بانک و بیمهمنتخب سردبیر

بانک کشاورزی، بانک حامی بخش کشاورزی

بانک کشاورزی

حتما شما نیز با شنیدن بانک کشاورزی، به کشاورزی و امور زراعتی مربوط به آن می‌افتید. درست فکر کردید، این بانک یکی از بانک‌های تخصصی کشور است که ماموریت آن حمایت از بخش کشاورزی و زیرمجموعه‌های آن است. این بانک نیز مانند بانک سپه و بانک ملی یکی از بانک‌های قدیمی و سومین بانک دولتی ایران است که در سال 1312 تاسیس شده است. اکنون این بانک 1914 شعبه داشته و شعبه مرکزی آن تهران است. در ادامه در مورد این بانک، تاریخچه و نوع خدمات آن خواهید خواند. با برات نیوز همراه باشید.

بانک کشاورزی در یک نگاه

بانک کشاورزی در تاریخ 21 خرداد سال 1312 تاسیس شد و اکنون دارای پشتوانه هشتاد و هفت ساله تجربه خدمت رسانی به عنوان یک بانک پیشرو در زمینه ارائه خدمات بانکی به مردم کشور در حال خدمت رسانی است. این بانک در زمینه اعطای وام، خدمات بانکداری خرد و بانکداری اختصاصی فعالیت می‌کند و تمرکز اصلی آن بر خدمات مالی و بانکداری به صنایع کشاورزی است. بانک کشاورزی در حال حاضر ۱۹۱۴ شعبه دارد که ۱۱۵۳ شعبه در مناطق روستایی و کشاورزی به ارائه خدمات تخصصی بخش کشاورزی پرداخته و تعداد ۷۶۱ شعبه نیز در شهرها در امر ارائه خدمات تجاری مشغول به فعالیت هستند و ۳۶ شعبه نیز به ارائه خدمات ارزی و بین‌المللی مشغول‌اند. این بانک در زمینه  فعالیت‌های کشاورزی و مسایل مربوط به آن و همچنین برای سایر موارد از قبیل ازدواج و جعاله به متقاضیان خود وام می‌دهد.

اهداف بانک

 این بانک به منظور حفظ خوداتکایی از اوایل دهه 70 هجری شمسی با حضور موثر در مراکز پولی و مالی کشور و توسعه خدمات شعب شهری خود تلاش کرده است تا از منابع موجود در مراکز تجاری نیز به نفع توسعه بخش کشاورزی بهره جوید. درآمد این بانک در سال 2007، مبلغ 1,27 میلیارد دلار و سود خالص اش در همان سال 130 میلیون دلار است. مجموع دارایی این بانک در سال 2007 مبلغ 18 میلیارد دلار و تعداد کارمندان آن نیز 16 هزار نفر تا سال 2017 است. هدف بانک فراهم آوردن امکانات اعتباری برای زندگی بهتر در روستا و ارتقاء سطح درآمد روستائیان از یکسو ، افزایش تولیدات کشاورزی، ایجاد و توسعه صنایع کوچک و سنتی واقع در مناطق روستایی و مشارکت در فعالیت‌های مربوط از سوی دیگر است.

دستاوردها و موفقیت‌ها

این بانک برگزیده جوایزی چون دریافت نشان و استاندارد بین‌المللی ارزش برند از اتحادیه اروپا (ISO 10668:2010)، نشان و استاندارد بین‌المللی کیفیت برتر در صنعت بانکداری، نشان مدیریت روابط عمومی برتر در توسعه نام و نشان تجاری، جایزه شعف مشتری از مؤسسه جهانی فروش و بازاریابی سال ۲۰۱۳ شده است. ولین بانک منتخب به عنوان بانک برتر از طرف نشریه The Banker طی چهار سال متوالی (۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷) شده و در صدر مؤسسات مالی اسلامی جهان در سال ۲۰۰۸ از سوی مجله تخصصی The Banker قرار گرفته است. همچنین در سال 2006 نیز به عنوان بانک برتر ایران از سوی موسسه مالی فایننشال تایمز معرفی شده است. مؤسسه مذکور بر اساس شاخص‌های تخصصی کمی نظیر:بازده سرمایه، بازده دارایی، سودآوری، رشد سود، نسبت هزینه‌ها به درآمدها، نسبت سود به متوسط سرمایه، رشد دارایی‌ها و بعضی شاخص‌های کیفی نظیر توسعه فناوری، کیفیت خدمات و … هرساله بانک‌ها را مورد ارزیابی قرار می‌دهد و برترین‌ها را در سطح جهانی، منطقه‌ای و کشوری معرفی می‌کند که بر اساس این ارزیابی درسال۲۰۰۶ میلادی، بانک کشاورزی مانند ۳ سال گذشته به عنوان بانک برتر جمهوری اسلامی ایران معرفی شد.

 تاریخچه بانک کشاورزی

یکی از بانک‌هایی که تاسیس آن در زمان انقلاب مشروطه در راس شعارها و برنامه‌های دولت و احزاب سیاسی و … بود، بانک کشاورزی بود که در ابتدا با نام بانک فلاحتی و صنعتی فعالیت خود را شروع کرد. در حقیقت این بانک ابتدا شعبه ای از بانک ملی بود و محمد علی فروغی در سال 1309 سنگ بنای آن را گذاشت. فروعی در 9 شهریور تاسیس بانک فلاحتی را به صحن مجلس برد و بنا برای این طرح تا 10 سال مبلغی کمتر از 500 هزار تومان را به بانک ملی داد تا آن را سرمایه شعبه فلاحتی کند. فروغی که آن زمان سرپرست وزرات نوپای اقتصاد ملی بود، تعیین کرد که محاسبات این شعبه مستقل از محاسبات بانک ملی باشد تا زمانی که تبدیل به بانک مستقل شود.

وام‌هایی که بانک فلاحتی ( بانک کشاورزی آن زمان) می‌داد برای دو هدف عمده بود: یکی دایرساختن مجارى آبى که بر اثر حوادث خشک شده یا به‌دست آوردن آب تازه و دیگری توسعه زراعت و تحصیل محصولات چاى، پنبه، نیل، حنا، روناس، ابریشم، کنف، نیشکر، توتون، تنباکو، پسته و بادام. کارمزدی که بانک فلاحتی روی این وام‌ها از کشاورزان دریافت می‌کرد، چهاردرصد بود که دربرخی موارد به 6 درصد نیز می‌رسید. نکته جالب اینجاست که افرادی که متقاضی وام بودند، باید وثیقه ملکی به بانک می‌دادند. این وثیقه در آن دوران که بیشتر املاک به ثبت رسمی نرسیده بودند، کمیاب بود، اما هر فردی که آن را به بانک ارائه می‌داد، می‌توانست حداکثر تا ارزش نیمی از بهای ملک خود را از بانک کشاورزی وام بگیرد.

تصویری از اولین جلسه مجمع عمومی بانک فلاحتی
تصویری از اولین جلسه مجمع عمومی بانک فلاحتی

استقلال بانک فلاحتی از بانک ملی

سرانجام در تاریخ 21 خرداد 1312 بانک فلاحتی از بانک ملی جدا و سرمایه دو میلیون تومانی تاسیس شد و به صورت مستقل به کار خود ادامه داد. برای اینکه این سرمایه تامین شود، تمام دارایی‌های منقول بانک ایران به بانک فلاحتی و صنعتی واگذار شد. لازم به ذکر است که بانک ایران همان بانک استقراضی روسیه بود که پس از روی کار آمدن نظام کمونیستی در روسیه، به مالکیت دولت ایران واگذار شده بود. بنا بر لایحه‌ای که داور، وزیر مالیه در هفدهم دی ۱۳۱۲ برای فروش املاک خالصه از تصویب مجلس شورای ملی گذراند، بانک صناعتی فلاحتی نه برای کمک مالی به کشاورزان بلکه برای برنامه‌های توسعه یا بهبود کشاورزی می‌بایست وام دهد.

بنابراین برنامه‌های افزایش صادرات کشاورزی و محصولاتی چون پنبه، چاى، چغندر، پسته، بادام، کنف، نیل، روناس و ابریشم در این مصوبه قید شدند که در آن زمان دستاوردی بیشتری داشت و همچنین اصلاح نژادی دامها و صنایع فراوری محصولات دامی، لایروبی قنوات و اصلاح امور آبیارى. دریافت کنندگان وام ملزم بودند مطابق برنامه‌اى عمل کنند که اداره کل فلاحت براى آبادى و بهبود محصولات کشاورزی تدوین می‌کرد.

تغییر نام به بانک کشاورزی

نتیجه این شد که در سال 1318 دولت وقت لازم دید که تغییراتی مطابق با قانون برای تامین نیاز کشاورزان در قالب تسهیلات فراهم کند و به این ترتیب منابع مالی بانک تقویت شد، اساسنامه بانک تغییر کرد و نام بانک به «بانک کشاورزی و پیشه و هنر ایران» تغییر پیدا کرد.

 در سال 1322 بانک باز هم دستخوش تغییرات قانونی در منابع مالی و آیین‌نامه‌های آن شد و مسئولیت پیشه و هنر از دوش آن برداشته شد و نام آن نیز به بانک کشاورزی ایران تغییر پیدا کرد. اگرچه، ضرورت کمک‌های کوچک اعتباری در پیشبرد صنایع دستی روستایی همچنان در حیطه کار بانک بود. در این دوره، مهندسان ایرانی ساختمان مرکزی برای بانک کشاورزی ساختند که ساخت آن سه سال طول کشید.

نقش بانک کشاورزی در پیشبرد قانون اصلاحات ارضی

دوران شروع و پیشبرد قانون اصلاحات ارضی در کشور را شاید بتوان سال های 1339 تا 1343 دانست. در اجرای مرحله دوم قانون مذکور، کشاورزان کشور برای مکانیزه کردن و آبیاری اراضی (تهیه تراکتور و ماشین‌های کشاورزی، حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق و نصب موتورهای لازم) نیاز مبرم به پول داشتند لذا مسئولیت بانک بسیار سنگین شد و کمک‌های اعتباری در بخش کشاورزی نیز کافی نبود.

قوانین جدید در سال ۱۳۴۲ رسمیت یافت و نام بانک هم بنابر مسئولیت جدید به «بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی ایران» تغییر کرد. در نهایت با تأسیس صندوق توسعه کشاورزی ایران در سال ۱۳۴۵، نام بانک نیز به بانک کشاورزی تغییر یافت.  بانک کشاورزی به موجب مصوبه ۲۹ آذر ۱۳۵۸مجمع عمومی بانک‌ها با اجازه حاصل از ماده ۱۷ لایحه قانونی اداره امور بانک‌ها از ادغام بانک‌های تعاون کشاورزی ایران و توسعه کشاورزی ایران تشکیل شد. طبق قانون ملی شدن بانک‌ها، لایحه قانونی اداره امور بانک‌ها و مقررات مندرج در اساسنامه، بانک کشاورزی در تمام موارد جانشین بانک‌های مذکور شد.

بیشتر بخوانید: معرفی بانک ملت ، بانکی پیشرو در ارائه خدمات

موسسات بانک کشاورزی

بانک کشاورزی نیز مانند بانک ملت دارای موسسات و شرکت‌های مختلفی است که در ادامه به آنها اشاره می‌شود.

