گزارش تحلیلی برات نیوز .قیمت دلار 18 هزار و 800 تومان در تابلوی صرافی های روز دوم تیرماه 99 ثبت شده است و مانند گذشته، مردم هیجان زده به سمت فروش دلار های خانگی روانه بازار هستند و در این بین زمزمه رسیدن دلار به قیمت 20 هزار تومان به گوش می رسد.
قیمت ارز در روزهای اخیر با سرعت وحشتناکی رو به افزایش است به طوریکه اول تیرماه به مرز 19 هزار تومان هم رسید که این جهش قیمت به گفته رییس کل بانک مرکزی غیر واقعی است. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران این افزایش نرخ دلار به معنای خارج شدن افسار از دست بانک مرکزی نیست و مجددا قیمتها متعادل خواهد شد اما از طرفی عدهای معتقدند این افزایش قیمت ادامه داشته و به مرز 20 هزار تومان هم خواهد رسید. همین موضوع باعث شده مردم به فکر فروش دلار باشند.
به اوج رسیدن التهابات ارزی در مهر ۱۳۹۷ دلار امریکا را برای مقطع کوتاهی به ۱۹ هزار و ۴۰۰ تومان رساند و با تغییر شرایط دوباره این نرخ به عقب بازگشت به طوری که رفته رفته به کانال ۱۳ هزار تومان پاگذاشت.
اما پس از یک دوره ثبات نسبی از اواخر سال گذشته و همانگونه که زمستانها نوسان بازار ارز بیشتر میشود، روند صعودی نرخ ارز آغاز شد. تا جایی که روز گذشته دلار امریکا در صرافی ملی ایران 18 هزار و 800 تومان قیمت خورد، رقمی که در بازار آزاد و تا زمان تنظیم این گزارش به 19 هزار و 600 تومان رسیده است.
بیشتر بخوانید: دلار 4200 تومانی کمکی به شفافسازی نمیکند
بر اساس این گزارش، یورو ارز پرطرفدار دیگر که چند سالی است در حسابداری ایران جای دلار را گرفته است، 20 هزار و 900 تومان در تابلوی صرافی ملی قیمتگذاری شد و در بازار آزاد نیز تا 21 هزار و 800 تومان بالا کشید.
دلایل افزایش قیمت ارز و فروش دلار
به گفته بسیاری تحلیلگران، در ماههای اخیر مختصات کلان اقتصادی کشور با تأثیر عوامل بنیادینی مانند تورم، رشد اقتصادی، تراز تجاری و تراز حساب مالی و سرمایهای کشور تحت تأثیر قرار گرفته است. ضمن اینکه تداوم شوک ارزی ناشی از کاهش چشمگیر صادرات و فروش نفت باعث شده است تا درآمدهای ارزی کشور با افت مواجه شود. همه اینها دلایلی بر افزایش قیمت دلار و فروش فروش دلار خانگی توسط مردم است.
این درحالی است که در چهار ماه اخیر تکانه ارزی ناشی از شیوع ویروس کرونا نیز به این عوامل اضافه شده است، عاملی که بهصورت مستقیم بر تجارت خارجی بهدلیل مسدود شدن مرزهای تجاری با کشورهای هدف اثر داشته است.
البته همانند تمام دورههای قبل، شکلگیری دوباره انتظارات تورمی بهدلیل روند صعودی نرخ ارز در ماههای اخیر نیز یکی از دلایلی بوده است که این روند را تقویت کرده است. برهمین اساس برخلاف سال گذشته که فعالیتهای سفته بازانه در بازار ارزبه حداقل خود رسیده بود، انتظارات تورمی باعث شده است تا بخشی از نقدینگی سرگردان سر از بازار ارز در بیاورد و طرف تقاضا را نسبت به عرضه سنگینتر کند.
