بازار بورس ایران مدتی با رشد صعودی بالایی همراه شده است که این امر موجب استقبال مردم از این بازار و رفتارهای هیجانی شده است، از سوی دیگر برخی کارشناسان این رشد را کاذب می دانند و حضور مردم در بورس را یک ریسک بزرگ میدانند.
به گزارش خبرنگار برات نیوز، در کشور همواره 4 بازار بوده که مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است من جمله مسکن، خودرو، ارز و بورس و در شرایطی که حجم نقدینگی به رقمی بیش از دو هزار میلیارد تومان رسیده و با توجه به محدودیتهای وضع شده در بازارهایی مانند ارز و طلا و همچنین کاهش نرخ سود سپرده بانکی، هجوم سرمایهها به بازار سرمایه در جهت حفظ ارزش واقعی پول، امری قابل پیش بینی و اجتناب ناپذیر است.
باید در نظر داشت این ورود نقدینگی سرگردان، در عین حال که فرصتی استثنائی جهت تأمین مالی شرکتها و کمک به توسعه فرهنگ سهامداری در جامعه است، از طرفی نگرانیهایی در بین متولیان بازار و برخی کارشناسان نسبت به خارج شدن بازار از منطق سرمایه گذاری و تبعات برخی حرکات توده واری، پدید آورده است.
با استقبال و توجه بیش از حد به بورس باید پرسید دلیل اصلی شاخصهای مثبت چیست؟
در بورس دو نیرو درمقابل هم درحال رقابت هستند، نیروی اول ارزش واقعی شرکتهایی است که هم اکنون برخی از آنها به دلیل تقاضای بالا با سود و ارزش غیرواقعی مواجه شده اند و البته این سود کاذب هر لحظه ممکن از بین برود.
و اما نیروی دوم حمایتهای دولت از بازار بورس است که مانع کاهش شاخصهای ارزیابی بورس بوده و با تشویق مردم برای تزریق سرمایه بیشتر به بهانه عرضه های اولیه مانند سهام عدالت، شستا و… شاخص صعودی خواهد ماند.
گفتنی است، مادامی که نیروی دوم از نیروی اول قوی تر باشد رشد بورس ادامه پیدا میکند ولی اگر این حباب بترکد بخشی از سرمایه ها از بورس دوباره به سمت بازار ارز و خودرو مهاجرت خواهند کرد و پیش بینی میشود که به زودی شاهد واسطه گری دربازار خودرو و ارز خواهیم بود.
اما ازسوی دیگر باید در نظر داشت یکی از دلایل رکود در سرمایه گذاری در مسکن ریسک نقدشوندگی است و سرمایه افراد به سختی نقد میشود اما در بازار بورس ضریب نقدشوندگی بالا بوده و سهم ها به سرعت قابلیت تبدیل به نقدینگی را دارند واین هم از جمله عواملی است که منجر به افزایش استقبال سهامداران از بازار بورس شده است.
چگونه سهام بخریم؟
تحلیل بازارهای مالی، اغلب به دو دسته تحلیلهای بنیادی و تکنیکی منجر میشود. هر دو نوع تحلیلها، رویکردهای متفاوتی برای تصمیمگیری در زمینه تجارب یا سرمایهگذاری در بازارهای مالی دارد. استفاده از تحلیلهای بنیادی و تکنیکی میتواند در تصمیمگیری خرید یا فروش سهام نقشی راهبردی ایفا کند. بدین منظور، بهکارگیری تحلیل بنیادی در یافتن ارزش ذاتی یک سهم و تحلیل تکنیکی در یافتن زمان مناسب برای خرید یا فروش آن نقشی مؤثر دارد.
مهمترین موردی که باید در مورد خرید سهم در نظر داشت وضعیت اقتصادی کل کشور است به زبان ساده اگر در بحران اقتصادی باشیم و میزان بیکاری نیز زیاد باشد و همچنین تمام سعی مردم تنها پرداخت بدهیهایشان باشد، احتمالاً صنایعی از قبیل صنایع غذایی، نفت و خردهفروشی مورد توجه قرار میگیرد و هرگاه که اوضاع اقتصادی کشور رونق داشته و نرخ بیکاری کاهش یابد، صنایعی نظیر فناوری که بر اوضاع کشور تأثیرگذار هستند، برای سرمایهگذاری بررسی میشوند.
نکته بعدی که باید در نظر گرفت در کوتاه مدت بورس با افت و خیزهایی مواجه هست و این جزیی از ذات بازار سرمایه محسوب می شود و نکته ای که همه سرمایه گذاران باید به آن توجه کنند این است که روند بورس همیشه نزولی یا صعودی نیست و سرمایه گذاران تنها با مطالعه بیشتر برروی شرکتهایی که سوددهی بیشتری به نسبت رقبای خود دارند و البته کوتاه مدت می توانند از مزایای این بازار بهره ببرند.
براساس این گزارش، ما شاهد جنگ بین نقدینگی به عنوان محرک رشد بازار با چالش رکود در کسب و کارها در پی شیوع کرونا و تغییر عادات مصرف مردم در ماه های آتی هستیم که موجب شده تا پیدا نشدن بازار جایگزین برای جذب نقدینگی، سرمایههای سرگردان به سمت بورس سرازیر و این جنگ بهنفع نقدینگی و با رشد بازار سرمایه تدوام یابد.
به هر صورت آنچه مشخص است این است که کارشناسان بازار سرمایه به دو دسته تقسیم شده اند. عده ای معتقدند که بازار سهام پس از فروش سهام دولت با افت مواجه خواهد شد و برخی دیگر معتقدند مسئله سقوط و صعود بازار سهام ارتباطی با فروش سهام دولت ندارد و این ورود نقدینگی های جدید است که باعث رونق بازار سهام شده است.
درپایان تنها نکته قابل ذکر بررسی بیشتر سرمایه گذاران در جهت سوابق شرکتها است و با این وجود و در فواصل کوتاه مدت میتوان به سود واقعی دست پیدا کرد.