در زمینه تعیین فاکتورهای تعیینکننده قیمت خودرو، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران معتقد است با کنترل بازار ارز، میتوان قیمت بالای خودرو را ثابت نگه داشت و حتی باعث کاهش آن شد. البته باید بدانیم که آنچه تعیینکننده اصلی قیمت بازار خودرو محسوب میشود، میزان عرضه و تقاضا و تناسب میان آنهاست.
سعید موتمنی در خصوص روند تغییر قیمت خودرو طی روزهای گذشته و قیمت بالای خودرو معتقد است: در شرایطی که ارز نسبت به هفتههای گذشته نرخهای بالایی را تجربه کرده است، بازار خودرو نوسانی نبوده و تغییر قیمتی را مشاهده نکردیم. ذکر این نکته ضروریست که همچنان فروشندههای بسیاری در بازار هستند اما میزان خریدار بهقدرکافی نیست.
وی همچنین تاکید کرد: در چند روز گذشته که نرخ ارز به 25 هزار تومان رسید، شاهد نوسان در بازار خودرو و افزایش قیمت خودروها بودیم؛ اما حالا که نرخ ارز در کانال 20 هزار تومان باقی مانده است، نسبتبه هفتههای گذشته تغییر چندانی را شاهد نیستیم اما هنوز هم تفاوت قیمت کارخانه و بازار بالاست. این اختلاف قیمت در طی سالهای اخیر ایجاد شده است و علت آن کاهش عرضه خودروست. هرچه عرضه کمتر باشد روزبهروز بر قیمت خودرو افزوده میشود. امروزه حتی اختلاف قیمت برخی از خودروها به 100 درصد رسیده است.
بیشتر بخوانید: افزایش قیمت خودروهای داخلی با مجوز شورای رقابت
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران در ادامه صحبتهای خود افزود: خودرو از جمله کالاهای ضروری محسوب میشود و باید متناسب با نیازی که در بازار برای آن وجود دارد تأمین شود. از سال گذشته این نیاز پاسخ درستی دریافت نکرده است و همین موضوع سبب شده تا قیمت کارخانه و قیمت بازار، تفاوت نجومی پیدا کنند. در چنین شرایطی، خودرو به کالایی سرمایهای تبدیل شده و حتی بدست مشتری واقعی نیز نخواهد رسید. در صورتی که بخواهیم این فاصله قیمتی با کاهش مواجه شود، باید خودرو را به کالایی غیرسرمایهای تبدیل کنیم تا به کالایی مصرفی بدل شود. چنین شرایطی فقط در صورتی امکانپذیر است که خودرو به اندازه کافی تولید و عرضه شود. طبق بررسیها، کالاهایی که با کاهش عرضه روبهرو شوند، به دسته کالاهای سرمایهای پیوسته و کوچکترین تغییر در نرخ ارز، میتواند قیمت آنها را افزایش یا کاهش دهد.
وی در ادامه گفت: زمانی که خودرو کالایی سرمایهای باشد، فروشندگان به خیال اینکه با افزایش نرخ ارز سود بیشتری برایشان حاصل میشود از فروش خودروهای خود امتناع میکنند. در چنین شرایطی مشتری قادر به خرید نخواهد بود و امید دارد که با کاهش نرخ ارز قیمتها شکسته شود. در هفته گذشته که با نرخ بالای ارز مواجه بودیم، در بازار خبری از فروشنده و خریدار نبود. در این هفته با ثبات نسبی قیمت ارز، فروشندهها تمایل به فروش دارند اما خریداری در بازار مشاهده نمیشود.
بیشتر بخوانید: «کوییک» تغییر نام میدهد؟
موتمنی پیشبینی کرد: با کاهش قیمت ارز احتمال شکسته شدن قیمتها بسیار است اما آنچه که بیشتر اهمیت دارد، افزایش میزان عرضه است. عرضه بیشتر مساویست با ریزش قیمت بیشتر. طبق روال سالهای گذشته، چنانچه حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه یا بیشتر خودرو به بازار وارد میشد، قاعدتا نیازها تامین شده، فاصله قیمتی کارخانه از بین رفته و بازار نیز متعادل خواهد شد. مطابق با آمار منتشر شده از سوی خودروسازان در سال گذشته، تنها حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید و به بازار عرضه شد. همین کمبود عرضه موجب شد تا فاصله قیمتی کارخانه و بازار که زمانی به طور مثال ۳ درصد بود، در حال حاضر برای برخی خودروها به ۱۰۰ درصد هم برسد.