علاوه بر تدوین دستورالعمل فعالیت تاکسی های اینترنتی، نبود نهاد نظارتی بر فعالیت برخی از شرکت ها موجب شده تا فعالیت آن ها به سمت انحصارگرایی رود .
به گزارش برات نیوز، اسنپ یکی از شرکت هایی است که با توجه به نبود نهاد نظارتی در حال حرکت به سمت انحصار گرایی و انجام تخلفات مختلفی است.
با توجه به انتشار گزارشاتی مبنی بر تخلفات اسنپ و عدم نظارت آن، برخی از نمایندگان مجلس و مسوولان نسبت به این موضوع انتقاد کرده اند.
این در حالی است که در نیمه سال گذشته و پس از گذشت حدود یکسال از آغاز جلسات کارشناسی و بحث و بررسی با حضور همه ذینفعان، دستورالعمل فعالیت تاکسی های اینترنتی نهایی شد .
ابلاغ دستورالعمل نظارت بر فعالیت تاکسی های اینترنتی
بر اساس این گزارش،“دستورالعمل نظارت بر چگونگی فعالیت ارایهدهندگان خدمات هوشمند مسافر مشمول قانون نظام صنفی کشور” به امضای وزرای کشور و صمت رسید و سپس ابلاغ شد.
در بحث نظارت بر فعالیت تاکسیهای اینترنتی ابعاد منفی جانبی در حوزه هایی نظیر ایمنی سفر،مباحث زیست محیطی و آلودگی هوا، محرمانگی اطلاعات از جمله مهم ترین چالش های موجود دراین حوزه هستند.
چالش های پیش رو در نظارت بر فعالیت تاکسی های اینترنتی
همچنین حفظ جنبههای مثبت در مدل کسبوکار آنها در عین کنترل آسیبها ، عدم رشد خودرومحوری در شهر و مواردی از این دست از دیگر چالش های پیش رودر حوزه فعالیت تاکسی های اینترنتی است.
بر اساس این گزارش،در دستورالعمل فعالیت تاکسی های اینترنتی ضوابط خاصی برای رانندگان، خودروها و شرکتهای تاکسی اینترنتی تعیین شده است .
همچنین دراین دستورالعمل آمده که نظارت بر اجرای این ضوابط از حیث حملونقلی بر عهده شهرداریها خواهد بود.
در قالب این دستورالعمل ضوابط اعمال شده برای ناوگانی که بهطور تمام وقت در این خدمات مشغولند مشابه تاکسیهای رسمی است.
ضرورت انجام دستورالعمل شهرداری محل فعالیت تاکسی های اینترنتی
با توجه به ضوابط اعمال شده در این دستورالعمل ،شرکتهای تاکسی اینترنتی برای فعالیت در شهرهای مختلف نیازی به کسب مجوزهای متعدد از شهرهای کشور ندارند.
فعالیت تاکسی های اینترنتی در هر شهر در قالب اعلام موضوع و انعقاد یک قرارداد با فرمت پیوست دستورالعمل با شهرداری محل فعالیت خواهد بود.
اما نکته قابل تامل اینجاست که با توجه به تهیه دستور العمل فعالیت تاکسی های اینترنتی و اعمال تمامی موارد قانونی اسنپ به این موارد عمل نکرده است.
همچنین تخلفاتی از سوی این شرکت بزرگ فعال در حوزه تاکسی اینترنتی نیز گزارش شده و هیچ نظارتی درکار نبوده است.
ضرورت ورود وزیر ارتباطات و دستگاه قضا به سرکشی های اسنپ
نماینده مردم تهران در مجلس دراین زمینه اظهار کرده است: نبود نهاد تنظیمگر باعث شده برخی شرکتها مانند اسنپ از شرایط سوء استفاده و فضا را به سمت انحصاری پیش برند.
مجتبی رضا خواه خاطر نشان کرد: درصورت ارائه خدمات به صورت انحصاری ، نبود رقیب قدرتمند و نظارت کافی بر فعالیت آن شرکت سرکش می شود.
