محمدجواد فرهانیان، مدیربرنامهریزی و توسعه شرکت سپردهگذاری مرکزی اعلام کرد طبق نظر رسمی شواری عالی بورس و ستاد آزادسازی سهام عدالت جهت صلاح مشمولین سهام عدالت و برای فروش سهام آنها با قیمت مناسبی و درخور ارزش این سهام، قرار است تا سفارشاتی که توسط بانکها یا کارگزاریها بهثبت میرسند، بعد از رسیدن به حد موردنظر، بهصورت بلوکی مورد معامله قرار گیرند. همچنین فرهانیان گفته است ، مالک جدید سهام عدالت متوفیان طبق دستوری است که قوه قضائیه در انحصار وراثت اعلام میکند.
بهگزارش برات نیوز، بهگفته فرهانیان، تا پنجم مهرماه سال جاری، جمعاً ۱۱ هزار و ۷۷۵ میلیارد تومان از سهام عدالت افرادی که سفارش فروش خود را در بانکها یا کارگزاریها ثبت کرده بودند، به فروش رسیده است.
وی در ادامه سخنان خود گفت: همه کسانی که سهام عدالت دارند میتوانند به سایت کارگزاری خود وارد شده و بهصورت آنلاین سفارش خود را ثبت کنند؛ این سفارش به شرکت سپردهگذاری مرکزی ارسال خواهد شد تا صحت اعتبار سفارشدهنده و سقف سفارشگذاری مورد بررسی قرار گیرد. پس از آن، شرکت سپردهگذاری این سفارش را به کارگزاری بازمیگرداند و کارگزاری نیز سهام را در صف فروش قرار خواهد داد. به محض اینکه سهام شرکت به فروش برسد، ظرف مدت ۴۸ ساعت بعد از فروش، پول به حساب کارگزاری واریز خواهد شد و سپس وجه فروش همان روز از طریق کارگزاری مربوطه به حساب مشمولین واریز میشود.
بیشتر بخوانید: پیشتازی ارزش و سوددهی سهام عدالت
وی همچنین اعلام کرد: همه سهامداران میتوانند میزان فروش سهام عدالت خود را از طریق سایت کارگزاری مربوطه به شکل شفاف مشاهده کنند، سهامداران عدالت برای اینکه بدانند چه تعداد سهام فروخته شده است میتوانند به سایت سهامعدالت مراجعه کرده و تعداد سهمها را بررسی کنند؛ بعد از فروش سهام عدالت و واریز وجه مرتبط با آن نیز، امکان چک کردن اطلاعات مربوطه از همان سایت وجود دارد. اختلاف سهام هر شرکت در این دو مراجعه، میزان سهام فروخته شده را مشخص خواهد کرد.
در گفتوگو با محمدجواد فرهانیان این پرسش نیز مطرح شد که آیا در روزی که بازار منفیست، سهام عدالت به فروش میرود یا خیر؟ وی در پاسخ به این پرسش تصریح کرد: مشتریهای بلوکی در بازار سرمایه، هدف و کارکردشان با خرید و فروشکنندگان خرد متفاوت است؛ از همین رو، بازار مثبت یا منفی بر عملکرد آنها تأثیری نخواهد داشت و در بازار منفی نیز سهام به فروش خواهد رسید.

سهام عدالت متوفیان چگونه انتقال خواهد یافت؟
فرهانیان در رابطه با سهام عدالت متوفیان نیز گفت: تعداد متوفیان مشمول سهام عدالت، بیش از ۲ میلیون نفر است که انتقال سهام تعداد بسیار ناچیزی از آنها تاکنون توسط سازمان خصوصیسازی انجام شده است. شرکت سپردهگذاری مرکزی به دلیل تعداد زیاد و فرایند پیچیدهای نظیر بحث انحصار وراثت و مسئولیتهای قوه قضائیه که در گذشته برای انتقال سهام وجود داشت، تصمیم گرفت تا انتقال سهام را به صورت کاملاً مکانیزه انجام دهد.
ثبتنام وراث در سایت سجام الزامیست
وی ادامه داد: وراث باید ابتدا گواهیهای انحصار وراثت را با مراجعه به قوه قضائیه تهیه کرده و سپس در سایت سجام ثبت نام کنند. انفورماتیک شرکت سپردهگذاری مرکزی در حال تلاش برای ارتباط با انفورماتیک قوه قضائیه است تا عملیات انتقال برای وراث با سرعت بیشتری انجام شود. همچنین مالیات نقل و انتقال سهام عدالت نیز در شورای عالی بورس حل شد و قسمتی از این مسیر برای انتقال هموار شده است.
آیا سهام عدالت متوفیان فقط به یکی از وراث میرسد یا به همه آنها؟
فرهانیان در پاسخ به این سوال گفت: مالک جدید سهام عدالت متوفیان طبق دستوری است که قوه قضائیه در انحصار وراثت اعلام میکند. ممکن است بر اساس شرایطی، تمام سهام به یک نفر برسد همچنین ممکن است سهام عدالت به عنوان نمونه به ۵ نفر از وراث برسد که در این صورت سهام بین پنج نفر تقسیم خواهد شد و به همین دلیل پیچیدگی کار در شرکت سپردهگذاری بسیار زیاد است.
آیا برای این وراث آزادی انتخاب روش آزادسازی وجود دارد یا خیر؟
فرهانیان در پایان سخنان خود برای پاسخ به این سوال اذعان داشت: انتخاب روش مستقیم برای این عزیزان معنی ندارد چون سهام دولت تقسیم شده و دیگر روش مستقیمی وجود ندارد؛ بنابراین علیالقاعده برای مالکین جدید سهام عدالت متوفیان روش غیرمستقیم انتخاب خواهد شد مگر اینکه ستاد آزادسازی سهام عدالت تصمیم دیگری بگیرد. با انتخاب روش غیرمستقیم این افراد ضرری نیز نخواهند کرد؛ چرا که سهام شرکتهای استانی به نمایندگی از ۳۶ شرکت استانی به مرور وارد بورس میشوند و افرادی که سهامدار غیرمستقیم سهام عدالت هستند برای فروش سهامشان دردسر افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردند، ندارد و تنها با یک سهم سر و کار خواهند داشت.