‌شرکت کارگزاری بانک کشاورزی

این شرکت به صورت سهامی خاص در سال 72 به ثبت رسید و صد در صد سهام آن دولتی است و به عنوان یکی از کارگزاریهای فعال در بورسهای اوراق بهادار و کالا مشغول فعالیت است. هدف از تأسیس این شرکت به موجب ماده (۲) اساسنامه عبارت از خرید و فروش سهام اوراق پذیرفته شده در سازمان بورس تهران، پذیره‌نویسی اوراق سهام و … است. کارگزاری بانک کشاورزی با برخورداری از 26 شعبه فعال در سراسر کشور دارای بزرگترین شبکه خدمت رسانی به سرمایه گذاران در میان شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار و کالا است. این شرکت در معاملات کشاورزی، آتی، پتروشیمی و فلزات در رتبه های برتر قرار دارد. از آنجا که 100 درصد سهام این کارگزاری متعلق به بانک کشاورزی است این بانک حمایتهای ویژه ای را از کارگزاری در ارتباط با تامین مالی مشتریان همواره به عمل آورده است.

شرکت کارگزاری بانک کشاورزی، به عنوان یکی از کارگزاریهای فعال در بورسهای اوراق بهادار و کالا مشغول فعالیت است
شرکت کارگزاری بانک کشاورزی، به عنوان یکی از کارگزاریهای فعال در بورسهای اوراق بهادار و کالا مشغول فعالیت است

خدمات ارزی و صرافی مهر

به منظور توسعه خدمات‌رسانی در بازار ارز و طلا، بانک کشاورزی در سال ۱۳۸۳ اقدام به تأسیس “شرکت خدمات ارزی و صرافی مهر (سهامی خاص)” کرد. این صرافی دارای مجوز سعی کرده در این سال‌ها خدمات خود را با شناخت نیازها و انتظارات خاص مشتریان، هماهنگ کرده و در جهت ارتقاء کیفیت آن کوشا باشد. در حال حاضر صرافی مهر به صدور انواع حواله‌های ارزی به اکثر کشورهای جهان، خرید ارز صادراتی یا ورود ارز به ایران و ارائه خدمات مشاوره‌ای به این بخش و فروش انواع سکه طلا و نقره می‌پردازد. به پشتوانه توان فنی و تخصصی بانک کشاورزی در امور ارزی بین‌المللی به طیف وسیعی از بخش‌های اقتصادی کشور از جمله نفت و انرژی، خدمات بازرگانی، صنعت و کشاورزی خدمات ارائه می‌کند.

شرکت گسترش فناوری‌های نوین کشاورز

شرکت گسترش فناوری‌های نوین کشاورز (سهامی خاص) بدواً با نام شرکت مهرگستر الکترونیک کشاورز در تاریخ ۲۰/۵/۱۳۸۷ تحت شماره ۳۳۱۱۸۹ در اداره ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیر تجاری تهران به ثبت رسیده و مورخ ۲۷/۵/۱۳۸۸ نام شرکت به گسترش فناوری‌های نوین کشاورز تغییر یافت. به گفته مرتضی شهیدزاده مدیرعامل پیشین بانک کشاورزی در همان بازه در خصوص این خدمت جدید گفت: «این بانک تلاش می‌کند تا کلیه تکنولوژی‌های روز دنیا در صنعت بانکداری را که تاکنون به دلیل شرایط تحریم امکان دسترسی به آن‌ها میسر نبود، رصد کرده و برای خدمت‌رسانی بهتر از آن‌ها استفاده کند». وی همچنین درباره شرکت گسترش فناوری‌های نوین کشاورز که مسئول تأمین خدمات الکترونیکی بانک کشاورزی است گفت: «امیدواریم این شرکت به‌عنوان شرکت مادر در توسعه بانکداری الکترونیکی، به ‌زودی به‌عنوان خدمات‌دهنده برتر در بازار بانکداری الکترونیک مطرح شود.»

شرکت توسعه و عمران اراضی

این شرکت که به نام بانک زمین نیز مشهور است، و بانک کشاورزی به منظور پیشگامی در جلب و جذب سرمایه های بخش خصوصی و هدایت صحیح آن ها و به منظور استفاده بهینه از ظرفیت های منابع آب و خاک و رشد سرمایه گذاری در این زمینه، اقدام به تاسیس شرکت توسعه و عمران اراضی کشاورزی (بانک زمین) در قالب سرمایه گذاری مستقیم نموده است.

