اول مرداد برابر با اول ذیالحجه سالروز ازدواج امام علی (ع) و حضرت فاطمه (س) است. هرچند مانند بسیاری دیگر از وقایع تاریخی صدر اسلام برای این واقعه هم تاریخهای متفاوتی بیان شده است اما اغلب مورخان و کارشناسان مذهبی اول ذی الحجه سال دوم هجری را به عنوان سالروز ازدواج امام (ع) و حضرت فاطمه (س) اعلام میکنند. به همین مناسبت در تقویم فارسی این روز فرخنده و مبارک به نام روز ازدواج نامگذاری شده است. در ادامه این مطلب قصد داریم در مورد آمار ازدواج در ایران و علل اصلی کاهش نرخ ازدواج صحبت کنیم.

آمار ازدواج در ایران
در آخرین گزارش منتشر شده توسط سازمان ثبت احوال، تعداد ازدواج در سال ۱۳۹۸ به کمتر از۵۵۰ هزار مورد رسیده است که نسبت به ۱۰ سال گذشته کاهش ۴۰ درصدی را نشان میدهد. براساس آمار در سال ۱۳۸۹، تعداد ۸۹۱٫۶۲۷ مورد ازدواج در کشور انجام شده است که بیشترین تعداد در ۱۰ سال گذشته است. اما آمار نگران کنندهتر در واقع افزایش طلاق در جامعه است. در سال ۹۸ هم مانند دو سال گذشته بیش از ۱۷۰٫۰۰۰ طلاق در کشور اتفاق افتاده است. این در حالی است که بیشترین آمار طلاق در یک سال مربوط به سال ۱۳۹۵ با تعداد ۱۸۱۰۴۹ طلاق ثبت شده است.
بر اساس آمارهای رسمی در سال ۱۳۹۷ از ۵۴۹۸۶۱ ازدواج ثبت شده، ۱۷۴۶۹۸ زوج از هم جدا شدهاند که نسبت طلاق به ازدواج ۳۱/۷۷ درصدی را نشان میدهد.
یکی دیگر از آمارهای نگران کننده افزایش سن ازدواج در بین جوانان است به طوری که میانگین سنی آقایان هنگام ازدواج از ۲۶ سال در سال ۱۳۸۸ به نزدیک ۲۹ سال در سال ۱۳۹۸ رسیده است. همچنین میانگین سنی خانمها هم از ۲۲/۶ در سال ۱۳۸۸ به ۲۴ در سال ۱۳۹۸ افزایش داشته است.
در کنار این آمار باید این موضوع را هم در نظر بگیریم که به دلیل افزایش سن زوجین، فرزندآوری هم به شدت در دهه ۹۰ کاهش داشته است و در حالی که در دهه ۷۰ به طور میانگین ۲ میلیون نوزاد در کشور متولد میشد این آمار به کمتر از یک میلیون و دویست هزار نوزاد در سال ۱۳۹۸ رسیده است که نسبت به سال پیش از آن هم کاهش ۱۷۰٫۰۰۰ نفری را نشان میدهد. طبق آمارها ۱۶ درصد بارداریها در خانمها بالای سن ۳۵ سال اتفاق میافتد.
به این ترتیب نرخ رشد جمعیت در ایران از ۲/۴ درصد در سال ۱۳۶۵ حالا به کمتر از ۱ درصد در سال ۱۳۹۸ رسیده است. همین امر باعث شده است که میانگین سنی کشور ما رو به افزایش باشد و در حال حاضر نزدیک به ۱۰ درصد از جامعه را افراد بالای ۶۵ سال تشکیل میدهند.
علت اصلی کاهش ازدواج چیست؟
بدون تردید یکی از مهمترین علتهای کاهش آمار ازدواج در جامعه، مشکلات اقتصادی است که هر روز بیشتر از گذشته احساس میشود، نرخ تورم، شرایط نامساعد مسکن، قیمت طلا و ارز، افزایش بیکاری و پایین بودن درآمد نسبت به هزینهها از مهمترین موانع ازدواج جوانان محسوب میشود. طبق آمارها ۱۰ سال پیش تنها ۳ میلیون جوان مجرد در شرایط سنی ازدواج قرار داشتند، اما این رقم در ۲ سال گذشته به بیش از ۱۱ میلیون نفر رسیده است.
به نظر شما مهمترین عوامل کاهش نرخ ازدواج و افزایش سن ازدواج در بین جوانان چیست و چه راهکارهای برای حل این معضل وجود دارد؟ فراموش نکنید نظرات و دغدغههای خود را میتوانید از طریق سایت برات نیوز با دیگران به اشتراک بگذارید.