در حالی که میزان تولید برق در کشور بسیار کاهش یافته و مسوولان اعلام کرده بودند که با کمبود برق در روزهای تابستان مواجه خواهند شد، کارشناسان و متخصصان بر این باورند که باید در حوزه تولید برق و تامین زیرساختهای آن سرمایه گذاریهای کلان انجام شود.
به گزارش برات نیوز، این در حالی است که براساس آمار موجود، حداقل ۱۰ هزار مگاوات ناترازی در مجموعه شبکه برق کشور وجود دارد که به طرق مختلف در حال مدیریت است.
اما در هرحال مشکل کمبود تولید برق و برقرسانی به مشترکان بسیار ضروری بوده و باید سرمایه گذاری های لازم دراین خصوص انجام شود.
البته باید توجه داشت که با توجه به ارائه راهکارهای تاثیرگذار از جمله اعطای پاداش و اطلاع رسانی درباره لزوم صرفه جویی، وضعیت شبکه برق کشور امسال روند مناسبی را طی کرد.
صرفهجویی مشترکان و شرایط مطلوب شبکه برق کشور
به طوری که سخنگوی صنعت برق کشور تاکید کرده که امسال وضعیت شبکه برق کشور در شرایط قابل قبولی قرار دارد و این امر به جهت همکاری بسیار خوب هموطنان به خصوص کارمندان ادارات و نهادها بوده است.
این درحالی است که مسوولان وزارت نیرو اعلام کرده بودند که درصورت عدم رعایت مصرف بهینه، مسوولان باید اقدام به خاموشیهای سراسری در کشور کنند.
بنابراین گزارش، سال گذشته با توجه به کمبود تولید برق در کشور، دولت اقدام به اجرای طرح خاموشی در سراسر کشور برای مشترکان خانگی کرد.
اما مسوولان دولت سیزدهم از ابتدای آغاز به کار اعلام کردند که قصد دارند تا با انجام برنامه ریزیهای لازم برق مشترکان خانگی قطع نشود و خاموشیها درخصوص صنایع تولیدی اعمال شود.
درهمین حال، مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران در خصوص طرح تغییر ساعات کاری ادارات نیز گفته است: طرح تغییر ساعت کاری ادارات از اقدامات مؤثری بود که امسال برای کاهش مصرف صورت گرفت و رضایت بخش بود.
برنامه وزارت نیرو برای صرفه جویی 10 هزار مگاواتی مصرف برق
وی درخصوص گلایههای مردم در سالهای گذشته به جهت انتشار جداول خاموشی اظهار کرده است: قطعاً با توجه به برنامهریزیهای انجام شده شاهد انتشار جداول خاموشی نبوده ایم و این امر مستلزم همکاری و همراهی بسیار خوب هموطنان بوده که انجام شده و در این خصوص مشترکان پر مصرف امکان صرفهجویی بیشتری داشتند.
سخنگوی صنعت برق با اشاره به برنامه وزارت نیرو در خصوص بهینه سازی مصرف برق در کشور گفت: با توجه به اینکه وسایل برقی پرمصرف تأثیر بسیاری بر میزان مصرف برق دارند، وزارت نیرو طی برنامهای قصد بهینه سازی مصرف برق از طریق نظارت بر تولیدکنندگان وسایل پربازده دارد، که از این طریق میتوان ۱۰ هزار مگاوات در مصرف برق صرفه جویی کرد.
لزوم تامین زیر ساختهای تولید برق در کشور
درهمین حال، برخی از نمایندگان مجلس نیز براین باورند که باید در خصوص توسعه شبکه برق سرمایه گذاری گسترده انجام گیرد.
درهمین راستا، عضو کمیسیون عمران مجلس گفته است: مجلس در نظر دارد در برنامه هفتم توسعه بخشی از منابع صندوق توسعه ملی را به توسعه زیرساختهای تولید برق اختصاص دهد.
مجتبی یوسفی درباره وضعیت تولید برق در کشور، خاطر نشان کرده است: اگرچه باید تا پایان برنامه ششم توسعه 25 هزار مگاوات به ظرفیت برق کشور اضافه میشد اما در دولت قبل در این مسیر قدمی برداشته نشد و به همین دلیل ما اکنون حداقل 15 هزار مگاوات ناترازی برق داریم هرچند در سال جاری با مدیریت صورت گرفته برق خانگی قطع نشد.
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس با بیان اینکه نیروگاه سازی پروسه زمان بری است، افزوده است: از آنجا که راندمان تولید در اکثر نیروگاهها زیر 20 تا 30 درصد است باید به سمت ایجاد نیروگاههای سیکل ترکیبی حرکت کرد به همین دلیل سرمایهگذاری در این حوزه ضروری است.
وی با بیان اینکه قطع برق صنایع کوچک و بزرگ نیز در طولانی مدت و کوتاه مدت به اشتغال و اقتصاد کشور ضربه وارد میکند، مطرح کرده است: تجربه سال گذشته نشان داد قطع برق صنایع منجر به گرانی سیمان و در ادامه قیمت مسکن خواهد شد.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس در نظر دارد در برنامه هفتم توسعه بخشی از منابع صندوق توسعه ملی را به توسعه زیرساختهای تولید برق اختصاص دهد، اظهار کرد: همچنین باید بهرهوری انرژی را در کشور بالا برد به همین دلیل اصلاح سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و لوازم خانگی ضروری است چراکه اکنون با هدررفت انرژی روبرو هستیم البته این مهم به همکاری میان وزارتخانهها نیازمند است.
بدهی 70 هزار میلیارد تومانی دولت وعدم توسعه نیروگاهها
درهمین حال برخی از فعالان حوزه نیرو و تولید کنندگان این حوزه براین باورند که تولید برق در نیروگاه ها نیاز به تجهیزات جدید دارد و با توجه به بدهی دولت به نیروگاه ها و عدم پرداخت این بدهی، نیروگاه ها نمی توانند تجیهزات خود را نوسازی کنند.
درهمین راستا، رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق در آخرین اظهارات خود گفته است:میزان بدهی وزارت نیرو به مرز ۷۰ هزار میلیارد تومان رسیده که از این رقم، بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان مطالبات شرکتهای عضو سندیکای صنعت برق و تولیدکنندگان انرژی برق است.
باقری ادامه داد: انتظار میرود دولت و وزارت نیرو توسعه زیرساختهای تولید و شبکه برق را برای پیشگیری از بحران کمبود برق در سالهای آتی در اولویت اصلی برنامههای خود قرار دهد همچنین بورس انرژی به عنوان یک نهاد مستقل، نظام عرضه و تقاضای بازار میبایست تقویت شود به نحوی که بتواند به عنوان سازوکار اصلی کشف قیمتهای تعادلی برق ایفای نقش کند.
حال با توجه به اینکه فعالان در حوزه نیرو و برق کشور سعی دارند تا مشکل کسری و ناترازی برق را رفع نمایند مسوولان اعلام کرده اند که وضعیت برق فعلا در شرایط قابل قبولی قرا گرفته است که این موضوع بدون همراهی و همکاری مردم و اصحاب رسانه اتفاق نمیافتاد.