درحالی که بحران بی آبی به یک معضل جدی در دنیا تبدیل شده، کارشناسان و فعالان حوزه منابع آبی کشور نسبت به کم آبی کلانشهر تهران هشدار دادند.
به گزارش برات نیوز، این درحالی است که به اعتقاد کارشناسان، تهران، پرمخاطرهترین کلانشهر کشور، خاورمیانه و حتی در سطح جهانی است.
با توجه به اتمام برخی منابع آبی در دنیا و کشور، تهران نیز یکی از نقاطی است که منابع آبی آن رو به اتمام است و ورودی سدها و منابع آبی آن به شدت تقلیل یافته است.
در همین حال، اعتقاد مسوولان و متخصصان منابع آبی کشور، اوضاع ذخیره آب در سدهای تهران مناسب نبوده و میزان ذخایر آبی تهران نسبت به سال گذشته حدود 20 درصد کاهش یافته است.
براساس مستندات و گزارش های ارائه شده، بحران آب در تهران دیگر از مرحله هشدار عبور کرده و وارد مرحله جدید بی آبی شده است.
به طوری که کارشناسان معتقدند که درصورت عدم اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم وضعیت بی آبی تهران به فاجعه تبدیل خواهد شد و تمام امیدها به بارش های پاییز و زمستان سال جاری است .
لزوم همراهی شهروندان تهرانی درخصوص مصرف بهینه آب
اگرچه که هنوز مشترکان تهرانی به معنای واقعی معنی بی آبی و بحران را درک نکرده اند اما واقعا عمق فاجعه بی آبی گواه اتمام منابع آبی در تهران است.
این درحالی است که چندی پیش، محمد شهریاری،مدیر دفتر بهرهبرداری و نگهداری تأسیسات آبی و برق آبی شرکت آب منطقهای تهران درباره وضعیت کامل منابع آبی گفته بود که باتوجه به قرار گرفتن ایران در اقلیم خشک و نیمه خشک و افزایش روزافزون بارگذاری جمعیت در پایتخت، اگر مدیریت مصرف به طور جدی مورد توجه قرار نگیرد، با مشکلات زیادی در آیندهای نه چندان دور مواجه میشویم.
به گفته وی، تهران در یک قدمی بی آبی و اتمام تمامی منابع آبی این کلانشهر قرار گرفته است .
درهمین حال، این مسوول تاکید داشته که برای تأمین آب در تهران نیازمند همراهی شهروندان تهرانی هستیم و باید دراین راه ما را یاری کنند.
شهریاری اظهار کرده است: متاسفانه روندی که در خصوص کاهش منابع آبی و کاهش بارش ها اتفاق افتاده نیازمند همکاری و همیاری کلیه همشهریان محترم است که بتوانیم با این کاهش ذخیره آبی، شرایط را به نحوی مدیریت کنیم که خط قرمزهایی که برای ما تعریف شده هم در بحث کیفی آب و هم مباحث کمی رسالتمان را به نحو احسن انجام دهیم.
کاهش 20 درصدی حجم ذخایر مخازن آبی تهران نسبت به سال گذشته
دراین میان گزارش های آماری ارائه شده نیز از کاهش سطح آب ورودی های ذخایر آبی در تهران خبر می دهند.
درهمین راستا، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفته است: در حال حاضر حجم ذخایر مخازن حدود 640 میلیون متر مکعب است و نسبت به سال قبل که این رقم 800 میلیون متر مکعب بوده است 20 درصد کسری را شاهدیم.
محمدرضا بختیاری درباره وضعیت تامین آب تهران در سال جاری اظهار کرده که امسال در تهران وضعیت بسیار خاصی را به لحاظ بارندگی داریم، دومین سال خشکسالی را پشت سرمیگذاریم و نسبت به سال قبل حدود 32 درصد کسری بارندگی داریم، این نشان میدهد وضعیت منابع آب استان مناسب نیست.
وی افزوده است: البته علیرغم کسری مخازن امسال جیرهبندی و قطعی آب در تهران نخواهیم داشت، ما با تمام توان آب را تولید و وارد مدار توزیع میکنیم، اما در عین حال مصرف بالاست و روزانه حدود 3.5 میلیون متر مکعب مصرف داریم، بنابراین وضعیت بسیار سخت بوده و سیستم در فشار است.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران تصریح کرده است: در حال حاضر حجم ذخایر مخازن حدود 640 میلیون متر مکعب است و نسبت به سال قبل که این رقم 800 میلیون متر مکعب بوده است 20 درصد کسری را شاهدیم.
