1. خانه
  2. اقتصاد
  3. بورس
  4. ریزش بورس ؛ گزارش تحلیلی برات نیوز
بورسمنتخب سردبیر

ریزش بورس ؛ گزارش تحلیلی برات نیوز

 شیوع ویروس کرونا، اقتصاد بیمار ایران را ناخوش تر کرد و هراس از وضعیت وخیم اقتصادی باعث شد دولت برای تعدیل کردن شرایط، راهکاری جدید را در نظر گیرد و آنهم حمایت از بازار سرمایه بود. به گزارش برات نیوز، با توجه به اینکه  از سال گذشته با یک سری از عوامل مانند عدم جذابیت بازارهای مالی برای سرمایه‌گذاری مواجه بودیم،‌ ورود دولت در این بازار،  زمینه آغاز رشد آن را فراهم کرد. از اوایل اردیبهشت ماه بود که شاهد روند صعودی بورس و هجوم مردم به سمت این بازار بودیم. بنا به گفته بسیاری از تحلیلگران بورسی،‌ حمایت دولت از بازار سرمایه به لحاظ روانی کمک‌کننده خوبی به جو کلی بازار و شتاب بیشتر رشد شاخص بورس بوده است. از طرفی دیگر، کاهش نرخ سود بانکی نیز از عوامل تأثیرگذار دیگر  بر روند معاملات بازار سرمایه بود به این طریق که با کاهش نرخ سود بانکی،‌ بسیاری از مردم،  قادر به پوشش نرخ تورم نبوده و در نتیجه نقدینگی‌های موجود در اختیار خود را به سمت بورس آوردند که این موضوع در اقبال مردم عادی به سمت بورس بی تاثیر نبوده است. با این حال ریزش بورس کمی شرایط را تغییر داد.

بازدهی بیش از ۷۰ درصدی بازار سهام طی ۴۰ روز اول امسال، عبور بازدهی بازار سهام از ۱۰۰ درصد در کمتر از دو ماه، سبقت بازدهی بازار سهام از دلار و طلا طی یک سال اخیر؛ تأثیر بسیاری در روند وضعیت فعلی بورس داشته است و حالا شاهد ریزش بورس هستیم. با این حال افت سرعت بازدهی بورس از دو هفته پیش آغاز شد. زمانی که بازدهی بازار سهام دیگر دو رقمی نشد و در هفته قبل نیز این بازدهی به چهار درصد تقلیل یافت.

ورود افراد غیر متخصص و هیجان زده، ‌مشکل اصلی

با نگاهی به روند صعودی شاخص بورس طی یک ماه گذشته و حال روند نزولی آن، هیجان و حبابی کاذب به نظر میرسد اما متخصصان بر این باورند که ورود افراد جدید و غیرمتخصص در این بازار باعث شکل گیری وضع کنونی شده است بدین گونه که بسیاری افراد بدون مطالعه، شناخت و توان تحلیل بازار و عمدتا به صورت هیجانی وارد بازار بورس شده‌اند که این موضوع اندکی نگران کننده است.

بازار بورس طی سال ۹۸ و به ویژه دو ماه اول سالجاری دچار رشد چشمگیری شد و سرمایه‌گذاران جدید بسیاری وارد این بازار شدند که در نتیجه این موضوع، حجم نقدینگی قابل توجهی وارد بازار بورس شد. اما به گفته تحلیلگران، با توجه به شرایط اقتصادی و شرایط کرونایی، علت رشد و افزایش قیمت در بازار بورس اندکی نگران کننده توصیف می‌شود، چراکه با شرایط اقتصادی همخوانی ندارد؛ البته با بررسی میزان تورم، افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی طی همین مدت می‌توان دریافت که بخش زیادی از افزایش قیمت در بازار بورس، به دلیل شرایط تورمی است.

این در حالی است که اتفافاتی که در سایر بازارهای موازی مثل بازار طلا، مسکن، ارز و… افتاده، منجر به افزایش سطح توقعات سرمایه گذاران در بازار بورس شده است و همه به دنبال بازدهی بالای ۲۰۰ الی ۳۰۰ درصد هستند که این توقعات با شرایط واقعی هم خوانی ندارد.

ریزش بورس

علل افت قیمتها در بورس طی ده روز گذشته

به اعتقاد تحلیلگران بازار سرمایه، علل افت قیمت‌ها در بازار بورس طی ده روز اخیر، از دست رفتن کنترل بازار است. رشد ۶۰ درصدی شاخص به طور غیر طبیعی بود که تا به حال چنین هیجانی بر فضای بورس حاکم نبوده است و در یک روند بی منطق با افت شدید شاخص مواجه شدیم.

برخی، این افت‌ قیمت‌ها را تعبیر به اصلاح بازار کرده و معتقدند که بازار باید اصلاح شود. اما از طرفی بخش بیشتر این اصلاح به صورت دستوری بوده و دولت و سایر دستگاه‌های مرتبط اقتصادی درصدد جلوگیری از رشد بیش از حد بازار بودند، اما گویا خودشان هم کنترل بازار را از دست داده‌اند، چون همان مردمی که به صورت هیجانی وارد بورس شده بودند، امروز نیز به‌صورت هیجانی سهام خود را می‌فروشند که‌ طبعا تا میزانی در بازار بورس اثرگزاری منفی دارد.

پایین آمدن شاخص بورس طی ده روز گذشته و رسیدن شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران به پایین تر از کانال یک میلیون واحدی در روز گذشته (۶ خرداد) واکنشهای متفاوت و قابل توجهی را به همراه داشت.

برخی معتقدند تقریبا همه بانک‌ها و شرکت‌های مشمول اصل ۴۴، سهام ترجیحی کارمندانشان را آزاد کرده‌اند و همین مساله عامل اصلاح شاخص کل بورس بوده است. سهام ترجیحی در واقع بخشی از سهام شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی است که با هدف خصوصی‌سازی به کارکنان‌شان واگذار شده است.

از طرفی بسیاری معتقدند هیجان بر بورس غالب شده است و صف‌های خرید و فروش منطق خاصی ندارد. چون بسیاری از سهامداران خانه و خودرویشان را فروخته‌اند تا به بورس بیایند و به همین دلیل به شدت نگران زیاندهی‌شان هستند.

سهام عدالت قوز بالای قوز

بعد از ورود دولت در بازار سرمایه و جهش موقتی بورس رفته رفته مصاحبه های گاه و بی گاه رئیس‌جمهور و دستور به آزادسازی فوری سهام عدالت بر نگرانی فعالان بازار افزوده است.

در چند هفته گذشته اخباری مبنی بر آزادسازی سهام عدالت و امکان فروش آن توسط ۴۹ میلیون دارنده سهام منتشر شده است.

این تصمیم در حالی گرفته شد که به نظر می رسد کوچکترین مشورتی با فعالان بازار سرمایه صورت نگرفته است.
 بسیاری از دلسوزان بازار سرمایه اعتقاد دارند هنوز بازار بورس اوراق بهادار ظرفیت و پذیرش کامل سهام عدالت را ندارد، به عبارت دیگر هرچند دولتمردان همواره بر ارزش بالای سهام عدالت تاکید دارند اما مشکلات مالی دارندگان سهام عدالت باعث می شود بدون توجه به این موضوع اکثر دارندگان اقدام به فروش سهام خود کنند.

اصلاح در بازار بورس امری طبیعی است و فعالان بازار سرمایه مشکلی با این موضوع ندارند اما تصمیمات نسنجیده برخی از دولتمردان بلای جان بازار شده است. بر اساس این گزارش، شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار در حالی صبح امروز (۷ خرداد) به حدود ۹۰۰ هزار تومان رسید که چند هفته قبل به بیش از یک میلیون واحد نیز رسیده بود.

این در حالی است که  افت بیش از ۱۵ درصدی بازار بورس در طی دو هفته اخیر می‌تواند نشان از حساسیت بالای بازار سرمایه و لزوم اظهار نظر و تصمیم‌گیری صحیح را می طلبد.

تازه های برات نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست