روز گذشته، رسانههای خبری از شنیده شدن صدای چند انفجار در شهر بیروت، پایتخت لبنان خبر دادند و آنطور که شبکه الجزیره گزارش کرد، انفجار در یکی از انبارهای مواد منفجره و آتشزا واقع در بندر بیروت رخ داده است.
به گزارش برات نیوز، طبق گزارش رسانه های خاری، انفجارها به گونه ای بود که تعدادی از ساختمانها را در این بخش از پایتخت لبنان با خاک یکسان کرد به طوری که موج انفجار در کیلومترها دورتر از محل انفجار شنیده شد.
«جورج کتانه» دبیرکل صلیب سرخ لبنان امروز (چهارشنبه) در گفتوگویی تلویزیونی اعلام کرد، تعداد مجروحان در انفجار دیروز بیروت بیش از ۴۰۰۰ نفر است و تعداد کشتهها ممکن است به ۱۰۰ نفر برسد که برخی قربانیان هنوز زیر آوار هستند.
دستگاه امنیت عمومی لبنان اعلام کرد قرار است تحقیقاتی برای مشخص کردن «ماهیت دقیق حادثه» انجام بگیرد.
بر اساس گزارش «النشره»، کتانه در تشریح عملیات امدادرسانی گفت: برای درمان مجروحان این حادثه، بیماران مبتلا به کرونا به بیمارستان «الروم» به بیمارستانهای دیگر منتقل شدند.
احتمالات دلیل انفجار
یک روزنامه لبنانی در گزارش خود پیرامون انفجار بیروت ضمن اشاره به نگهداری 2700 تن ماده «نیترات آمونیوم» در انبار منفجر شده، چند فرضیه برای این انفجار مطرح کرد.
روزنامه «الجمهوریه» در سرمقاله خود درباره انفجار شدید دیروز (سهشنبه) بندر بیروت دو فرضیه مطرح کرد و نوشت، آیا این حادثه، [ناشی از] اهمال بود تا بیروت را در «دریایی از خون و ویرانی» غرق کند یا اینکه اقدامی نظامی بود که رژیم اسرائیل با خونسردی انجام داد تا لبنان را به فروپاشی بیشتر اقتصادی بکشاند؟
در ادامه این گزارش آمده، دو روایت درباره انفجار شدید بیروت وجود دارد که اولی میگوید علت آن ۲۷۰۰ تن ماده نیترات آمونیوم مصادره شده از یک کشتی است که از شش سال قبل در انبار شماره ۱۲ بندر بیروت نگهداری میشده است.
روایت دوم میگوید که رژیم صهیونیستی این انبار را هدف گرفته بویژه اینکه شاهدان عینی از پرواز جنگندههای اسرائیلی در آسمان لبنان قبل از وقوع انفجار سخن گفتهاند.
این روزنامه لبنانی در ادامه به نقل از منابع آگاه نوشت، در گزارشی که «طونی صلیبا» رئیس دستگاه امنیت دولت به جلسه شورای دفاع ارائه داد، آمده است ۲۷۰۰ تن نیترات آمونیوم در سال ۲۰۱۴ از یک کشتی مصادره شده است، این کشتی با پرچم مولداوی بوده و به سمت موزامبیک در حرکت بوده است. در آن زمان، مواد منفجره مذکور در این کشتی به انبار شماره ۱۲ در بندر بیروت منتقل میشود.
این در حالی است که منابع مطلع در پنتاگون میگویند که هیچ شاهد و مدرکی وجودندارد که نشان دهد انفجار مهیب بیروت ناشی از یک حمله بوده باشد.
سه منبع مطلع در وزارت دفاع آمریکا به شبکه سی ان ان گفته اند که ارتش ایالات متحده هیچ شواهد و مدارکی ندارد که نشان دهد انفجار مهیب روز سه شنبه در بندر بیروت ناشی از یک حمله بوده باشد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز گذشته در نشست خبری با خبرنگاران گفته بود که به نظر میرسد این انفجار ناشی از یک حمله وحشتناک باشد.
رئیس جمهور آمریکا اضافه کرده بود که سران نظامی آمریکا ارزیابی کردهاند که به نظر میرسد انفجارهای بیروت ناشی از یک حمله یا یک بمب باشد.
این مقامات پنتاگون درباره نظر ترامپ به شبکه سی ان ان گفتهاند، نمیدانیم ترامپ از چه چیزی صحبت کرده است. یکی از آنها گفت: اگر نشانه هایی از این مساله بود آمریکا فورا تدابیری برای حفاظت از کارنان و نیروهای خود در منطقه اتخاذ میکرد اما هیچ دستوری تاکنون صادر نشده است.
روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی با اشاره به انفجار روز گذشته در بندربیروت نوشت: قدرت این انفجار معادل قدرت یک بمب هسته ای تاکتیکی بود. میزان زیادی از نیترات آمونیوم در بندر بیروت از بیش از ۶ سال قبل تاکنون در شرایط نامطلوبی انبار شده بود.
بر اساس این گزارش، قدرت انفجار صورت گرفته در بندر بیروت معادل ۶۰۰ تا ۸۰۰ تن ماده تی ان تی است. هنوز نمی دانیم که آیا تمام ماده موجود در انبار بندر منفجر شده است یا خیر اما آنچه که به وقوع پیوست بیشتر شبیه انفجار یک بمب هسته ای کوچک بود.
اطلاعات امنیتی اولیه نشان می دهد که دلیل وقوع این انفجار، به وجود آمدن یک آتش سوزی در نزدیکی انبار بوده و احتمالا این آتش سوزی به دلیل لحیم کاری دروازه آهنی در این منطقه صورت گرفته است. بیش از ۲۷۰۰ تن نیترات آمونیوم، که به صورت نامطلوبی انبار شده بود تبدیل به هیزم این آتش شد.
واکنش لبنان به ادعای ترامپ درباره علت انفجار در بیروت
سفارت لبنان در آمریکا با رد ادعای رئیسجمهور آمریکا درخصوص دلیل انفجار در بیروت گفت، شواهدی از وقوع حمله عامدانه یا بمبگذاری بهدست نیامده است.
سفارت لبنان در آمریکا اظهارات «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره انفجار مهیب در بیروت را رد کرد.
این سفارتخانه در بیانیهای که به نشریه «نیوز ویک» ارسال کرد نوشت: «تا آنجا که دولت لبنان میداند، تا به این لحظه شواهدی بهدست نیامده است که نشان دهد این حادثه در اثر حملهای عامدانه یا هرگونه بمبگذاری اتفاق افتاده باشد».
در این بیانیه آمده است: «شواهد اولیه حاکی از وقوع انفجار عظیم در یک انبار مواد شیمیایی است و تحقیقات درخصوص علت حادثه همچنان ادامه دارد».
یک مقام ارشد پنتاگون نیز به نیوز ویک گفت: «گزارش اولیه درباره انفجار مواد آتشزا بود اما گزارش ثانویه حاکی از وقوع انفجار در انبار مواد شیمیایی و سیلوی گندم است».
خسارت انفجار لبنان در حد وقوع یک جنگ
بر اساس این گزارش انفجار بندر بیروت ناشی از منفجر شدن همزمان مقایر زیادی از مواد آتشزا بوده و به گفته شاهدان عینی، ابتداء انفجار کوچک و سپس انفجار شدید رخ داده است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که شدت انفجار در بندر بیروت بهقدری مهیب بوده است که ساکنان جزیره قبرس آن را شنیدهاند.
دیدهبان زمین لرزه اردن اعلام کرد که نیروی انفجار بیروت معادل نیروی زلزلهای با قدرت 4.5 ریشتر بوده است.
قدرت انفجار صورت گرفته در بندر بیروت معادل ۶۰۰ تا ۸۰۰ تن ماده تی ان تی است. هنوز نمی دانیم که آیا تمام ماده موجود در انبار بندر منفجر شده است یا خیر اما آنچه که به وقوع پیوست بیشتر شبیه انفجار یک بمب هسته ای کوچک بود.
یکی از سرویس های امنیتی در لبنان از وجود پسماندهای سمی از قرن گذشته تا کنون در نزدیکی محل انفجار خبر داده است که باعث می شود پیامدهای این انفجار وخیم تر جلوه کند.
لبنان در زمینه وقوع چنین انفجاری که تعداد زیادی از آن بر روی زمین رخ نداده رکورد شکنی کرد. خسارات وارده بعد از وقوع انفجار در حد وقوع یک جنگ است. بندر بیروت به صورت کامل ویران شده به طوریکه یک حمله نظامی در آن رخ داده است.
اطلاعات امنیتی اولیه نشان می دهد که دلیل وقوع این انفجار، به وجود آمدن یک آتش سوزی در نزدیکی انبار بوده و احتمالا این آتش سوزی به دلیل لحیم کاری دروازه آهنی در این منطقه صورت گرفته است. بیش از ۲۷۰۰ تن نیترات آمونیوم، که به صورت نامطلوبی انبار شده بود تبدیل به هیزم این آتش شد.
عربستان سعودی خیلی زود از این انفجار بهره برداری سیاسی کرده و با بازوهای رسانه ای وابسته به خود در ریاض، دبی و بیروت انگشت اتهام را به سمت حزب الله برد.
ترودو: کانادا آماده ارائه کمک به لبنان است
نخستوزیر کانادا ضمن ابراز ناراحتی از انفجار مهیب روز سهشنبه (چهارم اوت – چهارده مرداد) در بیروت، تأکید کرد که اتاوا آمادگی ارائه هرگونه کمک ضروری به لبنان را دارد.
«جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا امروز (چهارشنبه) در پیامی که در صفحه توییتر خود منتشر کرد، ضمن ابراز همدردی با مردم لبنان در حادثه انفجار روز گذشته بیروت تصریح کرد «اتاوا» آماد کمک به این کشور عربی است.
بنا بر گزارش شبکه «راشاتودی»، ترودو در صفحه توییتر خود به زبان فرانسه نوشت: «اخبار فاجعهبار غمانگیزی از بیروت منتشر شده است. مردم کانادا امروز از صمیم قلب با لبنان همبستگی دارند. ما در فکر تمامی زخمیهای این انفجار غمانگیز و تمامی کسانی هستیم که به دنبال یک دوستان یا عضو خانواده هستند و به این فکر میکنیم که افراد گرانبهایی را از دست دادهاید. شما در ذهنهای ما هستید و ما آمادگی داریم هرکمکی را که میتوانیم در اختیار شما قرار دهیم».
از طرف دیگر، «فیلیپه شامپاین» وزیر امور خارجه کانادا نیز در پیامی توییتری با ابراز همدردی با مردم لبنان تصریح کرد: «ذهن و افکار ما با قربانیان این حادثه و خانوادههای آنها است و کانادا از نزدیک اوضاع را دنبال میکند. ما در این دوران سخت با مردم لبنان متحد هستیم و آماده کمک هستیم».