با توجه به عدم همکاری گمرک ترکیه با ایران و عدم صرفه اقتصادی، و هیچ بازرگانان ایرانی نباید صادارت ایران به ترکیه داشته باشد.
به گزارش برات نیوز، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه ضمن اشاره به مشکلات موجود در صادرات از ایران به ترکیه اظهار کرد: صادرات به ترکیه دیگر معنا ندارد و به همه توصیه میکنم در فکر صادرات به ترکیه نباشند چراکه با این روند فقط ضرر میکنند.
مهرداد سعادت ضمن اشاره به اینکه به کارشکنیهای گمرک ترکیه در صادرات کالاهای ایران گفت:در بازرسیهای گمرک ترکیه به بارهای ترانزیتی ایران آسیبزده می شود به طوری که امکان صادرات کالا وجود نداشته و به کشور مرجوع می شود.
وی درادامه گفت: گمرک ترکیه حق بازرسی کالاها و بار ما را دارد اما نباید به بهانه بازرسی به بار آسیب رساند حتی در برخی از موارد ما مجبور به بازگرداندن بار به دلیل آسیب و صدمه شویم .
سعادت اظهار داشت: طی هفتههای گذشته مشکلاتی با گمرک ترکیه داشتیم که این موضوع را به ارگانهای مربوط با تجارت دو کشور اعلام کردیم. اما متاسفانه توجهی نشده است .
ضرورت توجه مسوولان به مشکلات صادارت ایران به ترکیه
وی همچنین تاکید کرد: کمیسیون مشترک ایران و ترکیه، گمرک ایران و سازمان توسعه تجارت باید به مشکلات ایرانی ها در گمرک ترکیه توجه کنند.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه ضمن اشاره به این موضوع که برخی از کامیون های ایرانی مدت های طولانی در گمرک ترکیه می مانند اظهار کرد: یکی از کامیون های ما در گمرک گل بولاغ ترکیه ۷۰ روز است که منتظر ترخیص مانده؛ آن هم به دلایلی که کاملاً غیرمنطقی بوده و استعلام از وزارت تجارت ترکیه نیز بیپاسخ مانده است.
وی تصریح کرد: من این موضوع را به همه مسئولان ذیربط اطلاع داده و همینطور نامهای به مسئولان ترکیه ارسال کردهام. بار این کامیون ترانزیتی روغن موتور است، هیچگونه مشکل قانونی ندارد و فقط از ترکیه عبور میکند.
بیشتر بخوانید: کاهش ۴۰ درصدی صادرات ایران به کویت
سعادت درادامه افزود: با تداوم این شرایط ما نمیتوانیم بارهایمان را به کشورهای هدف برسانیم.و یک بازرگان نمیتواند هزینههای این معطلی را بپردازد؛ بطوریکه اگر کل بار آن کامیون هم فروخته شود هزینه این ۷۰ روز تامین نمیشود.
وی همچنین به موضوع آسیب به کالاهای ایرانی در گمرک ترکیه اشاره کرد وگفت: در بازرسیهای ترکیه به بارهای ترانزیتی ما آسیب زده میشود. برای مثال نامهای از انجمن تولیدکنندگان کاشی و سرامیک کشور به من رسیده که موضوع آن آسیب به محمولههای ترانزیتی کاشی و سرامیک در بازرسیهای ترکیه است.
صادرات به ترکیه به ضرر بازرگانان است
وی خاطر نشان کرد: این مورد استثنا نیست و به بیشتر کالاهای ترانزیتی ما در گمرک ترکیه آسیب وارد میشود. ما این حق را به گمرک ترکیه میدهیم که بارها را بازرسی کند اما نباید به بهانه بازرسی، کالا آسیب بخورد. در بعضی موارد حتی با آسیب وارد شده، کالا قابل صادرات نیست و باید به کشور بازگردد.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه افزود: با این روش دیگر صادرات به ترکیه دیگر معنا ندارد و به همه توصیه میکنم در فکر صادرات به ترکیه نباشند چراکه با این روند فقط ضرر میکنند. با این روشهایی که ترکیه در پیش گرفته امکان توسعه تجارت با این کشور وجود ندارد.
کاهش 90 درصدی صادارت ایران به ترکیه در زمان شروع کرونا
سعادت با تاکید بر مشکلات داخلی خاطرنشان کرد: مسائل داخلی کشور ما مانند تحریم، مشکلات ارزی، حمل و نقل و غیره نیز موثر هستند. نوع برخوردها در ترکیه و این مشکلات عواملی هستند که باعث شدهاند دیگر صادرات به ترکیه معنای خود را از دست بدهد.
رییس اتاق بازرگانی ایران و ترکیه افزود: واردات از ترکیه نیز با مشکلاتی مواجه هستند. بارهای ترانزیتی که از طریق ترکیه به کشور وارد میشوند با محدودیتهای داخلی مواجه میشوند که رغبت صادرات به ایران را کاهش میدهد. واقعیت این است که تجار ترکیهای نمیتوانند به ایران صادرات داشته باشند.
وی اضافه کرد: در زمانی که مرزها به علت شروع کرونا بسته بود ۹۰ درصد صادرات ما به ترکیه کاهش یافته بود، پس از مدتی شرایط بهبود یافت که باز با مشکلاتی همراه است.