پایین بودن نرخ برق در کشور موجب شده تا استخراج ارز دیجیتال نسبت به کشورهای دیگر کمهزینه باشد و پای خارجیها را به ایران باز کند. موضوع استخراج ارز دیجیتال در تابستان بسیار مهم میشود. چرا که استخراج ارز دیجیتال در تابستان به انرژی زیادی نیاز دارد. این مسئله باعث شده تا وزارت نیرو ترتیبی بیاندیشند و تعرفه برق آنها را واقعی کنند. با برات نیوز همراه باشید.
مصرف بیش از اندازه برق توسط دستگاههای ماینر موجب تضعیف صنعت برق کشور میشود و تهدید بالفعلی برای کشور بهحساب میآید. برای استخراج هر واحد بیتکوین نیاز است 72 هزار کیلووات برق مصرف شود. به عبارتی، مصرف برق استخراج هر واحد بیتکوین برابر با مصرف 28 مشترک برق است.
از طرفی، نرخ پایین برق نسبت به کشورهای دیگر موجب شده استخراجکنندگان زیادی چه در داخل کشور و چه از کشورهای دیگر، به فکر ایجاد فارم استخراج ارز دیجیتال بیافتند. همچنین این مسئله، طبعا منجر شده به ورود هزاران دستگاه ماینر قاچاق و غیرقانونی به کشور.
بیشتر بخوانید: کشف دستگاه ماینر بدون مجوز
ساماندهی استخراج ارز دیجیتال
«محمودرضا حقیفام» معاون وقت هماهنگی توزیع شرکت مادرتخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران(توانیر)، در فروردین ماه امسال گفته بود، پایین بودن تعرفه برق در ایران، موجب استقبال استخراجکنندگان شده است. تلاش میشود با توجه به فعالیت استخراجکنندگان ارز دیجیتالی بینالمللی – از جمله استخراجکنندگان چینی – در کشور، تعیین تعرفه مجاز برای آنان صورت گیرد. اکنون نگرانی ما حضور بیشتر استخراجکنندگان ارز دیجییتالی بینالمللی با توجه به نرخ پایین برق و استفاده بیش از حد از برق است.
وی در آخر اضافه کرد: تعیین تعرفه صنعتی و یا صادراتی دو راهکار پیشنهادی است تا بتوان مصرف این مشتریان را مدیریت کرد.
«همایون حائری» معاون برق و انرژی وزیر نیرو نیز در همین رابطه گفته بود: برق ارزان، استخراجکنندگان ارز دیجیتال را به کشورمان کشانده است که افزایش بیش از حد آنها میتواند به ضرر صنعت برق باشد.
وی با اشاره به اینکه برای استخراج هر واحد «بیت کوین» نیاز به مصرف ۷۲ هزار کیلووات برق است، گفت: برای استخراج هر واحد بیت کوین، به اندازه مصرف ۲۸ مشترک، برق مصرف میشود که ادامه چنین روندی خطرناک است.
حائری اضافه کرد: اگر روند این استخراج ارزهای دیجیتال به همین نحو ادامه یابد پیشبینی میشود مصرف آنها به بیش از ۲ هزار مگاوات برسد.
پس از این اظهارنظرها و موضعگیریها در باره مصرف برق دستگاههای استخراج ارز دیجیتال، رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در واکنش به فعالیت آنها گفت: فعالیتهای مرتبط با استخراج بیت کوین در ایران از نظر ما غیرقانونی است و در صورت مشاهده به صورت جدی با آن برخورد میشود.
بیشتر بخوانید: پیپال بهدنبال استخدام مهندسین ارزهای دیجیتال است
پس از این اظهارنظر روند برخورد با این فعالان این عرصه افزایش یافت تا آنکه وزارت نیرو موفق به تعیین تعرفهای مناسب برای آنها شد.
«مصطفی رجبی مشهدی» سخنگوی صنعت برق تیرماه پارسال گفته بود: مراکز استخراج بیتکوین میتوانند برق مورد نیاز خود را به قیمت ریالی برق صادراتی از شبکه سراسری تحویل گرفته و یا اینکه برق مورد نیاز خود را با احداث نیروگاههای جدید تامین کنند و این دو راهکار وزارت نیرو برای آنها است.
وی اضافه کرد: مقرر شده تا مراکز استخراج ارز دیجیتال با رسمیت یافتن این کسبوکار و اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت بتوانند فعالیت خود را شروع کنند.
رجبی درباره تامین برق برای استخراجکنندگان اضافه کرد: مراکز ذکر شده میتوانند برق مورد نیاز خود را به قیمت ریالی برق صادراتی از شبکه سراسری تحویل گرفته و خریداری کنند که مقررات آن در حال تدوین است تا قیمت صادراتی در ساعتهای مختلف اوج بار و غیر اوج بار محاسبه و تعیین شود.
اما تعیین این تعرفه واکنش منفی استخراجکنندگان را در پی داشت، بهطوری که آنها تعیین قیمت برق به مبلغ ۹۶۵ تومان به ازای هر کیلووات ساعت برای استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال توسط وزارت نیرو و تعدیل نشدن این قیمت را موجب خروج آنان و محروم شدن کشور از یک کسب و کار جدید دانستند.
«بنیامین عباسی» مدیرفنی یک شرکت فعال در عرصه استخراج ارز دیجیتال پارسال درباره نرخهای جدید گفته بود: وزارت نیرو تاحدودی حق دارد و اکنون فرصتی فراهم شده تا بتواند قسمتی از دغدغهها و نگرانیهای خود را برطرف کند.
وی افزود: وزارت نیرو حق دارد، اما این کسبوکارهم باید بتواند فعالیت خود را داشته و مشکلات را برطرف کند و قیمت تعیین شده با اعمال تخفیفهای در نظر گرفته شده دارای مزایایی برای فعالان این عرصه است، اما این نرخ قدرت رقابت را از استخراجکنندگان داخلی خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: ارز دیجیتال چین این کشور را از بحران کرونا نجات میدهد؟
انجمن بلاکچین ایران نیز در واکنش به تعیین تعرفه صادراتی برای استخراجکنندگان ارزهای دیجیتالی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: تعیین تعرفه برق خارج از مصوبات قبلی هیات وزیران، به شدت موجب توسعه رانت و گسترش فساد میشود.
انجمن بلاکچین ایران در اطلاعیه خود آورده بود: کارآفرینان این صنعت، بیگانه نیستند و نمیتوان تعرفه برق بر مبنای ارز یک کشور خارجی یا نرخ صادراتی برای آنها در نظر گرفت، آنها پیشتازان عرصههای اقتصاد و فناوری و زمینهسازان بهرهمندی اقشار جامعه از فرصتهای برابرند.
استخراح ارز دیجیتال و تاثیر آن روی خاموشی تابستانی
در تابستان امسال، با توجه به روند فزاینده مصرف برق که این روزها مرز ۵۷ هزار مگاوات را رد کرده، نگرانی از خاموشیهای احتمالی رو به افزایش گذاشته است. اما هنوز هیچ حرکتی نسبت به فعالیت استخراجکنندگان ارز دیجیتال از سوی وزارت نیرو صورت نگرفته و باید منتظر ماند و دید چه تاثیری روی مصرف برق تابستان امسال و خاموشی تابستانی میگذارد.