 این شرکت در سال ۱۳۷۱ با هدف سرمایه گذاری در طرح های آب و خاک و احیاء اراضی به منظور ایجاد اشتغال و کمک به استقلال اقتصادی کشور از طریق تولید محصولات زراعی و باغی استراتژیک، فعالیت خود را بر اساس قانون تجارت آغاز نموده و طرح های بزرگی را احیاء و به بهره برداری رسانیده است. از جمله طرح موضوع فعالیت شرکت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: توسعه و احیای اراضی کشاورزی برای احداث باغ و زراعت، احداث مجتمع های گلخانه ای، احداث مجتمع های دامداری (شیری – پرواری)، احداث مجتمع های آبزی پروری (میگو- ماهیان گرم آبی- ماهیان سردآبی).

خدمات بانک کشاورزی

اگر سری به سایت بانک کشاورزی زده باشید حتما با انواع خدماتی که بانک به شما ارائه می‌کند آشنا هستید. در بخش خدمات عمومی این بانک، خدمات سپرده ای، تسهیلاتی، ارزی، پایانه ها و کارت ها ارائه می شود. بخش سامانه ها به بانکداری اینترنتی، همراه بانک، تلفنبانک، درخواست درگاه پرداخت اینترنتی، محاسبه سود سپرده ها، سامانه های تسهیلاتی، رمز پویا (ریما) اختصاص دارد. خدمات اختصاصی این بانک شامل صندوق امانات، مبدل پایای گروهی، بانکداری شرکتی، طرح مهر آسمانی و سایر خدمات آن نیز شامل باز پرداخت اقساط تسهیلات، پرداخت الکترونیکی قبوض، دستور پرداخت، نظام های پرداخت، طرح ناظرین ویژه، طرح تکریم مشتریان و جلب رضایت ارباب رجوع است. همچنین این بانک دارای جشنواره ها و طرح های مختلفی چون جشنواره مهرگان، رویداد استارت آپی و طرحهای ویژه ای چون طرح‌ بانوی ایرانی، طرح بانک کودک و نوجوان، طرح آتیه طلایی، طرح حامی گندم، طرح باران و … است.

تصویری از همراه بانک کشاورزی
تصویری از همراه بانک کشاورزی

مسئولیت اجتماعی

مسئولیت اجتماعی این بانک در چهار قالب توسعه پایدار، انسان دوستانه و خیریه، علمی و آموزشی، فرهنگی ، هنری ، ورزشی است. برای مثال بانک کشاورزی انجام فعالیت های بشردوستانه و خیریه، با هدف ارتقای کیفیت زندگی، بهداشت و سلامت، تحصیل ، تغذیه و … و همچنین حل مشکلات مردم را مسئولیت اجتماعی خود می داند و در این زمینه اقدامات موثری چون مشارکت در ساخت مدرسه و بیمارستان در مناطق محروم، اقدامات حمایتی برای تسهیل پرداخت دیه محکومین معسر و زندانیان نیازمند و طرح مهر آسمانی برای هدایت کمک های مردمی به موسسات مجاز امور خیریه را در دستور کار خود دارد.

همچنین در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی خود در بخش های فرهنگی، هنری و ورزشی، اقدامات متنوعی برای پاسداشت آیین های باستانی، ملی و مذهبی و فرهنگ بومی مناطق، حفظ هویت ملی، میراث فرهنگی، فرهنگسازی، ترویج هنرهای ملی و اسلامی و گسترش فرهنگ ورزش در جامعه را در دستور کار خود دارد. از جمله فعالیت‌هایی که بانک در این زمینه کرده است می‌توان به تشکیل تیم کوهنوردی کارکنان بانک کشاورزی با هدف توسعه فرهنگ ورزشی و پاسبانی و حفاظت از محیط زیست و برگزاری المپیاد سالانه ورزشی کارکنان در دو گروه آقایان و بانوان اشاره کرد که در مرکز آموزش بابلسر برگزار می شود. همچنین این بانک برای تشویق و گسترش بازی‌های محلی، تجهیزات زیادی را به فدراسیون‌های روستایی اهدا کرده است.

تازه های برات نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید