رویداد

۲۵ خرداد؛ روز جهانی اهدای خون گرامی باد

روز جهانی اهدای خون

اهدای خون یکی از زیباترین جلوه‌های انسان دوستی است. ضرورت اهدای خون از آنجا مشخص می‌شود که طبق آمار از هر سه نفر در جهان یک نفر در طول زندگی به دریافت خون یا فرآورده‌های خونی نیاز پیدا می‌کند. طیف وسیعی از مردم، از جمله افراد حادثه دیده، افراد تحت عمل‌های جراحی، مادران هنگان زایمان، بیماران مبتلا به بیماری‌های خونی نظیر تالاسمی و هموفیلی و بیمارانی که تحت شیمی درمانی قرار می‌گیرند از مهمترین افرادی هستند که نیاز به دریافت خون دارند. جالب است بدانید در هر ثانیه یک نفر از ساکنان کره زمین از همه سنین برای ادامه حیات به تزریق خون نیاز پیدا می‌کند. به دلیل اهمیت این موضوع روز ۱۴ ژوئن برابر با ۲۵ خرداد روز جهانی اهدای خون و تقدیر از اهداکنندگان خون نام‌گذاری شده است.

تاریخچه روز جهانی اهدای خون

به دلیل کمبود ذخیره گروه‌های خونی و اینکه بیماران زیادی در سراسر جهان برای ادامه زندگی به دریافت خون نیاز دارند، سازمان بهداشت جهانی، جامعه بین‌المللی انتقال خون، انجمن هلال احمر و صلیب سرخ به اتفاق هم برای آگاهی بخشی مردم جهان نسبت به این موضوع در سال ۲۰۰۴ روز ۱۴ ژوئن را به عنوان روز جهانی اهدای خون نام‌گذاری کردند.

۱۴ ژوئن روز تولد پرفسور کارل لندشتاینر (Karl Landsteiner) کاشف گروه های خونی و برنده جایزه نوبل است. به همین مناسبت و برای بزرگداشت نام او که کمک‌های بزرگی برای پیشرفت علم انتقال خون انجام داد، سالروز تولد او به نام روز جهانی اهدا خون و تقدیر از اهدا کنندگان خون انتخاب شد.

هر ساله‌ها برنامه‌ها و همایش‌های زیادی در سراسر جهان برای بالا بردن آگاهی مردم نسبت به نیاز به خون سالم و نقش حیاتی اهدای خون داوطلبانه در دستیابی به هدف پوشش سلامت جهانی انجام می‌شود.

مزایای اهدای خون

جالب است بدانید اهدای خون نه تنها جان دریافت کننده خون را نجات می‌دهد بلکه مزایای بیشماری برای اهدا کننده خون هم دارد. از جمله مهمترین مزایای اهدای خون عبارتند از:

تشخیص بیماری موجود در بدن: از آنجایی که روی هر فردی که خون اهدا می‌کند، یک معاینه فیزیکی ساده و تست خون کوتاه قبل از دادن خون انجام می‌شود. فرد اهدا کننده خود ضمن اهدای خون می‌تواند از سلامت خود یا ابتلا به بیماری باخبر شود.

بهبود جریان خون وکاهش خطر سکته: اهدای خون مکرر باعث کاهش غلظت خون و بهود جریان خون در بدن می‌شود. به این ترتیب احتمال خطر سکته قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد.

کاهش بیماری‌های کبد: در بدن هر فرد بالغ در حدود ۵ گرم آهن وجود دارد که در گلبول‌های قرمز و مغز استخوان قرار می‌گیرد. تجمع بیش از حد آهن در بدن باعث بیماری‌های مربوط به کبد می‌شود. با هر بار اهدای خون مقداری از آهن بدن کم می‌شود که طی روزهای بعد به کمک تغذیه جبران می‌شود. در نتیجه اهدای خون باعث تنظیم میزان آهن بدن در خون شده و از بسیاری از بیماری‌های مربوط به آن جلوگیری می‌کند.

کاهش وزن: بهتر است بدانید با هر بار اهدای خون نزیدک به ۶۵۰ کالری حاصل از چربی در بدن سوزانده می‌شود. به این ترتیب با اهدای خون مکرر و در فاصله زمانی مناسب می‌تواند به کاهش وزن فرد اهدا کننده کمک کند.

از دیگر مزایای اهدای خون هم می‌توانند به مواردی مانند افزایش طول عمر، کاهش احتمال به سرطان، بهبود عملکرد مغز و افزایش خون سازی در بدن اشاره کرد.

شرایط اهدای خون

قبل از اینکه برای اهدای خون اقدام کنید بهتر است از شرایط آن آگاه شوید، شرایط عمومی اهدای خون عبارتست از:

  • حداقل سن ۱۸ سال و حداکثر ۶۰ سال (برای اهداکنندگان مستمر این عدد می‌تواند به ۶۵ سال هم برسد)
  • حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم
  • فاصله زمانی ۸ هفته بین دو اهدای خون
  • حداکثر دفعات اهدای خون ۴ بار در سال

فراموش نکنید اگر سابقه بیماری، آلرزی، اعتیاد، رفتار پرخطر (تماس جنسی محافظت نشده)، خالکوبی، تتو، حجامت و مانند این موارد را دارید، حتما پزشک مستقر در مرکز انتقال خون را در جریان قرار دهید.

در پایان لازم است به این نکته اشاره کنیم که هر واحد خون اهدا شده می‌تواند جان ۳ نفر را در جهان نجات دهد. اگر شما هم از اهدا کنندگان خون هستید یا با خواندن این مطلب قصد انجام این کار را پیدا کردید، از طرف مجموعه برات‌نیوز روز جهانی اهدای خون را به شما تبریک می‌گوییم.

 

تازه های برات نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید