بر اساس مطالعات صورت گرفته توسط دانشگاه کمبریج، اقتصاد جهانی به خاطر خسارت های اقتصادی کرونا ، در ۵ سال آینده با ضرر ۸۲ تریلیون دلاری مواجه خواهد شد. این پیشبینی، بر اساس حجم تولید ناخالصی ۱۹ اقتصاد برتر جهان در سال ۲۰۱۹ صورت گرفته است. میزان این حجم، چیزی بالغ بر ۶۹/۲ تریلیون دلار بوده است. در این مطلب برات نیوز به بررسی گزارشی که از سوی این دانشگاه درباره خسارت های اقتصادی کرونا طی سالهای آینده منتشر شده است، میپردازیم.
تاثیر کرونا روی تولید ناخالص داخلی کشورها
مرکز مطالعات ریسک دانشگاه کمبریج، تلفات احتمالی بر اساس خسارتهای اقتصادی کرونا را در دو بازه خوشبینانه و بدبینانه مورد بررسی قرار داده است. در حالت خوشبینانه، اقتصاد جهان با ضرر ۳/۳ تریلیون دلاری مواجه شده و در عین حال، قادر به بازیابی سریع خود است. اما حالت بدبینانهای که منجر به ضرر ۸۲ تریلیون دلاری میشود، میتواند یک فاجعه اقتصادی به بار بیاورد. البته در مجموع، این مرکز پیش بینی ضرری حدودا ۲۶.۸ تریلیون دلاری را کرده است. عددی که معادل ۵/۳ درصد از تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان در ۵ سال آینده است.
برای درک بهتر از تاثیرات این موضوع بر اقتصاد جهان، شاید بهتر باشد نگاهی به آمار زیر بیاندازیم. این آمار، نشاندهنده ضرر مالی هر کشور از کاهش حجم تولید ناخالص داخلی آن است:
- آمریکا: در بهترین حالت، ۵۵۰ میلیارد دلار (۰/۴ از تولید ناخالص داخلی). در بدترین حالت: ۱۹/۹ تریلیون دلار (۱۳/۶ درصد از تولید ناخالص داخلی)
- بریتانیا: در بهترین حالت، ۹۶ میلیارد دلار (۰/۴۶ از تولید ناخالص داخلی). در بدترین حالت: ۲/۵ تریلیون دلار (۱۶/۸ درصد از تولید ناخالص داخلی)
- چین: در بهترین حالت، یک تریلیون دلار (۰/۹ از تولید ناخالص داخلی). در بدترین حالت: ۱۹ تریلیون دلار (۱۶/۵ درصد از تولید ناخالص داخلی)
مرکز مطالعات ریسک دانشگاه کمبریج روی این نکته تاکید داشت که پیش بینی انجام شده لزوما همان چیزی نیست که به وقوع خواهد پیوست. بلکه فقط احتمال وقوع چنین شرایطی، پیش بینی شده است. همچنین به این نکته اشاره شد که هدف از این مطالعه این نیست که موجب سیاستهای انقباض اقتصادی شود؛ بلکه فقط میزان در معرض خطر بودن تولید ناخالص داخلی مورد بررسی قرار گرفته است. اندرو کوبرن (Andrew Coburn)، رئیس این مرکز، در این باره میگوید:
محاسبات صورت گرفته درباره شاخص تولید ناخالص داخلی را نمیتوان یک پیشبینی به حساب آورد. بلکه آن را باید تجسمی از وضعیت احتمالی 5 سال آینده تولید ناخالص داخلی کشورها بر اساس سناریوهای مختلف به وجود آمده بر اثر تاثیر ویروس کووید 19 روی اقتصاد، دانست.
نکته جالب در اینجاست که ظاهرا بازارهای مالی اعتقاد چندانی به در پیش بودن این اوضاع اسفبار ندارند.
تاثیرات دیگر بیماریهای فراگیر روی اقتصاد
از سوی دیگر، یک اقتصاددان ارشد به نام کیث وید (Keith Wade) عقیده دارد که تاثیر ویروس کرونا روی رشد و بازگشت سرمایه، میتواند تا ۴۰ سال آینده هم ادامهدار باشد. وید برای اثبات نظریه خود، به تاثیرات اقتصادی بلندمدتی که دیگر بیماریهای همه گیر در طول تاریخ داشتهاند، اشاره کرد. بیماریهایی مثل طاعون در قرن ۱۴ میلادی که به مرگ سیاه مشهور شد تا بیماری ایدز در سال ۲۰۰۹. در جدول زیر، مقایسهای که در این رابطه صورت گرفته است را مشاهده میکنید:

اقتصاد جهانی هنوز در میانه راهی است که به قول ویلیام دفو در ۳۰۰ سال پیش، در نهایت به توقف کامل میانجامد. این ویروس، احتمالا باعث سرعت گرفتن روندهایی خواهد شد که پیش از شیوع آن، آغاز شده بودند. روندهایی مثل انواع چالشها در مسیر رشد اقتصادی، فشار روی نظامهای مالی و افزایش نابرابریها بر اثر گسترش فناوری
کیث وید