شیوع کرونا در سراسر دنیا و کاهش شدید فعالیت های اقتصادی موجب افزایش بدهی جهانی شده و آن را حدود 200 تریلیون دلار کرده است.
بدهی جهانی 200 تریلیون دلاری
به گزارش برات نیوز، موسسه رتبه بندی S&P به تازگی آماری را در این خصوص منتشر کرده و از 14 برابر شدن بدهی جهانی نسبت به سال 2019 خبر داده است.
طبق ادعای این آژانس وضعیت بد اقتصادی بسیاری از کشورها، آنها را به سمت وام گرفتن سوق داده و همین موجب افزایش بدهی جهانی تا میزان حدودی 200 تریلیون دلار از ابتدای سال جاری تا کنون شده است.
این موسسه پیش بینی کرد رقم بدهی تا پایان سال 2020 حتی از این میزان فراتر می رود.
این میزان بدهی جهانی، حدود 265 درصد از تولید سالانه اقتصاد دنیا را تشکیل داده که به ۱۴ درصد افزایش به عنوان درصد تولید ناخالص داخلی جهان می رسد.
نسبت بالای بدهی به تولید ناخالص داخلی برای هر کشوری نشان می دهد که این کشور یا توان قرض گرفتن ندارد یا درصورت استقراض توان بازپرداخت آن را نخواهد داشت
افت اقتصادی و استقراض دولت دلیل بدهی جهانی
موسسه S&P دلیل این افزایش را افت اقتصادی کشورها و استقراض دولتها، شرکت و خانوارها برای جبران کمبودها میداند.
نسبت بدهی به تولیدناخالص داخلی بیشتر شده اما این موسسه فعلا انتظار شرایط بدتر مانند سال 2009 را ندارد.
موسسه رتبه بندی اس اند در گزارشی که ارائه کرده کرونا را بحرانی جدی برای اقتصاد جهانی توصیف و چنین نوشته است: «مدیریت بدهی و توان مالی باید به اولویت اصلی کسب وکارها تبدیل شود اما هنوز زود است که انتظار وقوع یک بحران بدهی نظیر آن چه سال ۲۰۰۹ رخ داد داشته باشیم.
در مقایسه با سال قبل اکنون جهان ۱۴ درصد بیشتر بدهکار شده است و اگر روند توسعه واکسن با سرعت بیشتری دنبال پیدا نکند وضعیت بدهی ها از این هم بدتر خواهد شد چرا که با قرار داشتن نرخ بهره در سطح بسیار پایین فعلی موجب می شود شرکت ها بیش از پیش دست به استقراض بزنند.»
کاهش رشد بدهی پس از رکود اقتصادی
موسسه مالی بینالملل که یکی از زیرمجموعه های بانک جهانی محسوب می شود نیز خبرهایی حول افزایش 9 تریلیون دلاری بدهی دولت، شرکتها و اشخاص حقیقی تنها در سه ماهه اول سال جاری منتشر کرده بود.
بیشتر بخوانید: بانک جهانی: شدیدترین رکود دهههای اخیر در پیش است
آژانس S&P پیش بینی کرده است که به محض بهبود و ریکاوری اقتصادهای دنیا، توزیع واکسن کرونا و بهتر شدن شرایط و پایین ماندن نرخ بهره، این بدهی جهانی به بحران تبدیل نخواهد شد و طی دو سال نسبت بدهی به تولیدناخالص داخلی به 256 درصد کاهش یابد.
در این گزارش آمده است: ما انتظار داریم که رشد بدهی شرکت ها، دولت ها و خانوارها طبق معمول پس از رکود اقتصادی کاهش یابد.
کدام کشورها بیشترین میزان بدهی را دارند؟
آمریکا و چین کشورهایی هستند که بیشتر از هر کشور دیگری در جهان بدهی دارند؛ به گونه ای که ۶۰ درصد کل بدهیهای جهان مربوط به این دو کشور است.
علاوه بر آنها، ایرلند، هلند، سوئیس، بلژیک، یونان و پرتغال جزو دسته بدهکارترین کشورها قرار دارند. پس از آن کشورهای آسیای جنوب شرقی در دسته بدهکاران قرار دارند.
وضعیت بدهی جهانی در سال گذشته
جالب است بدانید در ۳ ماهه سوم سال ۲۰۱۹، بدهی جهانی به رکورد تاریخی ۳۲۲ درصد تولید ناخالص جهانی رسیده بود که علت این اتفاق نرخ بهره بسیار پایین و شرایط مالی تسهیل شده در اقتصادهای مهم جهان بود.
دولت های آسیایی و آمریکای شمالی مانند (آمریکا و ژاپن و چین) بیشترین میزان بدهی را در آن بازه داشتند، به گونه ای که ۶۹ درصد کل بدهیهای دولتی در جهان مربوط به این مناطق است.