کاهش 2 درصدی میزان مصرف آب نسبت به سال گذشته و نبود بارش
وی درباره تاثیر افزایش تعرفهها بر روند مصرف توضیح داده است: افزایش نرخ تعرفهها برای کسانی که در الگو و یا زیر الگو مصرف دارند صفر بوده یعنی هیچگونه افزایش قیمتی اعمال نشده است اما آببهای کسانی که بیش از الگو مصرف میکنند به صورت پلکانی محاسبه میشود، قطعا افزایش نرخ روی مصرف بخشی از جامعه که مصرف بالایی داشتند تاثیرگذار بوده ولی به طور کامل بازدارنده نبوده است.
بختیاری درباره تغییر میزان مصرف نسبت به مدت مشابه سال قبل گفته است: میزان مصرف آب نسبت به سال گذشته 2 درصد منفی بوده است ولی واقعیت اینکه سال خوبی به لحاظ بارندگی نبوده و به همین دلیل میزان ذخایر مخازن سدها نسبت به سال قبل کمتر است. امسال دومین سال خشکسالی را پشت سر گذاشتهایم و هم اینکه مصرف همچنان بالا است و این کاهش مصرف رقم بالایی نیست که معنیدار باشد، اما در هر حال جلوی رشد مصرف گرفته شده است.
وی درباره تداوم روند کنونی و اوضاع تابستان سال آینده خاطرنشان کرده که نمیتوان اوضاع آب تابستان آینده را پیشبینی کرد، اما واقعیت این است که زمان طراحی تولید و تامین آب باید همه سناریوها را ببینیم.
قطع آب مشترکان پرمصرف در تهران
درهمین حال و با توجه به مشکلات موجود در حوزه منابع آبی در کلانشهر تهران، مسوولان نسبت به مصرف بی رویه و بیش از حد مجاز آب به مشترکان هشدار داده اند و اعلام کرده اند که درصورت مصرف بی رویه و بیش از حد، انشعاب آب منازل این مشترکان قطع خواهد شد.
درهمین راستا، چند روز پیش سخنگوی وزارت نیرو اعلام کرده بود که بر اساس آخرین تصمیم وزارت نیرو برای مقابله با مشترکان بدمصرف تصمیم بر آن شده که آب این دسته از مشترکان به صورت موقت سه تا چهار ساعت در روز قطع شود و اگر روند خود را تغییر ندهند، مجبور خواهیم بود تا انتهای پایان پیک بطور کامل آب این مشترکان را قطع کنیم.
فیروز قاسم زاده درباره برخورد وزارت نیرو با مشترکان بدمصرف گفته است: شش درصد مشترکان جزو این طرح هستند و قرار شده که طرح قطع آب را در چند فاز برای این دسته از مشترکان اجرایی کنیم و در شرایطی که مدیریت مصرف صورت نگیرد، آب این مشترکان بطور کامل قطع خواهد شد.
وی درباره مبنی بر اینکه در حال حاضر نرخ مجاز چقدر است، گفت: نرخ مجاز تعیین شده نیم الی یک سانتی متر تعریف شده اما این میزان در برخی از دشتهای تهران حدود هشت سانتیمتر است اما این عدد چندان بالا نیست و رنجهای بالای ۲۰ سانتیمتر بسیار خطرناک هستند.
سیاستهای تشویقی و تنبیهی وزارت نیرو در خصوص مصرف آب
قاسم زاده نیزضمن اشاره به سیاستهای تشویقی و تنبیهی وزارت نیرو برای مشترکان گفته است: سه بسته مشترک خوش مصرف، پر مصرف و بدمصرف وجود دارد که در بخش آب شرب یارانهای که به مشترکان اختصاص مییابد نوعی تشویق حساب میشود، چرا که بر اساس یارانه آب مشترکان تنها ۲۰ درصد از قیمت تمام شده آب را پرداخت میکنند.
وی ادامه داده است: سیاستهای تنبیهی نیز در این راستا دیده شده به گونهای که تعرفه آب به صورت پلکانی محاسبه میشود و در نهایت به قیمت تمام شده میرسد. الگوی مصرف برای هر فرد در ماه به طور متوسط ۱۵ متر مکعب تعریف شده که اگر مصرف به ۳۰ متر مکعب برسد، مشترک جزو مشترکان پر مصرف و بالای این میزان مشترک جزو بدمصرف ها به حساب میآید.
به گفته وی در حال حاضر قیمت آب تمام شده در هر متر مکعب ۲۵۰۰ تومان است.