رویدادمنتخب سردبیر

۱ تیر روز ملی اصناف در ایران

روز ملی اصناف

یکم تیر روز ملی اصناف است. صنف‌ها و کسب و کارهای مختلف رکن اصلی اقتصاد هر کشوری محسوب می‌شود و هر چه به اصناف و بازاریان توجه بیشتری شود، می‌تواند نقش مهمی در شکوفایی اقتصادی و در پی آن پیشرفت‌های علمی و فرهنگی داشته باشد. در این مطلب از برات نیوز قصد داریم به مناسب روز ملی اصناف در مورد صنف صرافی، رایانه و مسکن بیشتر صحبت کنیم.

صنف چیست؟

صنف یا واحد صنفی به افرادی گفته می‌شود که دارای یک شغل یا پیشه باشند و در کنار هم انجمنی را تشکیل دهند تا از طریق آن به بهبود کیفیت کارشان و حل و فصل مشکلات مربوط به پیشه خود بپردازند . انجمن‌های صنفی یک شکل متحدتری را به صاحبان مشاغل می‌بخشد و وظایف اجتماعی گسترده‌تری را پیش روی آن‌ها می‌گذارد.

تاریخچه اصناف در ایران

جالب است بدانید تاریخچه تشکیل اصناف در ایران به دوران هخامنشان بازمی‌گردد. در آن دوران حکومت مردم را با توجه به شغل و جایگاه اجتماعی به گروه‌ها و طبقات مختلف تقسیم می‌کردند. رئیس طبقه اصناف و تاجران یکی از رؤسای چهارگانه‌ای بود که در اداره امور مملکت به پادشاه کمک می‌کرد.

بعد از ظهور اسلام و در قرن سوم هجری جامعه اصناف به طور کلی متحول شد و موازین شرعی و اخلاقی در کسب و کار بیشتر مورد توجه قرار گرفت.

پس از آن در دوره‌ها و حکومت‌های مختلف قوانین و مقرراتی برای رسیدگی به مسائل امور صنفی و فعالیت اصناف تصویب شد که معمولا پیگیری این امور به شهرداری‌ها سپره می‌شد.

در آبان سال ۱۳۳۳ هیجری شمسی، آیین نامه مجمع عمومی اتحادیه‌های صنفی و بازرگانی به منظور اصلاح و بهبود امور بازرگانی و همکاری نزدیک بین بازرگانان و اصناف به تصویب رسید که به موجب آن «مجمع عمومی اتحادیه‌های صنفی و بازرگانی» تشکیل شد.

پس از آن در سال ۱۳۳۴ «آیین نامه اتحادیه‌های اصناف» به وسیله وزارت کشور به تصویب رسید که در واقع یک دستور العمل اجرایی برای تشکل سازمان‌های صنفی بود.

سپس در سال ۱۳۵۰ شوراهای صنفی در ایران منحل شد و اتاق اصناف که متشکل از همه اتحادیه‌های صنفی بود جای آن را گرفت.

در نهایت در سال ۹۲ قانون نظام صنفی که در سال ۱۳۸۲ شکل گرفته بود اصلاح شد و از مهر سال ۱۳۹۲ ابلاغ شد. از مهم‌ترین اصلاحات قانون جدید ایجاد «اتاق اصناف کشور»، «اتاق اصناف استان» و «اتاق اصناف شهر» به جای اتاق اصناف و مجامع امور اصناف استان و شهر بود.

از جمله مهمترین اصناف ایران می‌توانیم به صنف صرافی، مشاوران املاک و رایانه اشاره کنیم.

صنف رایانه

سازمان نظام صنفی رایانه‌ای ایران از تیر ماه سال ۱۳۸۴ براساس قانون حمایت از پدیدآورندگان نرم‌افزار و آیین‌نامه مصوب هیئت وزیران  فعالیت خود را آغاز کرد. این سازمان به عنوان بزرگترین تشکل مردم نهاد در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، با تلاش بی‌وقفه دست‌اندرکاران صنعت ICT کشور، با هدف تنظیم مناسبات بخش خصوصی و دولت و همچنین مشارکت مؤثر در ساماندهی امور تجاری رایانه‌ای مشغول فعالیت است.

صنف صرافی

جالب است بدانید به دلیل اینکه در دین اسلام سود گرفتن بر روی پول ممنوع محسوب می‌شد این تجارت به صورت کامل در اختیار یهودیان بود. در قرن نوزدهم تقریباً تمامی یهودیان شیراز به صرافی اشتغال داشتند. در دهه‌های اخیر صرافان بیشتر در زمینه داد و ستد ارزهای خارجی و به صورت محدود اعطای وام‌های کوچک فعالیت داشتند. اما چند سالی است که گسترش ارزهای دیجیتال و رمزنگاری‌شده، صرافی‌های تحت عنوان صرافی ارز دیجیتال به‌وجود آمده‌اند که به طور کلی می‌توانند این صنعت را متحول کنند.

صنف مشاوران املاک

یکی دیگر از اصنافی که ممکن است در زندگی بارها با آن سروکار داشته باشیم، صنف مشاوران املاک است، حتما برای شما هم پیش آمده است که برای خرید یا اجاره خانه با این صنف روبرو شده باشید.

نیاز به وجود اتحادیه مشاوران املاک در ایران در حدود سال‌های ۱۳۴۰ و با توسعه شهرنشینی در شهرهای بزرگ حس شد و اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران در سال ۱۳۴۳ تشکیل شد. با وقوع انقلاب اسلامی در ایران این اتحادیه با تصویب قوانین و آیین‌نامه‌های سازمان اصناف ایران شکل متحدتری به خود گرفت.

شما عضو کدام انجمن صنفی هستید؟ به نظر شما چه مشکلاتی پیرامون انجمن‌ها و اتحادیه‌های صنفی وجود دارد؟ نظرات و پیشنهادات خود را  در روز ملی اصناف از طریق وبسایت برات نیوز با دیگران به اشتراک بگذارید.

تازه های برات نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید