از ابتدای سال جاری و در بحبوحه شیوع ویروس کرونا کسب و کارهای زیادی دچار اختلال شدند و تاثیر کرونا بر افزایش بیکاری چشمگیر بوده است. حالا و پس از گذشت تقریبا چهار ماه از سال ۹۹ گزارشها و آمار رسمی حکایت از این دارند که ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر شغل خود را از دست دادهاند.
بهگزارش برات نیوز، نابسامانی اوضاع کسب و کارها از اسفند سال گذشته شروع شد و با شدت گرفتن ویروس کرونا در سال جدید نیز این روند ادامه داشت و آسیبهای جدیای به بخشهای مختلف وارد شد. بهخصوص که این موضوع موجب شد در ابتدای سال برخی اصناف تعطیل شوند و تعداد بسیار زیادی از شاغلین کار خود را از دست بدهند.
با نگاه به تازهترین گزارش مرکز آمار از وضعیت اشتغال و بیکاری در فصل بهار و مقایسه آن با فصل مشابه پارسال، متوجه تاثیر کرونا بر بازار کار کشور خواهیم شد. طبق آمار این مرکز جمعیت غیرفعال و بیکار افزایش و جمعیت فعال و شاغل کاهش یافته است. با بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۵ ساله و بیشتر، به این نتیجه میرسیم که ۹/۸ درصد از جمعیت فعال بیکار شدهاند.
جمعیت شاغلین ١۵ ساله و بیشتر در این فصل ٢٢ میلیون و ٩۶٣ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل تقریبا یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر کاهش داشته است.
همچنین در بهار امسال ۴۱٪ جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر از لحاظ اقتصادی فعال بودهاند، یعنی در گروه شاغلان و بیکاران قرار گرفتهاند و نرخ مشارکت اقتصادی آن کاهش ۳.۷ درصدی دارد.
این در حالی است که چندی پیش پژوهشکده آمار ایران نیز در گزارشی اعلام کرد که در دوران ابتدایی شیوع ویروس کرونا که با کاهش فعالیت کسب و کار و افزایش هزینهها همراه بود، ۳۰ درصد مشاغل در اسفند و فروردین حداقل یک نفر را اخراج کردهاند.
اما بررسی اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نمایانگر آن است که در بهار ١٣٩٩ بخش خدمات با ۴۹/۷٪ بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است و بخشهای صنعت با ۳۱/۸٪ و کشاورزی با ۱۸/۶٪ در رتبههای بعدی قرار دارند.