دسترسی کاربران به امکانات ویژه توییتر با پرداخت وجه طرح جدید مورد بحث این شبکه اجتماعی بوده و در حال حاضر مورد نظر سنجی بسیاری از افراد قرار گرفته است. با برات نیوز همراه شوید.
مدیر عامل توییتر جک دورسی تأیید کرد که این شرکت به دنبال ایجاد یک مدل اشتراکی برای بستر رسانههای اجتماعی است. این موضوع در گزارشهای منتشر شده مبنی بر پایین آمدن درآمد آگهیها به دست آمده است، بنابراین توییتر به دنبال راههای دیگر تولید درآمد است و ایجاد اشتراکها و دسترسی کاربران به امکانات ویژه توییتر با پرداخت وجه یکی از آنهاست.
با این حال، سوال این است که چرا افراد میخواهند هزینه اشتراک توییتر را بپردازند؟ به نظر میرسد که توییتر ایدههایی در مورد نحوه فروش این مدل به مشتریان دارد و این ایدهها در قالب امکانات ویژه برای مشترکینی است که برای آنها وجهی پرداخت کنند. براساس اطلاعات منتشر شده، این شامل ویژگیهایی از قبیل امکان انصراف ارسال توییت در ۳۰ ثانیه بعد زمان ارسال آن میشود. امکان ارسال محتوای ویدئویی طولانیتر به صورتی که کاربران قادر به آپلود ویدئوهایی با طول ۵ برابر باشند هم وجود دارد.

همچنین ویژگیهایی وجود خواهد داشت که به مشاغل مربوط میشود. برای مثال شما میتوانید برای استخدام افراد اقدام کنید و همچنین با اختصاص نقشهایی بدون نیاز به دسترسی آنها به نام کاربری و کلمه عبور، به کاربران درون سازمان خود دسترسی پیدا کنید.
بعد از صحبتهای مدیر عامل توییتر، جک دورسی مبنی بر بررسی این مدل اشتراک توسط آنها، این شرکت همچنین شروع به نظرسنجی از کاربران در مورد اینکه آنها دوست دارند چه نوع ویژگیهایی را در این سرویس داشته باشند، کرده است. لغو ارسال، نشانهای ویژه برای پروفایلها و تجزیه و تحلیل پیشرفته از جمله ویژگیهایی است که مورد توجه قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: امکان انتخاب حق اشتراک توییتر
این امکانات، همچنین شمل ویژگیهایی مانند رنگهای سفارشیتر برای تم توییتر شما، علامتهای ویژه نشان دهنده سازمانی که شخص برای آن کار میکند و همچنین پاسخ های خودکار است. توجه داشته باشید که همه این ویژگیها ممکن است به نتیجه دلخواه نرسند، این بخشی از نظرسنجی است که توییتر برای کاربران ارسال کرده است و از آنها خواسته است آنچه را که میخواهند، ببینند.
همچنین، مدل اشتراک از طریق پرداخت هنوز تأیید نشده است. درسی فقط گفته بود که آنها به دنبال آن هستند اما هنوز مشخص نیست که آیا این شرکت واقعاً با اجرای این طرح جلو می رود یا خیر.