۱۷ ماه می برابر با ۲۸ اردیبهشت روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی است.
شاید ما مخابرات را با نام «الکساندر گراهام بل» و اختراعی به نام تلفن میشناسیم. اما دنیای ارتباطات از زمان اختراع تلگراف در سال ۱۸۳۷ توسط «ساموئل مورس» و تشکیل «اتحادیه بین المللی تلگراف» در ۱۷ می ۱۸۶۵، شکل دیگری به خود گرفت. تا پیش از آن از اسبهای چاپار و کبوتران نامهبر برای ارسال پیام استفاده میشد.
جالب است بدانید که سابقه عضویت ایران در «اتحادیه بین المللی تلگراف»، بیش از ۱۰۰ سال است. البته در تاریخ ۹ دسامبر سال ۱۹۳۲ این اتحادیه به نام «اتحادیه بین المللی ارتباطات دور» تغییر نام داد و پس از آن به عنوان نهاد تخصصی سازمان ملل درآمد و تا امروز هم به عنوان یکی از مؤسسات ویژه سازمان ملل متحد شناخته میشود.
شاید بتوانیم بگوییم که امروزه مخابرات، در همه لحظات زندگی ما حضور دارد. اینکه امروزه میتوانیم از راههای مختلف مانند تلفن، پیامک، مکالمه تصویری و… فاصلهها را کوتاه کنیم و در کنار عزیزانمان باشیم را مدیون پیشرفت مخابرات هستیم. بسیاری از خدمات بانکی و شهری به وسیله مخابرات صورت میپذیرد. بسیاری از پیشرفتهای علمی، فناوری، اجتماعی و فرهنگی بدون حضور فناوری اطلاعات و ارتباطات ممکن نبود.
درست زمانی که ویروس کرونا همه جهان را با بحران مواجه کرد، این فناوری اطلاعات و ارتباطات بود که توانست جایگزین بسیاری از خدمات، از جمله آموزش شود. فناوری نسل پنجم تلفن همراه (5G)، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و فناوری بلاکچین از جمله حوزههای فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند که میتوانند آینده ما را به کلی تغییر دهند.
با این حال شاید برای شما عجیب باشد که هنوز، نیمی از انسانها در کره زمین یعنی نزدیک به ۳/۷ میلیارد نفر در جهان، به اینترنت دسترسی ندارند. به همین دلیل دبیر کل اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) شعار سال ۲۰۲۰ این اتحادیه را شتاب دادن به رشد اجتماعی، اقتصادی، محیط زیست پایدار و توسعه فراگیر و همگانی اعلام کرد.
روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی را به همه فعالان این حوزه تبریک میگوییم و آرزو داریم که شاهد پیشرفتهای بیشتری در حوزه مخابرات و ارتباطات در کشور عزیزمان باشیم.