روند سریع کاهش شاخص بورس طی دو ماه گذشته سبب کاهش شدید ارزش دلاری بازار بورس در ایران شده است.
به گزارش براتنیوز، این روند کاهشی سریع که شاخص بورس ایران طی دو ماه گذشته آن را تجربه کرد بسیاری از اتفاقات خوب سالهای گذشته را تحت تاثیر قرار داد. ازجمله این موارد میتوان به کاهش شدید ارزش دلاری بورس ایران اشاره کرد. این درحالیست که ارزش دلاری بازار سرمایه طی یک دهه اخیر رشد چشمگیری داشت.
در سال 1389 ارزش دلاری بورس معادل با 118 میلیارد دلار تعیین شد. پس از آن در پایان بهمن ماه سال 1398 نیز ارزش این بازار به بیش از 130 میلیارد دلار رسید. در این بازه زمانی همواره روند افزایشی و کاهشی بورس تا حدود زیادی منطقی بوده است. در حقیقت افزایش یا کاهش قیمت دلار در این بازه مشخص، تاثیر مستقیم بر ارزش دلاری بورس ایران داشت یعنی با افزایش قیمت دلار، ارزش دلاری بورس کاهش مییافت و بالعکس.
اما در سال جاری، تعدد کدهای بورسی صادرشده سبب شد تا ارزش دلاری بورس شیب زیادی بگیرد . در نوع خود رکورد محسوب شود.
دلایل روند کاهش ارزش دلاری بورس ایران
طبق امار منتشره، در تاریخ 19 مرداد سال 99 رکود ارزش دلاری بورس شکسته شده و به مبلغ 427 میلیارد دلار رسید. لازم به ذکر است ارزش دلاری بورس ایران در ابتدای سال 99، 105 میلیارد دلار بوده است.
روند افزایش شاخص بورس از 512 هزار واحد در تاریخ 6 فروردین 99، به 2 میلیون و 100 هزار واحد در 19 مرداد رسید.
روند کاهشی شاخص بورس طی دو ماه گذشته سبب شد تا ارزش دلاری بورس نیز با کاهش 200 میلیارد دلاری روبهرو شود. افزایش قیمت دلار در بازار و کاهش ارزش 50 تا 70 درصدی قیمت سهام نمادهای مختلف را میتوان دو دلیل مهم این امر دانست.
رشد 400 درصدی شاخص از ابتدای سال جاری تا 19 مرداد ماه که اصلاح بازار سرمایه آغاز شده است، سبب روند کاهشی ارزش دلاری بورس ایران شد. در همین بازه زمانی دلار بازدهی کمتر از 30 درصدی را تجربه کرد.
سهام ریالی با ارزشتر است یا سهام دلاری؟
طبق گفتههای پیشین، هماکنون ارزش بسیاری از نمادها خیلی پایینتر از قیمت اصلی آنهاست. این موضوع هم در سهامهای ریالی و هم در سهامهای دلاری مشاهده میشود.
افزایش نرخ تورم در ماههای اخیر از عوامل مختلفی نظیر افزایش پایه پولی و به تبع آن نقدینگی و افزایش نرخ دلار تاثیر گرفته و سبب شده است تا قیمت بسیاری از نمادها پایننتر از نرخ تورم باقی بماند. همین مساله سبب میشود نمادهایی که ارزش ریالی دارند در حال حاضر با ارزشتر باشند.
از طرف دیگر، افزایش قیمت دلار در بازار آزاد و صرافی ملی طی ماههای اخیر بهخصوص یک ماه گذشته، خبر خوبی برای نمادهاییست که به اصطلاح به آنها سهمهای دلاری گفته میشود.
البته این موضوع به معنای سیگنال ورود و یا خروج به نمادها نیست. لازم به ذکر است که سهام دلاری یعنی نمادهایی که مواد اولیه آنها وارداتیست و تامین این مواد با دلار انجام میشود. از سوی دیگر، محصولات این شرکتها نیز صادر شده و درآمد آنها نیز به ارزهای خارجی است.