چهاردهم تیرماه روز شهرداری و دهیاری است. نقش شهرداریها در پاکیزگی محیط زندگی و ارتقا حوزههای فرهنگی و اجتماعی بر هیچ کسی پوشیده نیست. طبق مطالعات انجام شده یونسکو، نقش شهرداریها در تامین امنیت روحی و روانی شهروندان از پلیس و دادگستری بیشتر است. به مناسبت چهاردهم تیر روز شهرداری و دهیاری در این مطلب از برات نیوز قصد داریم در مورد تاریخچه شهرداری و دهیاری صحبت کنیم.
تاریخچه نامگذاری روز شهرداری و دهیاری
به منظور آشنایی آحاد جامعه با عملکرد شهرداریها و دهیاریها و همافزایی و مشارکت مردم با خانواده مدیریت شهری و روستایی و اطلاعرسانی سیاستها و برنامههای کشور در این خصوص بنابر مصوبه شورای انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۹۱ روز چهاردهم تیر به عنولن روز شهرداری و دهیاری در تقویم رسمی کشور نامگذاری شد.

تاریخچه شهرداری در ایران
شهرداری در ایران یک نهاد عمومی و غیردولتی است که وظیفه آن مدیریت شهر شامل پاکیزه نگهداشتن، حمل زبالههای شهری، برقراری نظم و مدیریت ساخت و ساز است و زیر نظر شهردار اداره میشود.
جالب است بدانید ناصرالدین شاه پس از سفر فرنگ و آشنایی با جایگاه شهرداریهای در اداره امور شهری، برای اصلاح امور داخلی و مدیریت شهر تصمیم گرفت اداره بلدیه را در تهران تاسیس کند اما به دلیل اعتراض بازاریان و مردم نسبت به ساماندهی بازار تهران، موفق به این کار نشد و بلدیه را تعطیل کرد.
پس از پیروزی مشروطه، نمایندگان مجلس اول شورای ملی برای تدوین امور مربوط به بهداشت شهرها «قانون بلدیه» را در سال ۱۲۸۶ شمسی تدوین کردند. و از آن زمان تا زمان سلطنت پهلوی اول ۱۶ بلدیه در شهرهای ایران تاسیس شد و به مرور زمان به همه شهرهای ایران گسترش پیدا کرد.
تاریخچه دهیاری در ایران
دهیاری جدیدترین نهادی است که در عرصه مدیریت روستایی ایران شکل گرفته است و از لحاظ جایگاه همتراز با شهرداری در شهر است و مدیریت آن بر عهده دهیار قرار دارد. دهیاریهای نهادها عمومی و غیردولتی هستند که طبق مصوبه سال چهاردهم تیر ۱۳۷۷ به منظور اداره امور روستا به صورت خودکفا تاسیس شد.
از جمله وظایف اصلی دهیاریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود وضع زیست محیطی روستا.
- بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارسایی های اجتماعی ، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و امور رفاهی روستا و تهیه طرح ها و پیشنهادهای اصلاحی و عملی در این زمینهها.
- کمک در احداث تاسیسات تولید و توزیع آب، برق و مخابرات.
- تشریک مساعی با سازمان میراث فرهنگی در حفظ بناها و آثار باستانی روستا.
- صدور پروانه برای ساختمانهایی که در محدوده قانونی روستا ساخته میشوند.
معضلات مربوط به شهر و روستا
طبق گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد جمعیت ایران به شمت شهرنشینی حرکت میکند، در حال که اوایل انقلاب نزدیک به ۵۳ درصد جمعیت ایران روستانشین بودند، در سال ۱۳۹۵ تعداد روستانشینان ایران به ۲۰ میلیون یعنی نزدیک به ۲۵ درصد رسیده است.
شاید یکی از مهمترین وظایف شهرداری و دهیاری جلوگیری از مهاجرت جمعیت از سمت روستا به شهرها و افزایش تراکم در شهرهای بزرگ است. توسعه کسب و کارهای کوچک و متوسط فراهم کردن زمینههای اقتصادی و سرمایهگذاری، تامین امکانات رفاهی و حل معضل بیکاری از جمله مسائلی است که میتواند از سرازیر شدن جمعیت به سمت شهرها جلوگیری کند.
یکی دیگر از معضلات مهمی که جمعیت شهری را با مشکل مواجه کرده است بحث مسکن است که بسیاری را روانه حاشیه نشینی میکند. شهرداریها به عنوان یک نهاد متولی امور ساخت و ساز میتوانند نقش موثری در ساماندهی وضعیت مسکن در کشور داشته باشند.
شما چه انتظاری از شهرداری و دهیاری محل زندگی خود دارید؟ از طریق برات نیوز میتواند انتقادات و انتظارات خود در این زمینه را با دیگران به اشتراک بگذارید.