۲۵ تیرماه روز بهزیستی و تامین اجتماعی است. حتما همه ما در اطرافیان خود افرادی را میشناسیم که به دلیل مشکلات مختلف از شرایط مناسب و حتی حداقلهای زندگی برخوردار نیستند. برقراری عدالت اجتماعی و ایجاد یک شرایط مناسب برای افرادی که به هر دلیلی توانایی لازم را برای ایجاد یک محیط سالم برای زندگی را ندارند از وظایف مهم یک جامعه است که در کشور ما بر عهده سازمان بهزیستی و تامین اجتماعی قرار گرفته است. به مناسبت روز بهزیستی و تامین اجتماعی قصد داریم خیلی کوتاه به تاریخچه سازمان بهزیستی و تامین اجتماعی اهداف این سازمانها صحبت کنیم.
تاریخچه سازمان بهزیستی
سازمان بهزیستی کشور در تاریخ ۲۴ خرداد سال ۱۳۵۹ و برای تحقق مفاد اصول ۳، ۲۱ و ۲۹ قانون اساسی در زمینه تحقق عدالت اجتماعی تشکیل شد. مبنای به وجود آمدن این سازمان تامین حداقلهای زندگی برای خانوادههای نیازمند و حمایت از خانوادههای بیسرپرست بود.
در تعریف سازمان ملل از بهزیستی آمده است:
«سازمان بهزیستی، عبارت است از مجموعهای هماهنگ از برنامهها و فعالیتهایی که زیر نظارت یا کمک دولت، برای بهبود زندگی افراد و گروههای آسیب پذیر جامعه، انجام میشود.»
در واقع سازمان بهزیستی با حمایتها و مشارکتهای مردمی سعی میکند از قشرهای محروم و افرادی که به دلایل اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی یا به دلیل مشکلات جسمی و روحی وضع مناسبی برای امرار معاش ندارند؛ حداقلهای ضروری زندگی را تامین کند. ۵ گروه مهمی که سازمان بهزیستی وظیفه حمایت از آنها را برعهده دارد عبارتند از: کودکان، زنان، سالخوردگان، بزهکاران و معلولان
فعالیتهای سازمان بهزیستی برای حمایت از گروههای آسیبپذیر به سه بخش تقسیم میشود:
- امور فرهنگی و پیشگیری: هدف از این امور پیشگیری از معلولیتها و آسیبهای اجتماعی است
- امور اجتماعی: هدف این بخش بازآموزی و بازپروری معتادان، متکدیان و زنان و فرزندان بی سرپرست یا بدسرپرست است.
- امور توانبخشی: مسئولیت این بخش ارائه خدمات توانبخشی به معلولین جسمی و حرکتی است.

سازمان تامین اجتماعی
یکی دیگر از سازمانهای مهم کشور که وظیفه برقراری حمایت از افراد جامعه به خصوص کارگران و حقوقبگیران را بر عهده دارد سازمان تامین اجتماعی است. از مهمترین عوامل پیدایش تامین اجتماعی میتوان به اختلاف شرایط کاری و درآمدی، محرومیتها، بیکاری، بیماری و سوانح و حوادثی است که ممکن است برای هر فردی در جامعه رخ دهد، اشاره کرد.
در تعریف سازمان تامین اجتماعی آمده است:
«سازمان تأمین اجتماعی یک سازمان بیمهگر اجتماعی است که مأموریت اصلی آن پوشش کارگران مزد و حقوق بگیر (به صورت اجباری) و صاحبان حرف و مشاغل آزاد (به صورت اختیاری) است.»
تاریخچه سازمان تامین اجتماعی
سابقه تامین اجتماعی در ایران به سال ۱۳۰۱ و تصویب اولین قانون استخدامی کشوری باز میگردد. در اولین اقدامات «صندوق احتیاط کارگران راه آهن» در سال ۱۳۰۹ تاسیس شد که وظیفه حمایت از کارگران ضایعه دیده یا فوت شده در حین احداث راهآهن را برعهده داشت.
در طی سالهای ۱۳۲۵ با تصویب قانون کار سپس تاسیس وزارت کار و صندوق تعاون و بیمه کارگران در سال ۱۳۲۸ بعد از آن تصویب «لایحه قانونی بیمههای اجتماعی کارگران» در سال ۱۳۳۱ و تاسیس «سازمان بیمههای اجتماعی کارگران» و تغییر نام آن به «سازمان بیمههای اجتماعی» در سال ۱۳۴۲، همچنین آغاز به کار بیمه اجتماعی روستاییان در سال ۱۳۴۷، تشکیل سازمان تامین خدمات درمانی در سال ۱۳۵۱ و در نهایت تشکیل وزارت رفاه اجتماعی در سال ۱۳۵۳، خدمات تامین اجتماعی در ایران شکل یکپارچهتری به خود گرفت.
اما تصویب قانونی تامین اجتماعی و تشکیل سازمان تامین اجتماعی در تیر ماه ۱۳۵۴ تحول عظیمی در نظام تامین اجتماعی کشور صورت گرفت.
امروزه از مهمترین خدمات سازمان تامین اجتماعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حمایت در برابر حوادث، بیماریها و بارداری
- مستمری بازنشستگی
- مستمری از کارافتادگی
- مستمری بازماندگان
- مقرری بیمه بیکاری
- غرامت دستمزد ایام بیماری
به این ترتیب میتوانیم به جرئت بگوییم سازمان بهزیستی و تامین اجتماعی از مهمترین ارکان برقراری عدالت اجتماعی و رفع محرومیتها و مشکلات در کشور ما هستند که برای ایجاد یک جامعه سالم و سعادتمند باید توجه بیشتری به آنها داشته باشیم.
فراموش نکنید اگر نظر یا صحبتی در مورد این موضوع دارید برات نیوز رسانهای است میتوانید از آن برای بیان حرفها و انتقادهای خود استفاده کنید.