بانک و بیمهمنتخب سردبیر

بانک توسعه تعاون در خدمت تعاون کشور

توسعه تعاون

یکی از بانک‌های دولتی که در سال 1388 با هدف ارتقای ظرفیت‌ها و توانمندی‌های رقابتی بخش تعاون در سطح ملی و بین‌المللی تشکیل شد، بانک توسعه تعاون است. تخصیص منابع و کمک به تأمین سرمایه کارآفرینان و افراد جویای کار به‌منظور ایجاد اشتغال جدید و کمک به بنگاه‌های اقتصادی موجود و توسعه آنان به‌ منظور حفظ و بهبود اشتغال موجود و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید از اهداف دیگر این بانک است که در ادامه در برات نیوز در خصوص آن توضیحاتی را خواهیم داد.

آمار و ارقام بانک توسعه تعاون

این بانک که ادارات و نهادهای سرپرستی آن در تهران قرار دارد، تعداد 3500 کارمند دارد. ساختار این بانک نیز مانند بقیه بانکهای دولتی است ولی ویژگی اصلی این بانک توسعه ای بودن آن است. تفاوت بانک توسعه تعاون به عنوان یک بانک توسعه ای با بانکهای تجاری موجود در کشور این است که بانکهای تجاری به دنبال کسب سود بیشتر در قبال پرداخت تسهیلات هستند، در صورتی که بانک‌های توسعه ای این رویکرد را ندارند. بانک توسعه تعاون در راستای کمک به اشتغال و افزایش تولید و همچنین جهت حمایت از طرح‌های کارفرمایی دستگاه‌های حمایتی سقف مبلغ تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی راجهت کارفرمایان و اشخاص حقیقی افزایش داد.

بانک هایی که قبل از تاسیس بانک توسعه تعاون به طرح های تعاونی تسهیلات پرداخت می کردند نیز جهت تقویت بخش تعاون مانند سابق کارشان را ادامه دادند. ایجاد بانک توسعه تعاون برای بخشهای مختلف اقتصادی تعاون فرصتی است تا از این طریق تقویت منابع مالی، اعتباری و کمک به تعاونی ها به شکل منظم و امیدوار کننده ای دنبال شود. تعداد دستگاه خودپرداز شعب این بانک از ابتدا تا کنون 703 عدد است. همچنین تعداد دستگاه پایانه شعب این بانک 1269 و تعداد کارت صادر شده بیش از 5 میلیون است. باجه های این بانک به بیش از 57 عدد می‌رسد و 3500 کارمند در این بانک مشغول فعالیت هستند.به تازگی نیز سقف وام قرض الحسنه اشتغالزایی بانک توسعه تعاون افزایش یافت. بر این اساس سقف فردی تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی برای معرفی شدگان از سوی کلیه دستگاه‌های حمایتی یکسان و تا ۵۰۰ میلیون ریال با مدت بازپرداخت ۷ سال تعیین شده است.

با توجه به وجود شعب فراوان در شهرهای کوچک و تعداد کم شعب در شهرهای بزرگ و عدم وجود ساختمان سرپرستی در مراکز استانها، ایجاد سرپرستی در مراکز استان‌ها و خرید و یا اجاره شعب در شهرهای بزرگ در اولویت قرار گرفت. در سال ۱۳۹۱ به منظور توسعه فعالیت های خود مجوز استخدام کارمند جدید را از معاونت وقت برنامه و بودجه ریاست جمهوری اخذ و سپس حدود ۱۰۰۰ نفر در سال ۱۳۹۲ به استخدام این بانک در آمدند. در حال حاضر بانک با ۳۵۰۰ نفر کارمند در 450 شعبه و ۳۷ باجه در سراسر کشور مشغول فعالیت است.