این در حالی است که کسبه دلایل دیگری را مطرح میکنند از جمله: مشکلات پیش آمده در عرضه حواله، کاهش ذخایر ارزی در پی محدودیتهای تجارت خارجی، زمزمه کاهش نرخ سود بانکی و همچنین جو روانی بالا و افزایش تقاضا برای خرید منجر به رشد قیمت دلار در این مدت شده است.
از طرفی وجود دلالان و بازار سفته بازی باعث شده بازار ارز به محل جولان دلالانی تبدیل شود که هر لحظه نرخ دلخواه اعلام میکنند، اما با توجه به اینکه قیمت دلار بیش از حد افزایش پیدا کرده، جو روانی حاصل از آن خطرناک خواهد بود بنابراین لازم است بانک مرکزی علاوه بر کنترل نرخ به روشهای قبلی هرچه سریعتر با دلالان این بازار مقابله کند.
بیشتر بخوانید: افزایش قیمت سکه، طلا، انس جهانی با دلار 18000 تومانی
بر اساس این گزارش چیزی که در این مهلکه بیشتر خودنمایی میکند هجوم دوباره مردم برای خرید و فروش ارزهای خانگی است، البته به گفته صرافان درخواست برای خرید ارز نسبت به روزهای قبل بیشتر شده اما به گفته دلالان مردم اکثرا فروشنده شدهاند؛ بنابراین به نظر میرسد مردم سعی دارند با خرید ارز از صرافی و فروش بلافاصله آن در بازار آزاد از تفاوت حدود 400تومانی که بین این دو نرخ وجود دارد نهایت استفاده را کنند.
امیدواریهای واهی مسئولان همچنان ادامه دارد
جالب اینکه رییس کل بانک مرکزی همانند ماههای گذشته سعی کرده با انتشار یادداشتهایی در اینستاگرام خود سیگنالهای مثبتی به بازار ارز بدهد؛ به این ترتیب همتی مجددا با تاکید بر غیرواقعی بودن نرخ ارز اظهارکرده که ارزش ذاتی نرخ ارز با در نظر گرفتن متغیرهای اقتصادی، سیاسی وروانی، درمقایسه با نرخی که امروز دربازارخریدوفروش میشود، پایین تر است.
او همچنین در بخش دیگری از یادداشت خود به محدودیتهای ایجاد شده برای کشور به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر افزایش نرخ ارز اشاره و تاکید کرده که بنابر تجربه سال گذشته نرخ ارز قابل کنترل است؛ بنابراین اظهارات رییس کل بانکمرکزی را میتوان به نوعی وعده بازارساز برای کاهش نرخ ارز دانست و انتظار داشت که در روزهای آینده نرخ ارز کاهش خواهد یافت، ازین رو لازم است با توجه به تاکیدات بسیاری که بر پرریسک بودن بازار ارز شده، مردم مراقب سرمایههای خردی که وارد این بازار کردهاند باشند و مجددا فریب قیمتهای وسوسهبرانگیز دلار را نخورند.
همچنین بانک مرکزی در خصوص ارز صادراتی، به صادرکنندگان برای تسریع در برگشت ارزهای حاصل از صادرات خود طی سالهای 1397 (متأسفانه تعدادی از صادرکنندگان علی رغم گذشت مدت طولانی از تاریخ صدور کالا و خدمات هنوز ارزهای صادراتی این سال را به چرخه اقتصاد کشور بازنگرداندند) و 1398 تا پایان تیرماه سالجاری، اعلام میکند درصورت عدم برگشت ارز مطابق مصوبات هیأت وزیران و مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی، اسامی تمام صادرکنندگان کالا و خدماتی که ارزهای صادراتی را مطابق ترتیبات اعلامی این بانک بهصورت شفاف به چرخه اقتصادی کشور بر نمیگردانند را در رسانهها انتشار خواهد داد تا عموم مردم مطلع باشند چه افراد و کسانی در جهت منافع شخصی خود باعث تلاطم در نرخ ارز و تحمیل هزینههای سرسامآور به آحاد جامعه میشوند.