وی در مورد بروز برخی تخلفات از سوی رانندگان اسنپ، اظهار کرد: متاسفانه در فعالیتهای اسنپ به عنوان شرکت انحصاری فعال در حوزه تاکسی های اینترنتی تخلفاتی گزارش شده است .
به گفته رضاخواه در حوزه تنظیمگری در فضای مجازی به دنبال نهاد تنظیمگر هستیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به جرای طرح حمایت از توسعه و رقابتپذیری پلتفرمهای ارائهدهنده خدمات پایه و کاربردی شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد.
وی تصریح کرد: این طرح در مورد حمایت از پلتفرمهایی که در این حوزه فعالیت میکردند و همچنین بخشی از این طرح منوط به معرفی یک نهاد تنظیمگر است.
رضاخواه ادامه داد:در حال حاضر نبود نهاد تنظیمگر موجب شده برخی شرکتها مانند اسنپ از این فضا سوءاستفاده کنند و فضا را به سمت انحصاری پیش برند.
مقاومت اسنپ دربرابر فعالیت شرکت های کوچک ونوپا
این نماینده مجلس نسبت به اینکه اسنپ اجازه فعالیت به شرکتهای کوچک و نوپا را نمیدهد، گفت: شرکت اسنپ به محض ورود هرشرکتی برای فعالیت در حوزه تاکسی های اینترنتی آن را خریداری و یا از گردونه فعالیت خارج می کند.
وی افزود: انحصارگرایی شرکت اسنپ موجب بی سروسامانی این حوزه و فعالیت درآن می شود.
رضاخواه ادامه داد: وقتی شرکتی خدمات را به صورت انحصاری ارائه کند به دلیل نبود رقیب قدرتمند نظارت کافی بر فعالیتش انجام نمیشود و سرکشی میکند.
ضرورت ورود دستگاه قضا در صورت امکان
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اعلام کرد: نه تنها فعالیت اسنپ را به هیچ وجه تایید نمیکنم بلکه معتقدم که در صورت امکان دستگاه قضا باید ورود کند.
وی بیان کرد: با نحوه فعالیت فعلی اسنپ باید برخورد شود البته بخشی از ایرادات به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و همچنین نهادهای تنظیمگر باز میگردد.
نماینده مردم شهرری در مجلس اظهار کرد: با استفاده از ظرفیت نهادهای موجود هم امکان برخورد با این گونه فعالیتها وجود دارد و وزارت ارتباطات به صورت جدی باید به این مباحث ورود کند.
عدم نظارت جدی بر فعالیت شرکت اسنپ
رضاخواه یادآور شد: به مسائل مرتبط با حوزه فضای مجازی که ورود میکنیم وزیر ارتباطات تاکید دارد که این موضوع در حوزه فعالیت من نیست.
وی ادامه داد: اما به طور قطع تخلفات اسنپ در حوزه فعالیت وزیر ارتباطات است و باید پاسخگو باشد.
این نماینده مجلس اظهار کرد: با توجه به نحوه حمایتهای وزارت ارتباطات که فعلا تنها شرکت اسنپ به صورت انحصاری در بازار فعالیت میکند باید نظارت های جدی اعمال شود.
رضا خواه خاطر نشان کرد:درصورت فعالیت انحصاری برخی از شرکتها باید نظارت ها برفعالیت آن شرکت جدی ترشود.
وی درادامه گفت:اما در حال حاضر ما شاهد نظارت جدی بر فعالیت اسنپ نیستیم؛ هیچ توجیهی ندارد که اسنپ مطرح کند روی فعالیت رانندگان نمیتوانم نظارت کنم اگر نمیتواند چرا مردم باید به آن اعتماد کنند.
ضرورت پاسخگویی وزیر ارتباطات به دلیل سرکشی های اسنپ
نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم همچنین اظهار کرد: سلبشدن اعتماد مردم به ضرر اقتصاد کشور است بنابراین وزیر ارتباطات باید در مورد کوتاهیهای اسنپ پاسخگو باشد.
این درحالی است که عدم برخورد اسنپ به عنوان فعال ترین شرکت در حوزه تاکسی های اینترنتی موجب شده تا رانندگان این تاکسی ها بدون هیچ گونه هراسی اقدام به تخلفات کوچک و بزرگی کنند.
زیرا آن ها آگاهند که هیچ گونه نظارتی بر فعالیت آن ها و شرکت اسنپ به عنوان سرپرست و کارفرمای این رانندگان وجود ندارد .
فعالیت غیر قانونی اسنپ در حوزه خرید و فروش دارو
درهمین حال گزارشاتی نیز از فعالیت شرکت اسنپ در حوزه خرید و فروش دارو منتشر شده که دراین خصوص مدیرکل نظارت بر دارو و مواد تحت نظارت سازمان غذا و دارو نسبت به این موضوع واکنش نشان داده است .
حیدر محمدی درخصوص فعالیت اسنپ در حوزه دارو اظهار کرده است: فعالیت اپلیکیشن اسنپ در حوزه خرید و فروش و توزیع دارو غیرقانونی بوده و این موسسه با شکایت سازمان غذا و دارو به قوه قضاییه معرفی شده است.
وی درادامه افزوده است: توزیع دارو بر اساس قانون فقط باید در داروخانه ها و زیر نظر مسئول فنی انجام شود و فعالیت اسنپ در حوزه خرید و فروش و توزیع دارو، تخلف محرز و آشکار است.
محمدی تصریح کرده است: این تخلف شرکت اسنپ باعث می شود که داروی اشتباه یا غیرمجاز یا دارویی بدون نظارت مسئول فنی به دست مردم برسد.
ارائه غیر کارشناسی دارو و عدم اطلاع رسانی درست
مدیرکل نظارت بر دارو و مواد تحت نظارت سازمان غذا و داروتاکید کرده است: توزیع دارو بدون نظارت مسئول فنی باعث می شود، دارویی به دست مردم برسد که به هیچ وجه از شرایط نگهداری آن آگاهی نداریم .
به گفته وی ارائه اینگونه دارو به مردم ممکن است این خطا را موجب شود که چه دارویی باید در چه شرایط دمایی یا نوری نگهداری شود.
محمدی در پاسخ به پرسش که چرا با وجود این تخلف آشکار هنوز اسنپ و مراکز مشابه در حوزه توزیع دارو فعالیت می کنند، گفت: سازمان غذا و دارو شکایت و این موسسه متخلف را به دستگاه قضایی معرفی کرده است.
عرضه هرگونه توزیع دارو غیر قانونی و بدون مجوز است
این مقام مسوول بیان کرد: سازمان غذا و دارو تاکنون به هیچ موسسه ای و هیچ سایت یا اپلیکیشن اینترنتی مجوز توزیع و خرید و فروش دارو نداده و هر گونه فعالیت در این زمینه غیر قانونی است.
وی ضمن اشاره به اینکه تاکنون حتی به هیچ داروخانه ای مجوز توزیع دارو داده نشده اظهار کرد: برای توزیع مکمل چنین مجوزی به برخی داروخانه ها داده شده اما در حوزه دارو هنوز قانونگذار و سازمان غذا و دارو به عنوان مجری قانون نمی پذیرد که دارو به صورت اینترنتی توزیع شود.
به گفنه محمدی، مگر اینکه یک داروخانه بخواهد مجوز توزیع اینترنتی دارو بگیرد.
عدم صدور مجوزتوزیع دارو برای هیچ شرکتی
مدیرکل نظارت بر دارو سازمان غذا و دارو اظهار کرد: اگر دارو از زنجیره قانونی یعنی از شبکه دارویی و داروخانه های کشور خارج شود، داروی قاچاق محسوب می شود.
این مقام مسوول تصریح کرد: توزیع دارو خارج از شبکه داروخانه های کشور غیر قانونی است و هیچ مجوزی تاکنون برای توزیع دارو خارج از سیستم رسمی داروخانه ای داده نشده است.