تاریخچه

صندوق تعاون کشور که از سال ۱۳۶۹ تشکیل گردیده بود، با سرمایه اولیه ۵۰۰ میلیارد تومان به بانک توسعه تعاون تغییر نام داد. در راستای اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی و همچنین تقویت اعتباری تعاونی ها بانک توسعه تعاون تاسیس و شروع به کار کرد. پس از طی مراحل قانونی تاسیس بانک توسعه تعاون مانند تدوین پیش نویس اساسنامه، تصویب در دولت و مجلس و رفع برخی ایرادات در مجمع تشخیص مصلحت نظام، و پس از تایید نهایی اساسنامه در شورای نگهبان و راه اندازی رسمی، از طریق این بانک 70 درصد منابع اعتباری در اختیار تعاونی‌ها و مابقی در اختیار متقاضیان سایر بخش‌ها قرار گرفت. مجمع عمومی بانک متشکل از اعضای زیر است: 1- وزیر تعاون، 2- وزیر امور اقتصادی و دارایی، 3- وزیر صنایع و معادن، 4- وزیر بازرگانی، 5- وزیر جهاد کشاورزی، 6- وزیر مسکن و شهرسازی، 7- معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور.

این بانک با سایر بانک‌های خصوصی کشور که به صورت سرمایه‌ای و تجاری هستند تفاوت دارد چون یک بانک تجاری بیشتر به دنبال کسب سود و پرداخت تسهیلات با تضمین بازپرداخت بالاتر است ولی این یک بانک توسعه ای در زمینه های مختلف است. یعنی مطابق اساس نامه حداقل ۷۰ درصد فعالیت های بانک توسعه تعاون می بایست در حوزه تعاون و توسعه شرکت های تعاونی باشد. با این حال در سالهای اخیر و بر خلاف اساس نامه، این بانک از حالت توسعه ای خارج شده و اقدام به پرداخت تسهیلات با نرخ سود بالا نموده است.

بانک توسعه تعاون
صندوق تعاون کشور که از سال ۱۳۶۹ تشکیل گردیده بود، با سرمایه اولیه ۵۰۰ میلیارد تومان به بانک توسعه تعاون تغییر نام داد. در راستای اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی و همچنین تقویت اعتباری تعاونی ها بانک توسعه تعاون تاسیس و شروع به کار کرد.

مدیران

حجت‌الله مهدیان رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل بانک توسعه تعاون است. قبل از ورود به بانک توسعه تعاون درسمت  مدیریت امورمالی بانک مسکن  خدمت رسانی می نمود و پس از انتخاب به عنوان سرپرست بانک توسعه تعاون، به عنوان مدیر عامل بانک توسعه تعاون انتخاب شد.

وظایف و اختیارات مدیر عامل به شرح زیر است: نمایندگی بانک در برابر سایر اشخاص، ادارات، سازمان‌ها، نهادها، مؤسسات عمومی اعم از دولتی و غیردولتی، تعاونی و خصوصی. افتتاح انواع حساب نزد بانک‌ها و مؤسسات در داخل و خارج از کشور و استفاده از آن به نام بانک. انعقاد هر نوع قرارداد راجع به اموال منقول و غیرمنقول و حقوق و اسناد و اوراق بهادار و تبدیل، فسخ، اقاله، ابطال، واگذاری و اجرای آن به هر شکل و با هر شخص حقیقی و حقوقی و تحت هرگونه شرایط در حدود موضوع فعالیت بانک. وصول مطالبات و پرداخت دیون بانک. اجاره و استیجار و واگذاری و فسخ اجاره و تقاضای تعدیل اجاره بها و دفاع از آن در تمام مراحل و … است. سیدباقر فتاحی به عنوان عضو هیئت مدیره، عباس نجفی به عنوان عضو هیئت مدیره، امیرهوشنگ عصارزاده به عنوان عضو هیئت مدیره این بانک شناخته شده اند.

