات این کالاها با تولیدات داخلی گرفته میشود.
به گفته «حسین مدرس خیابانی» دو هفته قبل یکی از شرکتهای تولیدکننده تلویزیون به ظرفیت تولید ۷۰۰ هزار دستگاه در سال رسید. ظرفیتهای خوب دیگری در سایر اقلام لوازم خانگی نصب شده یا در حال نصب است.
این مسئول معتقد است: بازار کنونی لوازم خانگی تحت تاثیر شاخصهای کلان اقتصادی و به خصوص اتفاقاتی که در حوزه ارز، تورم و غیره میافتد، است.
وی گفت: البته وقتی دستمزدها و هزینههای تولیدکنندگان افزایش مییابد، نمیتوان با سرکوب قیمتها از این رویه جلوگیری کرد، اما در عین حال افزایش افسارگسیخته قیمتها نیز قابل قبول نیست.
سرپرست وزارت صنعت خاطرنشانکرد: به نظر میرسد بازار لوازم خانگی در آینده نزدیک به تعادل برسد.
مدرس خیابانی اضافه کرد: در بخش تقاضای لوازم خانگی، برخی فروشندگان و عرضه کنندگان از عرضه کالاهای خود ممانعت کرده و احتکار میکنند که در این زمینه سازمان حمایت به دنبال نظارت و کنترل هر چه بیشتر بازار است.
وی بیان داشت: این نظارت به دو شیوه نظارت بر انبارها و مراکز نگهداری و همچنین نظارت بر قیمتها انجام می شود.
جالب اینکه به گفته مدرس خیابانی، برخی تولیدکنندگان به دلیل فضای خاص حاکم بر بازار، انتظار افزایش قیمتهای چند برابری دارند، اما اکنون بین ۲۰ تا ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته در این مقطع مجوز افزایش قیمت به آنها داده شده است.
وی گفت: تامین لوازمخانگی و توزیع آن بین اقشار هدف از جمله زوجهای جوان و افراد تحت حمایت کمیته امداد، بهزیستی و غیره، از جمله این برنامههاست که در جلسه روز دوشنبه ستاد تنظیم بازار مطرح میشود تا کارخانجات سبد ویژهای از لوازمخانگی را در اختیار این اقشار قرار دهند.
سرپرست وزارت صنعت یادآور شد: در ستاد بررسی آثار اقتصادی کرونا، دو بن کارت یک و دو میلیون تومانی برای مدیریت تقاضای برخی کالاها پیشبینی شده، اما برای لوازمخانگی در شرایط کنونی نیاز به تحریک تقاضا وجود ندارد و این یکی از عوامل آشفته بازار لوازم خانگی است.
وی گفت: در این بخش، تقاضا به اندازه کافی وجود دارد اما مردم قدرت خرید ندارند و باید با شیوههایی از جمله کاهش هزینههای تمام شده کاری کرد تا مردم لوازم خانگی را با قیمت مناسب بخرند.
مدرسخیابانی خاطرنشان کرد: برخی شرکتهای بزرگ در حال تدارک برای در نظر گرفتن تسهیلات و شرایط ویژه برای برخی اقشار هدف از جمله زوجهای جوان، جامعه هدف کمیته امداد و بهزیستی هستند.