میزان ارزبری قطعات خودرو، یکی از مواردیست که صنعت خودروسازی کشورمان را با چالش بزرگی روبهرو کرده است. باید به این مورد توجه کنیم که قطعات خودرو علاوهبر اینکه وارداتی هستند و تغییرات قیمت ارز بر آنها تأثیرگذار است، در مواردی که داخل کشور تولید میشوند نیز براساس قیمت ارز، قیمتگذاری و ارزیابی میشوند.
به گزارش برات نیوز ؛ باوجوداینکه طی ماه گذشته وزارت صمت قیمت خودرو را افزایش دادهاند، قیمت قطعات خودرو تغییری نکرده و این موضوع سبب شده تا قطعهسازان با مشکلاتی روبهرو شوند. خودروسازان قطعات خودرو را از قطعهسازان با ارز 11 هزارتومانی تهیه میکنند، درحالیکه قطعهسازان مجبور هستند تا دلار مورد نیاز خود را از طریق صادرات و با قیمت 22 هزار تومان تهیه کنند.
بیشتر بخوانید: قیمت های خودرو در ایران واقعی نیست
مواد اولیه وارداتی در قیمت تمام شده خودروها سهمی 70 درصدی دارند و در طول 5 ماه گذشته، مواد اولیه موردنیاز خودروها حدود 50 درصد افزایش قیمت داشتهاند، این اتفاق درحالی رخ داده است که قطعهسازان برای تأمین ارز مورد نیاز خود هنوز مشکلاتی دارند. همچنین شرکتهای تولیدکننده فولاد، مس و آلومینیوم به دلیل تحریماتی که صورت گرفته است، بیشتر به صادرات میپردازند و برای تأمین نیاز تولیدکنندگان قطعات اقدامات خاصی انجام نمیدهند.
دبیر انجمن قطعهسازان، مازیار بیگلو، اعلام کرد در صورتی که خودرو در بورس عرضه شود، مواد اولیه تولید آن نیز باید از طریق همان بورس قیمتگذاری شود، درحالحاضر که خودرو در بورس عرضه نمیشود، قیمت آن باید بهصورت دستوری تعیین شود، به همین دلیل قیمت مواد اولیه نیز بهصورت دستوری تعیین میشود.
آرش محبی نژاد، دبیر انجمن قطعه سازان همگن نیز گفت: خودروسازان دستور سرپرست وزارت صنعت برای اصلاح قرارداد قطعه سازان را اجرا نکرده اند، افزایش ۱۰ و ۲۳ درصدی قیمت خودروسازان در خرید از قطعه سازان اتفاق نیفتاده هرچند این میزان رشد قیمت، شبیه یک شوخی است و قیمت تمام شده قطعات رشد ۸۰ درصدی داشته است.
بییشتر بخوانید: تجدیدنظر قیمت خودرو
وی در ادامه افزود: با شرایط فعلی بیشتر قطعه سازیها با تعطیلی مواجه خواهند شد و دوباره شاهد تولید خودروهای ناقص و پرشدن پارکینگ خودروسازها خواهیم بود. در چنین شرایطی شناور شدن قیمت قطعات یکی از راهکارهاییست که میتوان برای خروج از وضعیت فعلی درنظر گرفت، در حال حاضر راهکار اصلی افزایش قیمت قطعه است تا مشکل فعلی قطعه سازان برطرف شود.
در همین زمینه کارشناسان معتقدند با ادامه روند فعلی و در صورت تداوم زیان قطعهسازان، وضعیت تولیدکنندگان با چالش جدی روبهرو میشود. براساس آمارهای موجود قیمت مواد اولیه تولید قطعات خودرو در طول یک سال گذشته 80 درصد افزایش داشته و قطعهسازان باید به طور متوسط 40 درصد افزایش قیمت محصولاتشان را داشته باشند.