بیشتر بخوانید: معرفی خدمات و شرح فعالیت های بانک قوامین

اهداف و استراتژی‌ها

اشتغالزایی، تمرکز تسهیلات دهی به تعاونی‌ها و تقویت این بخش را از رویکردهای اصلی این بانک است. دولت در تلاش است تا از طریق ایجاد یک فرایند منظم و تقویت ایده‌های مردم، جریان اشتغالزایی را مورد حمایت قرار دهد و این کار را از طریق توانمندسازی مردم دنبال می‌کند. اصل ۴۴ قانون اساسی بر لزوم تقویت و حمایت از جوانان در قالب فعالیت‌های تعاونی تأکید دارد و امید است بانک توسعه تعاون موانع تسهیلات دهی به تعاونی‌ها را رفع کند. این بانک به دنبال تقویت تعاونی ها ایجاد شد که به حمایت از جوانان و طرحهای تعاون خواهد پرداخت، حتی اگر سود کمتری نیز بگیرد. به دنبال حضور جوانان در بخش تعاون و فراگیری آموزش های مرتبط، بانک توسعه تعاون در ادامه آنها را مورد حمایت قرار می دهد.

اهداف بانک نیز طبق گفته سایت عبارتند از:

۱-بکارگیری و استفاده از امکانات عملیات بانکی به منظور ارتقای ظرفیت و توانمندیهای بخش تعاونی با هدف افزایش سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی.

۲-کمک به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور از طریق توسعه بخش تعاونی و فراهم کردن زمینه های عدالت اجتماعی بر اساس برنامه های وزارت تعاون.

۳-فراهم نمودن بستر مناسب برای توسعه مشارکت بخش غیردولتی در فعالیتهای اقتصادی با اولویت بخش تعاونی.

۴-حمایت مالی و اعتباری از انتقال فعالیتها و کاهش تصدیهای بخش دولتی اقتصاد به بخش غیردولتی با اولویت دادن به تعاونیها.

۵-کمک به حضور فعال و ایفای نقش مؤثر تعاونیها در بازار بورس، سرمایه و بازارهای بین المللی.

۶-تخصیص منابع و کمک به تأمین سرمایه کارآفرینان و افراد جویای کار به منظور ایجاد اشتغال جدید و کمک به بنگاه های اقتصادی موجود و توسعه آنان به منظور حفظ و بهبود اشتغال موجود و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، ارتقای ظرفیت ها و توانمندی های رقابتی بخش تعاون در سطح ملی و بین المللی، تسهیل ارتباطات و پیوندهای فنی، مالی و اقتصادی بین آنها و تحقق توسعه یکپارچه بخش تعاونی در اقتصاد ملی.

۷-تشویق و تقویت اشخاص حقیقی و حقوقی برای سرمایه گذاری به شکل تعاونی و نوآوری و ابداع در زمینه نهادسازی مالی تعاونی و توسعه فرآیندهای شغلی و حرفه ای.

مسئولیت اجتماعی

بانک توسعه تعاون به‌عنوان جوان‌ترین بانک دولتی ایران اسلامی و تنها بانک توسعه‌ای – تخصصی بخش مردمی تعاونی کشور با توجه به پیشینه حدود دو دهه فعالیت در قالب صندوق توسعه تعاون و از سال 1368، همیشه با نگاهی جدا از یک بنگاه اقتصادی به جامعه گسترده ذینفعان و عموم مردم عزیز کشور، سعی داشته است تا به نحو احسن در شرایط مختلف، حضور خود را در کنار همه اقشار جامعه حفظ کرده و دوشادوش هموطنان عزیز بخشی از منابع خود را به‌دوراز نگاه انتفاعی، صرف امور فرهنگی و اجتماعی نماید. همراهی با مؤسسات خیریه ازجمله سازمان بهزیستی کشور، کمیته امداد امام خمینی (ره)… یا مشارکت درحرکت‌های گسترده اجتماعی و در کوران دوره‌های سخت و بحرانی مانند وقوع حوادث طبیعی و غیرمترقبه، همچنین توجه به امور عام‌المنفعه و نیکوکاری بخشی از فعالیت‌های این بانک است. کمک به امورخیریه، حمایت از فعالیت های زیست محیطی، ارائه تسهیلات ویژه، ارائه خدمات ویژه، حمایت های فرهنگی از جمله مسئولیت‌های اجتماعی این بانک است. حمایت بانک توسعه تعاون از صنعت تولید برق و انرژی پایدار، نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده ای کشور توسط بانک توسعه تعاون استان البرز، حمایت از مناطق سیل‌زده استان سیستان و بلوچستان، حمایت بانک توسعه تعاون از جشنواره کتاب افراد معلول ایران «کاما»، حمایت از زلزله‌زدگان آذربایجان شرقی  از جمله حمایت‌هایی است که این بانک در راستای مسئولیت اجتماعی انجام داده است.

خدمات

افتتاح و نگهداری حساب سپرده قرض الحسنه جاری، قرض الحسنه پس انداز، حسابهای سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت و سایر حسابهای مشابه اعم از ریالی و ارزی و افتتاح انواع حساب چک کارت و کارت های مجاز دیگر و همچنین صدور انواع گواهی های سپرده. نقل و انتقال وجوه، صدور انواع حواله و انجام کلیه معاملات مربوط به انتقال نقدینگی و اجرای دستور پرداخت مشتریان. انجام کلیه معاملات ارزی از قبیل خرید و فروش ارز، انتقالات وجوه و حواله های ارزی و مشابه آنها در داخل و خارج کشور و نیز برای اتباع بیگانه با رعایت قوانین و مقررات مربوط. افتتاح اعتبار و ابلاغ اعتبارنامه اعم از اعتبار اسنادی یا غیر آن اصالتاً و یا به نمایندگی و وساطت و انجام هر نوع عملیات مربوط و استفاده از آنها. صدور اعتبارنامه و انواع چک و کارت و انجام معاملات مربوط به آنها. صدور، تائید و قبول هر گونه تعهدنامه و ضمانت نامه بانکی اعم از ریالی و ارزی. پذیرش عاملیت انتشار اوراق مشارکت و خرید و فروش اوراق مشارکت و یا سایر اوراق بهادار بخش دولتی و غیردولتی به حساب بانک و یا به نمایندگی و وکالت از طرف اشخاص. پذیره نویسی و انجام کلیه عملیات مربوط به آنها و خرید و فروش سهام به حساب خود یا مشتریان و مراجعان و انجام کلیه خدمات مشابهی که تحت فعالیت بانکداری و سرمایه گذاری طبقه بندی می شود تنها بخشی از خدماتی است که بانک توسعه تعاون به مشتریان خود ارائه می‌دهد.

اینترنت بانک توسعه تعاون
همراه بانک توسعه تعاون

سپرده‌ها

  • حساب سپرده قرض الحسنه پس انداز
  • حساب قرض الحسنه جاری
  • حساب سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت
  • حساب سپرده سرمایه گذاری بلندمدت یکساله
  • گواهی سپرده مدت‌دار ویژه سرمایه‌گذاری عام
  • گواهی سپرده مدت‌دار ویژه سرمایه‌گذاری خاص
  • حساب سپرده سرمایه گذاری بلندمدت دوساله

خدمات ارزی

  • افتتاح انواع حسابهای ارزی
  • خرید و فروش ارز
  • اعتبار اسنادی ارزی
  • حواله ارزی
  • برات اسنادی
  • تامین مالی ارزی
  • ضمانت نامه بانکی

تسهیلات

  • فروش اقساطی
  • مشارکت مدنی
  • تسهیلات قرض الحسنه
  • مضاربه
  • جعاله
  • اجاره به شرط تملیک
  • سلف
  • مرابحه
  • خرید دین
  • استصناع
همراه بانک، یکی از محصولات الکترونیک بانک توسعه تعاون
همراه بانک، یکی از محصولات الکترونیک بانک توسعه تعاون

محصولات الکترونیکی

  • کارت‌بانکی
  • همراه بانک
  • اینترنت بانک
  • پیام کوتاه بانکی
  • تلفن‌بانک
  • خودپرداز
  • پایانه فروش
تصویری از خودپرداز بانک توسعه تعاون
تصویری از خودپرداز بانک توسعه تعاون

خدمات الکترونیکی:

  • اعلام موجودی
  • پرداخت قبوض
  • انتقال وجه
  • دریافت شماره شبا
  • محاسبه میزان تسهیلات
  • محاسبه مبلغ هر قسط

