پس از کشاکشهای طولانی میان مجلس و دولت، تامین بودجه یک میلیون واحد مسکونی به زودی اجرایی میشود.
درابتدای تدوین طرح احداث یک میلیون واحد مسکونی مقرر شده بود که بانک مرکزی بودجه کلانی را اختصاص دهد که در این خصوص جلسات مختلفی در کمیسیون عمران مجلس برگزار شد.
پس از بررسی های مختلف که با حضور نمایندگان مجلس و مسوولان وزارت راه و شهرسازی انجام شد برخی از نمایندگان مجلس برای تصویب تامین بودجه یک میلیون واحد مسکونی تلاش میکنند.
در این میان برخی از کارشناسان مخالف تزریق این وام کم بهره به بازار مسکن هستند و معتقدند که این وام و ساخت واحدهای مسکونی بازار مسکن را دچار نوساناتی می کند و تزریق این پول بر تورم عمومی جامعه نیز تاثیرگذار است.
در ابتدای اجرای این طرح قرار بود که بودجه از سوی بانک مرکزی برای ساخت این واحدهای مسکونی تخصیص یابد اما به دنبال برگزاری جلسه با اعضای کمیسیون عمران مجلس هنوز هیچ خبری از تزریق پول برای شروع کار نیست.
طرح احداث سالیانه یک میلیون واحد مسکونی که در روزهای اخیر بین مجلس و وزارت راه و شهرسازی چکش کاری شده با محوریت ارائه وام کمبهره در آستانه تقدیم به هیئت رئیسه مجلس قرار دارد. هرچند این تسهیلات برای حوزه ساخت و ساز در نظر گرفته شده اما قطعا بازار مسکن از آن منتفع میشود و میتواند نوساناتی را در این بخش به دنبال بیاورد.
رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز ضمن اشاره به این موضوع که طرح احداث یک میلیون واحد مسکونی تحویل هیات رییسه شده گفته است: تسهیلات ارزان قیمت، زمین ارزان قیمت و مصالح ساختمانی ارزان از جمله محورهای این طرح است.
به گفته وی نیاز بخش ساخت ساز به حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است.
بیشتر بخوانید: مستاجران وام 50 میلیونی می گیرند
این درحالی است که پیش از این هم نمایندگان مجلس از پیشنهاد پرداخت وام با نرخ سود ۹ درصد برای احداث سالیانه یک میلیون واحد مسکونی سخن گفته بودند.
در همین حال برخی دیگر ازکارشناسان معتقدند که برای احداث یک میلیون مسکن با کلیه خدمات زیربنایی و روبنایی به حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان منابع نیاز است.
از طرفی هم به تاثیرات راه اندازی مسکن مهر و نوسانات بازار مسکن اشاره دارند و این که هیچ گاه تعادل در بازار مسکن برقرار نشد وهشدار میدهند که هر نوع منابع پرقدرت در بازار مسکن اثرات تورمی در کلیه سطوح اقتصاد خواهد داشت؛ موضوعی که البته رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز به آن اذعان دارد.
رئیس کمیسیون عمران مجلس درباره تبعات تزریق نقدینگی در بازارهای اقتصادی معتقد است : با توجه به اینکه تامین نیاز بودجه این طرح رقم بالایی است و تزریق این پول تبعات زیادی دارد اما میان تورم و افزایش قیمت مسکن تعادل ایجاد می کند .
البته که باید توجه داشت که مسوولان وزارت راه و شهر سازی نیز با این طرح موافق هستند و معتقدند که طرح احداث یک میلیون واحد مسکونی در طرح جامع مسکن نیازسنجی شده و درقانون برنامه هم وجود دارد .
محمودزاده معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار کرده است :مسئولیت تأمین مالی به عهده مسئولان بانک مرکزی است که البته همکاری قابل ملاحظهای داشته و در جلسات متعدد هم شرکت کردند اما نتیجه نهایی و اینکه چقدر تامین مالی خواهند کرد یا نرخ سود تسهیلات چه رقمی خواهد بود مشخص نیست.
همچنین در این میان علاوه بر این طرح یک میلیونی واحدهای مسکونی ، وزارت راه و شهرسازی از حدود یک سال پیش برنامه تولید و عرضه 400 هزار واحد مسکونی را با مشارکت بخش خصوصی در دستور کار قرار داده بود.
250 هزار میلیارد تومان نقدینگی مورد نیاز یک میلیون واحد مسکونی
همچنین سلطان محمدی یک کارشناس اقتصاد مسکن درباره احداث یک میلیون واحد مسکونی گفته است : باتوجه به کاهش درآمدهای نفتی دولت و کاهش صادرات و رکود ناشی از شیوع بیماری کرونا منابع مالی دولت هم کاهش یافته و این نوسانات موجود دربازار ارز و طلا ناشی از این مشکلات است .
وی افزوده است: احداث یک میلیون خانه در سال نیاز به ۲۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی دارد. کل بودجه عمرانی دولت کمتر از ۵۰ هزار میلیارد تومان است؛ لذا صحبت از طرحهای بزرگ مقیاس مسکن در حد شعار خواهد بود و قابلیت تحقق ندارد.
به گفته سلطان محمدی، دولت برای ساخت این یک میلیون واحد مسکونی باید به اطراف شهرهای بزرگ رود زیرا در بهترین حالت ممکن 250 هزار میلیارد تومان هزینه فراهم کردن زیر ساخت های این موضوع است .