طبق گزارشها و خبرهایی که به دستمان رسیده، به نظر میرسد که شرکت مایکروسافت از عرضه رایگان نسخه ارتقا یافته یا آپگرید شدهی بازیهای ویدیویی برای کنسول ایکس باکس سری ایکس، حمایت و پشتیبانی میکند. اما این دقیقا به چه معنی است و چه مواردی در پشت پرده در حال رخ دادن است؟ برای دریافت اطلاعات بیشتر با وبسایت برات نیوز همراه باشید.
به آغاز نسل نهم کنسولها، بسیار نزدیک شدهایم و حالا بازیبازان، بازیسازان و تمام افراد فعال در حوزه رسانه، مشتاق تجربه بازیهای ویدیویی جدید در نسل جدید هستند. با این حال، در این دوران، گاهی خبرهایی به گوش میرسد که شاید بازیبازان را نگران کند. در چند روز گذشته، مشخص شد که نسخه نسل نهمی بازی NBA 2K21 که قرار است برای کنسولهای پلی استیشن 5 و ایکسباکس سری ایکس منتشر شود، با افزایش قیمت همراه خواهد بود و در صورتی که همیشه عادت داشتیم بازیها با قیمت 60 دلار عرضه شوند، این نسخه از بازی NBA 2K21 قرار است با قیمت 70 دلار در دسترس بازیبازان و طرفداران قرار بگیرد. منتشر شدن این خبر، باعث شد تا علاقه مندان و فعلان صنعت بازی، نگران همه گیر شدن این اتفاق شوند و گمان کنند که در نسل آینده، تمام بازیها با قیمت 70 دلار عرضه خواهد شد؛ اتفاقی که در صورت رخ دادن، وضعیت به شدت نامناسب قیمت بازیها در کشورمان، ایران را نیز وخیمتر میکند.
با این حال، به نظر میرسد که شرکت مایکروسافت، مخالف این ایده است و از عرضه رایگان نسخه ارتقا یافته بازیها برای ایکسباکس سری ایکس حمایت میکند. این بدان معنی است که مایکروسافت، به بازیسازان و شرکتهای ناشر توصیه میکند که نسخه نسل بعدی بازیهای خود را به صورت عادی عرضه کنند و برای کار اضافی انجام گرفته روی آن نسخهها، پول اضافه بر سازمانی را دریافت نکنند. بازیبازان همیشه عادت دارند که برای خرید محتویات گیمپلی یا داستانی اضافه که با نام DLC یا محتوای قابل دانلود شناخته میشود، مبلغی را پرداخت کنند اما هیچگاه برای ارتقای گرافیکی و بصری بازیها، پولی را پرداخت نکردهاند و این موضوع همیشه وظیفه سازندگان بوده تا بازی خود را برای کنسولهای قدرتمندتر، بهینه کرده از تمام قدرت و توانایی سخت افزاری آن کنسول مورد نظر، استفاده نمایند.

مایکروسافت در همان اوایل و برای معرفی کنسول ایکس باکس سری ایکس، یک طرح جالب با نام اسمارت دلیوری (Smart Delivery) معرفی کرد. با استفاده از این طرح، مخاطب با خرید یک نسخه دلخواه از یک بازی ویدیویی (مثلا نسخه ایکسباکس وان)، به صورت خودکار صاحب نسخه نسل بعدی همان بازی (مثلا نسخه ایکس باکس سری ایکس) میشوند و میتوانند آن عنوان را به صورت خودکار روی هر پلتفرم مربوط به مایکروسافت تجربه نمایند. حال، مایکروسافت برای ناشران و شرکتهای دیگر نیز همین طرح را پیشنهاد میدهد تا بازیبازان برای خرید نسخه قدیمی و نسخه نسل بعدی، جداگانه پول نپردازند. با این که تصمیم نهایی بر عهده بازیسازان و ناشران است و مایکروسافت یا شرکت دیگری نمیتواند این طرح را برای آنها اجباری نماید، اما همه ما قطعا قبول داریم که طرحی مشابه با اسمارت دلیوری، یک طرح مشتری مدارانه و به نفع گیمر محسوب میشود.
علاوه بر این، ناشران بازیهای ویدیویی یک گزینه دیگر نیز دارند که باید آن را در نظر گرفت. ناشرهای بزرگ که بازیهای پر خرج و AAA (عنوانی که با هزینه ساخت و تعداد نیروی بالا ساخته میشود) میسازند (مانند همین 2K Games) و برای بازیهای خود، نسخههای ویژهی 100 دلاری یا حتی بیشتر در نظر میگیرند (نسخه کالکتور و…)، میتوانند نسخه ارتقا یافته بازی خود را با تخفیف برای یک کنسول نسل بعدی مانند ایکس باکس سری ایکس عرضه نمایند. مایکروسافت به ناشرها اجازه میدهد که باندلهایی از بازیها به فروش برسد که هر دو نسخه نسل قدیم و نسل جدید را در خود دارد. به عنوان مثال، همین بازی NBA 2K21 که در روزهای اخیر زیر سایه حاشیههای ناشی از تصمیمات ناشر رفته، یک نسخه یا باندل ویژه دارد که در ازای 100 دلار، به بازیبازان نسخههای نسل قدیم و نسل جدید بازی را ارائه میکند. در مورد قابلیت و ویژگی اسمارت دلیوری نیز بد نیست اشاره کنیم که مایکروسافت اجازهی استفاده از این قابلیت، پس از انتشار یک بازی ویدیویی را نمیدهد و این امکان و ویژگی باید پیش از عرضه رسمی بازی، پیاده سازی شود و درون فهرست عناوین Smart Delivery قرار بگیرد.
باید منتظر بمانیم و ببینیم که تکلیف قیمت و ارزشی که ناشرها و استودیوهای سازنده برای بازیهای AAA نسل بعدی تعیین میکنند، چگونه خواهد بود. مردم و بازیبازان برای چند نسل است که بازیهای بزرگ و AAA را با حداکثر قیمت 60 دلار خریداری میکنند (دیجیتالی و فیزیکی) و اگر وضعیت این قیمتها در آغاز نسل نهم تغییر اساسی کند، ممکن است اعتراضاتی را به همراه داشته باشد. از یک طرف، شاید برخی ناشرها مانند همین 2K، افزایش قیمت بازیها و نسخههای نسل نهمی بازیهایشان را ضروری میدانند و اعتقاد دارند انرژی و هزینهای که صرف آن نسخههای نسل جدید میشود، باید روی قیمت اصلی و نهایی بازی محاسبه گردد. پشتیبانی مایکروسافت از طرح مشتری مدارانه و تشویق ناشران برای آمدن به سمت سیستمهایی مانند اسمارت دلیوری نیز ستودنی است و باید ببینیم آیا تاثیری در دید و تصمیم ناشرهای بزرگ دارد یا خیر؟
نظر شما در مورد وضعیت پیش آمده چیست؟ آیا اعتقاد دارید که بازیهای ویدیویی بزرگ در نسل جدید، باید با همان قیمت سابق (60 دلار) عرضه شوند یا افزایش قیمت، حق ناشران و بازیسازان است؟ نظرات خوب خود را با ما به اشتراک بگذارید.