طرح های ویژه بانک

  • طرح هم راه سلامت

نقش موثر فعالین حوزه بهداشت و درمان در جهت کمک به بهبود زندگی و سلامت جامعه ایجاب می کند تا نسبت به فراهم نمودن شرایط و امکانات لازم ، سعی و تلاش جدی و مستمر صورت پذیرد . بانک توسعه تعاون با ادای احترام به پاس زحمات و خدمات بی شائبه تلاشگران این عرصه ، خود را موظف به نیاز سنجی از انتظارات این گروه از جامعه هدف نموده و متعاقب آن طرح هم راه سلامت را به منظور خرید ابزار و تجهیزات پزشکی و نیز تعمیر و بهسازی محل کار تقدیم نموده است.

همراه سلامت
طرح همراه سلامت بانک توسعه تعاون
  • طرح هم راه فرهیختگان

کلیه اساتید محترم عضو هیات های علمی دانشگاه ها، موسسات عالی آموزشی کشور شامل دولتی، آزاد، پیام نور و اساتید حق التدریسی ، سایر اساتید دانشگاهی و فرهنگیان آموزش و پرورش می توانند در قالب عقد مرابحه و جعاله و با بهره گیری از طرح هم راه فرهیختگان از تسهیلات اعتباری بانک توسعه تعاون با مبالغ 50، 70 و 100 میلیونی استفاده کنند.

  • طرح هم راه
  • طرح هم کار
  • حواله ارزی

این بانک آمادگی ارائه انواع خدمات ارزی از طریق حواله های ارزی جهت واردات و صادرات کالا و خدمات به شرح ذیل دارد: حواله های ارزی وارده، حواله های ارزی صادره. مشتریان محترم بانک توسعه تعاون که متقاضی دریافت خدمات در زمینه حواله های ارزی می باشند، می توانند به شعب دارای دایره ارزی فعال این بانک مراجعه نمایند.

  • طرح فرصت

کلیه دریافت کنندگان تسهیلات بانک توسعه تعاون اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی که املاک یا مستغلاتی را به عنوان تمام یا بخشی از تضامین در رهن بانک برده اند و هم اکنون به میزان تعهدات باقی مانده خود توانایی تبدیل اسناد ترهینی به سپرده های سرمایه گذاری بلند مدت را داشته باشند، مشروط بر آن که معادل مبلغ حداقل30 درصد از اقساط آن را بازپرداخت نموده باشند.

  • طرح مفید
  • خدمات ویژه تعاونگران

بانک توسعه تعاون مطابق اساسنامه تاسیس خود تمامی تلاش و مساعی لازم را در راستای تجهیز و تخصیص منابع مورد نیاز توسعه کمی و کیفی فعالیت های تعاونی و ارائه خدمات ویژه و تسهیلات کارگشا و ارزان قیمت مورد نیاز شرکت ها و اتحادیه های تعاونی و تعاونگران ساعی و کارآفرین در اقصا نقاط کشور مصروف می دارد.

  • طرح حامی درمان

خدمات دیگر بانک

  • صندوق امانات
  • خدمات ویژه نابینایان

روشندلان به‌عنوان قشری از شهروندان، حق‌دارند فعالیت‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خود را به‌ راحتی انجام دهند. در این راستا محیط فیزیکی و مجازی بانک‌ها به‌عنوان محلی برای انجام فعالیت‌های اقتصادی و شهروندی لازم است برای ارائه خدمات به این عزیزان مناسب‌سازی شود. بانک توسعه تعاون در راستای مسئولیت اجتماعی خود اقدام به مناسب سازی و تجهیز شعب به سامانه ارائه خدمات بانکی به نابینایان و کم بینایان نموده است در شهرهایی مانند تهران، شیراز، مشهد، اهواز، تبریز و گرگان کرده است.

