میزان مصرف سوخت ایران بالاست و هر از گاهی دولت طرح ها و برنامه های جدیدی برای سهمیه بندی رو می کند و تابستان جاری طرح بنزین با کد ملی را معرفی کرد.
طرح بنزین با کد ملی چیست؟
به گزارش برات نیوز، اواخر مرداد سال جاری فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس در حاشیه مراسم امضای 13 قرارداد برای نگهداشت تولید نفت گفت: یکی از طرحها برای تغییر در سهمیه بندی، طرح بنزین با کد ملی است یعنی بنزین به جای خودرو، به هر کد ملی تعلق خواهد گرفت.
به اعتقاد عباسی «طرح سهمیه بندی تمامی حاملهای انرژی با عنوان طرح وان (مخفف واحد انرژی) در دستور کار کمیسیون قرار گرفت.
بر اساس این طرح به هر فرد، مقداری وان داده میشود، در واقع یارانهای که دولت میخواهد به هر فرد دهد به شکل وان خواهد بود.
بر اساس این گزارش، طرح سهمیه بندی تمامی حاملهای انرژی با عنوان طرح وان مخفف واحد انرژی، را مجموعهای از صاحبنظران در بخش انرژی ارائه کردند و در دستور کار کمیسیون قرار گرفت.
این طرح در صورت اجرا و تصویب اجرا می شود، هنوز سهمیه هر فرد برای هر حامل انرژی مشخص نیست.
وی افزود: براساس این طرح ماهانه به هر فرد (N) لیتر بنزین سهمیهای پرداخت خواهد شد که به کارت سرپرست خانوار واریز میشود و سرپرست فرصت دارد تا پایان ماه آن را مصرف کند.»
مصرف بالای انرژی در ایران
او در خصوص مطرح شدن بحث تغییر سهمیه بندی بنزین در مجلس اظهار کرد: شدت مصرف انرژی در ایران بالا است زیرا حمل و نقل شهری و حمل و نقل عمومی توسعه مطلوب نداشته است.
بنابراین در راستای صرفهجویی در مصرف سوخت باید بین سه وزارتخانه صنعت، کشور و نفت هماهنگی ایجاد شود.
عباسی مسئله قاچاق بنزین را نیز مطرح کرد و ادعا می کند تا زمانی که قیمت بنزین واقعی نشود، همچنان درگیر مسئله قاچاق هستیم.
وی با بیان اینکه مصرف سوخت در بنزین و گازوئیل منطقی نیست و هر زمان که تصمیمی برای کنترل این مصرف گرفته میشود، با افزایش قیمت ارز، دوباره تصمیمات بیاثر خواهد شد، افزود: در کنار آن همواره میل به قاچاق وجود دارد زیرا به مناطق مرزی برای اشتغال توجه نشده و از تفاوت قیمت در سوخت استفاده میکنند.
واکنش های منفی به طرح بنزین با کد ملی
با این حال به نظر میرسد که این طرح حداقل از دیدگاه کارشناسان مختلف، کارشناسی شده نیست و می تواند با تزریق یک یارانه دیگر به جامعه کار را پیچیده تر کند.
مرتضی بهروزی فر یکی از کارشناسان حوزه انرژی است که تخصیص یارانه نقدی به جامعه را اشتباه می دهد و تمام قد در مقابل طرح جدید مجلس ایستاده و آن را پوپولیستی خطاب می کند.
این کارشناس حوزه انرژی گفت: اکنون همه میدانیم که تخصیص یارانه نقدی اشتباه بود اما کسی هم جرات تغییر در آن را ندارد، بنابراین با تزریق یک یارانه جدید به جامعه کار را پیچیدهتر نکنیم.
بیشتر بخوانید: میزان مصرف بنزین دهک های مختلف چقدر است؟
مرتضی بهروزیفر طرحهای اخیر مجلس مبنی بر تخصیص یارانه به هر کد ملی به جای خودرو را پوپولیستی و عوامفریبانه خواند و اظهار داشت: بنزین بعنوان شاخصی در اقتصاد است و تخصیص آن به شیوهای که نمایندگان مطرح میکنند در اقتصاد ایران جواب نمیدهد، زیرا هرگونه تغییر و اصلاح روی این فراورده روی تورم اثر میگذارد.
وی تاکید کرد: وظیفه دولت تقسیم و توزیع پول بین مردم نیست، با اجرای این روش و توزیع بنزین همان اتفاقی که در زمان دولت احمدینژاد با توزیع یارانه 45 هزار تومانی رخ داد، تکرار میشود.
اگر به فرض هم قرار است به هر فرد 0.7 لیتر بنزین تعلق یابد ابتدا باید زیرساخت لازم فراهم شود، فردی که خودرو ندارد با این بنزین چه میکند چگونه میخواهد آن را بفروشد.
این طرح منطقی نیست
این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه هیچ منطقی پشت توزیع یارانه بنزین به این شکل وجود ندارد، تصریح کرد: باید از اقشار آسیبپذیر و از کارافتاده حمایت شود، اما نه اینکه به صورت مستقیم و علیالسویه پول بدهیم.
باید زیرساخت جذب سرمایه داخلی و خارجی برای ایجاد اشتغال فراهم کنیم. باید شرایطی فراهم شود که با ایجاد درآمد و افزایش GDP همه افراد جامعه سود ببرند.
اینکه به همه افراد جامعه مبلغی را نقدا پرداخت کنیم چه منفعتی جز ایجاد تورم بیشتر دارد؟
وی یادآور شد: اکنون همه میدانیم که تخصیص یارانه نقدی اشتباه بود اما کسی هم جرات تغییر در آن را ندارد، بنابراین با تزریق یک یارانه جدید به جامعه کار را پیچیدهتر نکنیم.
این کارشناس افزود: زمان دولت اصلاحات، خاتمی عنوان کرده بود که باید ثروت زیرزمینی را تبدیل به ثروتهای روزمینی کنیم.
برای این کار باید زیرساخت فراهم شود نه اینکه پولهای حاصل از صادرات نفت را خرج روزمره کنیم.
درآمد باید تبدیل به سرمایه زاینده منطقی مثل ایجاد کارخانه شود تا شغل ایجاد کرده باشیم و مجبور نشویم نقدینگی به جامعه تزریق کنیم، این روال هم به نفع ما و هم نسل آینده است.
بهروزی فر تاکید کرد: اساس تاسیس صندوق توسعه ملی نیز این بوده که از محل ذخایر آن وام برای تولید داده شود و بازگشت پول دوباره صرف بخش دیگری از زیرساختها شود اگر اینگونه عمل کنیم ده سال آیندهمان بهتر از امروز است.
این کارشناس حوزه انرژی در انتها خاطرنشان کرد: توزیع یارانه بین مردم مسکنهای موقتی است که تبعات آن در آینده خطرناکتر میشود چراکه تجار همواره از تورم منفعت کرده و زیان آن نیز باز هم متوجه افراد دهکهای پایین خواهد بود.