خبر منتفی شدن عرضه صندوق دارا دوم به گونهای روند معاملات این بازار را بهم ریخت که حاشیههای زیادی را با خود به همراه داشت و باعث افت بورس شد.
روند معاملات بازار در روزهای دوشنبه و سهشنبه هفته گذشته بسیار پر نوسان و رو به افت بود، تا جایی که به هفته جدید هم سرایت کرد و شاخص افت دیگری را تجربه کرد.
شاخص بورس در جریان معاملات امروز (شنبه) بازار سرمایه با ثبت افت بیش از ۷۲۴۴۷ واحدی، تا ارتفاع یک میلیون و ۹۰۲هزار واحد عقبنشینی کرد.
به اعتقاد بنده، علت تداوم منفی بودن بازار در معاملات امروز و افت بورس، بی اعتمادی سرمایهگذاران به خاطر حواشی هفته گذشته پیرامون عرضه دارا دوم و اختلالات هسته معاملات است.
اگر بخواهیم دلیل اصلاح بازار و ریزش قیمتها را تقسیمبندی کنیم باید مجموعهای از عوامل با وزن و میزان تأثیرگذاری متفاوت را در نظر بگیریم.
این عوامل مانند اختلال در هسته معاملات، اشتباه یکی از کارگزاریهای بزرگ در توقف معاملات سهامداران این کارگزاری و همچنین اشتباه دولت در هفته گذشته در انتشار خبر توقف عرضه دارا دوم بود.
علت اصلی و مهم دیگری که در این موضوع می توان نام برد، رشد سریع نمادهای شاخص ساز در هفتههای گذشته بود.
بیشتر خوانید: صندوق ETF دوم شهریورماه عرضه میشود
همچنین شرکتهایی که قرار بود سهام آنها در ETF دوم عرضه شود رشد کردند که با خلف وعده دولت با عرضه این صندوق، شاهد اصلاح قیمت سهام این نمادها نیز بودیم.
بنابراین می توان گفت که سرمایهگذاران با عدم اعتماد بازار نسبت به بدقولی دولت مواجه شدند و از طرفی عدم توسعه سخت افزاری بازار شامل اختلال در هسته معاملات به همراه ضعف خدماتدهی کارگزاریها باعث چنین افتی در بازار سرمایه شد.
البته نمیتوان علت افت بورس و نوسان اخیر را فقط به انتشار خبرها مانند منتفی شدن صندوق دارا دوم نسبت داد، بازار در مرز دو میلیون واحد نیاز به اصلاح و استراحت دارد که خبرها و صحبتهای مطرح شده بهانهای برای شتاب در اصلاح شاخص بورس خواهد شد.
بنابراین چند هفتهای است که مسیر شاخص بورس طبق پیشبینی کارشناسان در حال طی شدن است و نوسان و اصلاح شدیدی را در بازار تجربه کرده است.
با توجه به اینکه اکثر فعالان بورس روند فعلی بازار را طبیعی میدانند و معتقدند که خطری معاملات بورس را تهدید نمیکند اما این موضوع در کاهش نگرانی سهامداران و افزایش عرضهها در بازار تاثیرگذار نبوده و برخی از این افراد به منظور دوری از احتمال ضرر و زیانهای بیشتر به دنبال عرضه و نقد کردن سهام خود در بازار هستند.
جالب اینکه هفته گذشته به دنبال مشکلات به وجود آمده در بازار به دلیل خبر عرضه بلوکی سهام دولتی پالایشگاهها و منتفی شدن عرضه صندوق دارا دوم، وزیر اقتصاد نیز از عرضه باقیمانده سهام دولت خبر داد.
که به اعتقاد من این موضوع توانست روزنهای از امید را در میان سهامداران ایجاد کند تا سهامداران با خیال بهبود روند معاملات بورس در انتظار آغاز معاملات آخرین روز معاملاتی هفته باشند.
از طرفی یکی از بحثهای مدنظر که بازار نسبت به آن حساسیت نشان داد، بحث فروش سهام عدالت بود که بعدا مشخص شد ٦٠٠ میلیارد تومان معادل پنج درصد از ارزش معاملات بازار فروش سهام عدالت صورت گرفت.
حال با به وجود آمدن روند نزولی و افت بورس، پیش بینی میشود که عمق بازار به دلیل ورود سرمایهگذاران تازه وارد زیاد شده و طبیعی است که یک سری ترسها در بدنه بازار افزایش یابد و فروش احساسی از سوی سهامداران شکل بگیرد.
البته انتظار می رود، جو فروش در بازار فروکش کند و بازار دوباره به مدار عقلانیت و رشد خود بازگردد.
این مطلب را هم نباید نادیده گرفت که به دلیل بهبود اوضاع اقتصاد جهانی، نرخهای جهانی و تاثیر آن بر شرکتهای کامودیتی محور بازار سرمایه و همچنین روند صعودی دلار، احتمال افزایش سودآوری در سهام برخی از شرکتها بسیار بالاست.
نویسنده یادداشت: مرتضی پیرهادی – کارشناس بازار سرمایه