  • سامانه چکاوک
  • چک بین بانکی (رمزدار)
  • چک بانکی

شرکت‌های وابسته

شرکت‌های وابسته به بانک توسعه تعاون مأموریت‌ها و رسالت‌های مهمی برای پیشبرد اهداف توسعه‌ای بانک بر عهده‌دارند که انتظار می‌رود با سازمان‌دهی مناسب و بهره‌گیری از تخصص‌ها و تجارب سرمایه انسانی، در تکمیل زنجیره خدمات‌رسانی در مسیر تأمین اهداف توسعه‌ای بانک قرار داشته باشند. این بانک تمام دولتی فعالیتی نیز در بنگاه‌داری دارد و شرکت‌هایی مانند سمات، صرافی و خدمات پشتیبانی و صندوق قرض‌الحسنه بانک توسعه تعاون در زیرمجموعه آن قرار دارند.

  • صندوق قرض‌الحسنه بانک توسعه تعاون
  • شرکت خدمات و پشتیبانی توسعه تعاون

این شرکت با بهره‌گیری از نیروهای تخصصی در مدیریت و اجرایی، کارنامه‌ای موفق حاصل نموده و هدف این است نقش مکملی برای کاهش هزینه‌ها، کاهش قیمت تمام‌شده پول و ارائه خدمات کیفی به مشتریان فراهم گردد.

  • صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون

صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون، بر اساس مصوبه مـورخ 10/12/1388 هیأت محترم وزیران و ماده 2 اساسنامه، با تغییر اساسنامه جایگزین صندوق تعاون کشور گردیده است. حوزه فعالیت صندوق، تنها منحصر به شرکت‌های تعاونی بوده که از طریق تضمین اعتبارات و سرمایه‌گذاری‌ها، اقدام به حمایت از شرکت‌های تعاونی و تسهیل در تأمین منابع مالی آنان می‌نماید. صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون دارای شخصیت حـقوقی و استقلال مالی است. حوزه فعالیت صندوق سراسر کشور و مرکز اصلی آن در تهران است و می‌تواند بخشی ازفعالیت‌های خود را از طریق عقد قرارداد با اشخاص حقوقی ذی‌صلاح و اعطای نمایندگی در داخل و خارج کشور واگذار نماید.

  • شرکت سمات

شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سهامی عام) وفق قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذر ماه ۱۳۸۴، جهت انجام امور پس از معاملات بازارهای بورس یا خارج از بورس تشکیل شده است. وظایف پس از معاملات بازارهای مالی شامل، سپرده گذاری و ثبت، نگهداری و انتقال اوراق بهادار، و پایاپای و تسویه معاملات انجام شده در بازارهای مالی می باشد. همان طور که از عناوین فعالیت های شرکت پیداست، وظایف این شرکت، از آن که جا مستقیما حافظ منافع سرمایه گذاران است و بقا و تداوم بازارهای مالی را فراهم می کند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

  • شرکت خدمات رفاهی
  • شرکت صرافی توسعه تعاون

شرکت صرافی توسعه تعاون مأموریت‌ها و رسالت مشخصی برای ارتقای بسته خدمات مالی و بانکی به تعاون گران و کارآفرینان بر عهده دارد. گسترش فعالیت‌های کارگزاری و انعقاد قراردادهای جدید و ارائه بسته‌های متنوع ارزی به همراه شناسایی نیازهای ارزی تعاونگران از جمله مهم‌ترین اقدامات شرکت صرافی توسعه تعاون است.

صرافی توسعه تعاون
گسترش فعالیت‌های کارگزاری و انعقاد قراردادهای جدید و ارائه بسته‌های متنوع ارزی به همراه شناسایی نیازهای ارزی تعاونگران از جمله مهم‌ترین اقدامات شرکت صرافی توسعه تعاون است.

نشانی و اطلاعات

تلفن

021- 27591160 – 22925371 – 22925372 021

مرکز ارتباط

64380000

فکس

021-22925383

آدرس

بلوار میرداماد (ضلع شمالی پل میرداماد) – شماره 271 – ساختمان مرکزی بانک توسعه تعاون

ایمیل

[email protected]

وب سایت

https://www.ttbank.ir

آدرس بانکداری‌ الکترونیک

https://modern.ttbank.ir

تازه های برات نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید