طبق آخرین اخبار بدست آمده، کارشناسان بهترین مسیر برای حرکت نقدینگی را بازار بورس و سرمایه اعلام کردهاند. در واقع سرمایه گذاری در بورس بهترین کاری است که میتوان انجام داد. این موضوع درحالی مطرح میشود که سرریز شدن نقدینگی به سمت بازارهای طلا، سکه و ارز برای اقتصاد مضر شناخته میشود. بهگفته کارشناسان این حوزه، بهترین راه برای بهبود اقتصاد و اشتغالزایی، حرکت نقدینگی به سمت بازار سرمایه خواهد بود؛ اما این امر مسلتزم رعایت ملزوماتی در رشدهای بورس است. با برات نیوز همراه باشید.
از آنجاییکه نظام پولی و بانکی نقش تعیینکنندهای در سیاستهای پولی و اعتباری دارد، همچنین از این نظام بهعنوان یکی از ابزار اقتصادی قدرتمند در دست دولت یاد میشود، باید سیاستهای مناسب و هماهنگ با اهداف کلان اقتصادی برای آن اتخاذ شده و با استفاده از ابزارهای کنترلکننده، نقدینگی را به سوی فعالیتهای مولد اقتصادی روانه کرد. سپس میتوان گفت که دراین حالت ثبات اقتصادی افزایش یافته و زمینههای لازم برای شکلگیری سرمایهگذاری، اشتغال، تولید و … فراهم خواهند شد.
چرا سرمایه گذاری در بورس ؟
در همین راستا این سوال مطرح میشود که چهچیز باعث میشود که بورس و بازار سرمایه، بهترین پناهگاه برای سرمایههای مردم باشد؟ این اتفاق زمانی رخ داد که اموال دولتی واگذار شدند و سهام عدالت آزاد شد. پس از آن، شاخص بورس رشد بیسابقهای را تجربه کرد. باوجود تمامی این اتفاقات میتوان گفت که بهترین مسیر برای سرریز شدن نقدینگی همین بازار سرمایه است؛ حتی برای افرادی که تاکنون حضور در این بازار را تجربه نکردهاند، میتواند راهی مطمئن برای رشد سرمایه باشد.
تحلیلگران حوزه اقتصاد معتقدند که تاکنون مسئولیت جلوگیری از حرکت نقدینگی بهسوی بازارهای سوداگرانه و هدایت آن بهسوی فعالیتهای تولیدی که بودجه مورد نیاز بنگاههای اقتصادی را تأمین میکرد، برعهده بانکها بود؛ اما از این پس این مسئولیت میتواند به بازار سرمایه واگذار شود. هرچند که همین تحلیلگران معتقدند برای هدایت نقدینگی از بازار سرمایه بهسوی تولید، باید الزاماتی وجود داشته باشند.
در طی روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت طلا، سکه و ارز بودیم و درعین حال شاخص بورس نیز دچار ریزش شد. این موضوع باعث شد تا تردیدهایی در زمینه عدم توانایی کنترل نقدینگی توسط بازار سرمایه ایجاد شود؛ اما تحلیلگران در همین راستا اذعان داشتند که چنین نوساناتی در بازار سرمایه طبیعی بوده و بورس در مسیر رسیدن به ثبات قدم برمیدارد؛ آنها معتقدند در روزهای آینده همچنان نقدینگی زیادی به این بازار سرریز خواهد شد.

چه راهکاری برای هدایت منابع بازار سهام بهسوی تولید وجود دارد؟
حسین راغفر، یکی از اقتصاددانان کشور، در رابطه با آثار تورمی و منفی که حرکت نقدینگی بهسوی بازارهای سوداگرانه در پی خواهد داشت اذغان کرد برای جلوگیری از حرکت نقدینگی بهسوی چنین بازارهایی، باید نظام مالیاتی را فعال کنیم. او همچنین معتقد است باید از درآمد فعالیتهای غیرمولد مالیات دریافت شود تا بتوان منابع بازار سهام را بهسوی تولید هدایت کرد.
حسین عبده تبریزی از دیگر کارشناسان حوزه اقتصادی معتقد است حرکت نقدینگی بهسوی شرکتهای تولیدی کارآمد، به کاهش نرخ بازدهی تصنعی بازارهای سفته بازی نیاز دارد تا بدینصورت مردم منابع مالی خود را در طرحهای نیمهکاره، زیرساختی و عمرانی با بازدهی مناسب سرمایهگذاری کنند و یا اینکه این منابع را در دسترس شرکتهایی که “ارزش” تولید میکنند قرار دهند.
بهگفته اقتصاددان محمود جامساز، زمانی بازار سرمایه بهترین جایگاه برای سرریز شدن نقدینگی انباشته شده خواهد بود که این بازار براساس استانداردهای بینالمللی اداره شود. او معتقد است علیرغم اینکه رشد اقتصادی کشور در دوسال پیاپی 14 درصد منفی بوده است، شاخص بورس بهطرز غیرمنتظرهای رشد داشته که هیچ منطق اقتصادی آن را توجیه نمیکند.
این موضوع بیانگر آن است برای اینکه بتوان از سودهای کنونی بازار سرمایه برای تامین منابع مالی و ارتقاء بورس استفاده کرد، باید منابع مالی که به بورس وارد میشوند دقیق مورد بررسی قرار گرفته و طبق اصول اقتصادی و توسط استانداردهای بینالمللی عمل کنند.