لایحه بودجه سال 1400 در حالی به مجلس تقدیم شد که در این لایحه وابستگی بودجه به نفت تا حدود 36 درصد خواهد رسید.
به گزارش برات نیوز، پس از تقدیم لایحه بودجه سال 1400 توسط نماینده پارلمانی رییس جمهوری به مجلس جزییات منابع و مصارف این لایحه اعلام شد.
از آنجا که منابع عمومی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ حدود ۸۴۱ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده میتوان نتیجه گرفت وابستگی بودجه به نفت حدود ۳۵.۶ درصد خواهد شد؛ این نسبت در قانون بودجه امسال ۱۰ درصد بوده است.
لایحه بودجه ۱۴۰۰ کل کشور از حیث منابع و مصارف بالغ بر ۲۴ میلیون و ۳۵۷ هزار و ۷۸ میلیارد و ۹۸۶ میلیون ریال و در بخش منابع عمومی با 2هزار و 700 میلیارد ریال افزایش نسبت به سال جاری همراه است.
در این لایحه بودجه عمومی ۹۲۹هزار و 821 میلیارد تومان شامل منابع عمومی ۸۴۱ هزار و ۳۴۲ میلیارد تومان و درآمد اختصاصی دستگاهها ۸۸ هزار میلیارد تومان است و بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات غیرانتفاعی نیز یک هزار و 561 میلیارد تومان پیش بینی شده است.
بدهی 76 هزار میلیاردی دولت به صندوق توسعه ملی
این درحالی است که با توجه به شرایط اقتصادی کشور، دولت پیشنهاد داده که سهم صندوق صرفاً ۲۰ درصد باشد و ۱۸ درصد مابقی سهم صندوق توسعه به دولت قرض داده شود.
مابهالتفاوت سهم ۲۰ درصد تعیین شده تا سهم قانونی ۳۸ درصد صندوق توسعه ملی به عنوان بدهی دولت و وام تلقی میشود. بازپرداخت این بدهی به صندوق نیز از طریق ساز و کاری خواهد بود که هیات امنای صندوق توسعه ملی مشخص میکند.
براساس جزئیات جدول شماره ۴ لایحه بودجه ۱۴۰۰، ۱۸ درصد مذکور که بدهی دولت به صندوق توسعه ملی محسوب میشود بالغ بر ۷۵.۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود.
افزایش 5.5 برابری درآمدهای نفتی در لایحه بودجه سال 1400
بر اساس این گزارش، منابعی که دولت در سال اینده از محل نفت برای خود پیش بینی کرده جمعاً حدود ۳۰۰ هزار میلیاردتومان است. این در حالی است که سقف درآمدهای نفتی در قانون بودجه سال جاری حدود ۵۷ هزار میلیارد تومان است. به این ترتیب، درآمدهای نفتی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ نسبت به بودجه امسال ۵.۵ برابر شده است.
پیش بینی 16 هزار میلیارد تومان بودجه برای کاهش فقر مطلق
در لایحه بودجه سال آینده کل کشور به گفته رئیس جمهوری، افزایش ۲۵ درصدی حقوق کارمندان و بازنشستگان، افزایش معافیت مالیاتی حقوق کارمندان از ۳ به ۴ میلیون تومان، افزایش حداقل حقوق کارمندان از ۲.۸ به ۳.۵ میلیون تومان، پیش بینی ۱۶ هزار میلیارد تومان بودجه برای کاهش فقر مطلق و ۲ برابر شدن بودجه بخش سلامت در نظر گرفته شده است.

پیشبینی درآمد ۱۹۹ هزار میلیارد تومانی صادرات نفت در لایحه بودجه سال 1400
درآمد ایران از محل صادرات نفت، میعانات گازی و گاز در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، بیش از ۱۹۹ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که این رقم در بودجه سال جاری حدود ۴۷ هزار میلیارد تومان است که نشاندهنده رشدی ۳۲۳ درصدی درآمدهای ایران از محل صادرات نفت است.
بر اساس تبصره یک ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، درآمدهای ایران از محل صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز، ۱۹۹ هزار میلیارد تومان تعیین شده است.
این رقم در بودجه سال جاری کشور بیش از ۴۷ هزار میلیارد تومان است که نشان میدهد پیشبینی دولت از درآمدهای نفتی سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال ۹۹، رشدی ۳۲۳ درصدی را تجربه کرده است.
با این حال چنانچه منابع دولت از محل صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال ۱۴۰۰ کمتر از سقف ۱۹۹ هزار میلیارد تومان تعیین شده باشد، به دولت اجازه داده میشود با رعایت قانون نسبت به تامین مابهالتفاوت حاصل شده از منابع حساب ذخیره ارزی اقدام کند.
همچنین در صورت تحقق درآمد مازاد بر سقف ۱۹۹ هزار میلیارد تومان، درآمد حاصله بر اساس قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور به حساب ذخیره ارزی واریز خواهد شد.
جزئیات درآمدهای مالیاتی بودجه در لایحه بودجه سال 1400
در لایحه بودجه سال 1400 دولت ۲۵۱ هزار و ۵۲۲ میلیارد تومان درآمد مالیاتی تعیین کرده که ۲۴۷ هزار و ۹۴۵ میلیارد تومان آن از محل مالیاتهای عمومی است.
یکی از منابع درآمدی دولت درآمدهای مالیاتی است که از بخشهای مختلف مالیات اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمدها، مالیات بر ثروت، مالیات بر واردات و مالیات بر کالاها و خدمات میشود.
بررسی جداول لایحه بودجه نشان میدهد که میزان مالیات اشخاص حقوقی ۵۸ هزار میلیارد تومان، مالیات بر درآمدها ۴۸ هزار میلیارد تومان، مالیات بر ثروت ۲۳ هزار میلیارد تومان، مالیات بر واردات ۲۲ هزار میلیارد تومان و مالیات بر کالاها و خدمات ۹۴ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
بیشتر بخوانید: پیش بینی کسری بودجه شدید در 1400
رشد 52 هزار میلیارد تومانی درآمدهای مالیاتی نسبت به سال 99
درآمد مالیاتی پیشبینی شده در بودجه سال آینده نسبت امسال ۵۲ هزار میلیارد تومان و نسبت به سال گذشته ۷۳ میلیارد تومان رشد داشت.
پیش از این رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرد که در هفت ماهه امسال حدود ۱۰۰ درصد درآمد مالیاتی امسال محقق شد، همچنین سال گذشته دستیابی به ۱۰۲ درصد این درآمدها ثبت شد.
توزیع ۷۳۸ هزار میلیارد ریال یارانه نقدی و حمایتی در بودجه ۱۴۰۰
همچنین دولت در لایحه بودجه سال 1400 پرداخت ۴۲۸ هزار میلیارد ریال یارانه نقدی و غیرنقدی خانوار و ۳۱۰ هزار میلیارد ریال برای طرح حمایت معیشتی خانوار پیشبینی کرد.
در تبصره ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۰ که به قانون هدفمند کردن یارانهها اختصاص دارد، در مجموع ۲ میلیون و ۶۷۰ هزار و ۶۷۲ میلیارد ریال برای این بخش پیشبینی شده است.
جمع مصارف هدفمندی یارانهها یک میلیون و ۸۸۰ هزار میلیارد ریال است که همچون گذشته در ۱۴ محور پرداخت میشود. البته دولت در بودجه پیشنهادی خود در کنار پرداخت یارانه به تولید و اشتغال، حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا و حمل و نقل ریلی را هم مورد توجه قرار داده است.
شناسایی و حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی
در هشتمین لایحه بودجه پیشنهادی دولت «تدبیر و امید»، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف شد با استفاده از همه بانکهای اطلاعاتی که در اختیار دارد سه دهک بالای درآمدی را شناسایی و حذف کند.
در این تبصره آمده است که منابع حاصل از اصلاح قیمت بنزین نسبت به قیمت قبل از سهمیهبندی در سال ۹۸، مشمول عوارض و مالیات بر ارزش افزوده و سهم ۱۴.۵ درصد شرکت ملی نفت ایران است.
عوارض شهرداریها و دهیاریها از فروش حاملهای انرژی پس از وصول، در مدت یک ماه به حساب تمرکز وجوه وزارت کشور واریز می شود تا به شهرداریها و دهیاریها پرداخت شود.
همچنین در لایحه بودجه سال آینده، دولت سازمان هدفمندسازی یارانهها را مکلف کرده امکان ثبتنام برای افرادی که موفق به ثبتنام برای بهرهمندی از یارانه نشدهاند را فراهم کند.
انتشار اوراق مالی اسلامی جهت تامین منابع یارانه نقدی
در همین حال دولت به سازمان هدفمندسازی یارانهها اجازه داده در صورت محقق نشدن منابع پیشبینی شده، معادل کسری منابع، اوراق مالی اسلامی با تضمین خود منتشر کند تا مصارف موضوع یارانه نقدی، کمک حمایت معیشتی خانوارها و برنامه کاهش فقر مطلق دچار وقفه نشود.
وزارت امور اقتصادی و دارایی به نیابت از این سازمان، مسوول انتشار اوراق مالی مربوط به این بند است. آییننامه اجرایی این بند به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور و با همکاری وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، نفت، نیرو و تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه میشود و به تصویب هیات وزیران میرسد.
افزایش ۱۵ درصدی عوارض واردات لوازم آرایشی در سال آینده
بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ حاکی از در نظر گرفتن افزایش ۱۵ درصدی عوارض گمرکی برای واردات لوازم آرایشی است.
بند «ز» تبصره ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۰، عوارض گمرکی و سود بازرگانی ۱۵ درصدی برای واردات لوازم آرایشی در نظر گرفته شده و منابع حاصل شده از این واردات بطور ۱۰۰ درصدی به ردیف درآمدی ۱۶۰۱۸۸ واریز می شود و معادل آن رقم از محل ردیف هزینهای ۵۳۰۰۰۰-۳۸ جدول شماره ۹ به هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران اختصاص مییابد تا برای خرید عضو مصنوعی(پروتز)، کاشت حلزون شنوایی و نیز درمان و هزینههای دارویی بیماران اوتیسم، گوشه، سلیاک، متابولیک و بال پروانهای (EB)، سیستیک فیبروزیس و بیماری های نقض ایمنی مادرزادی در تولید آنتی بادی و بیماری تحلیل عضلانی نخائی مادرزادی (SMA) هزینه شود.
فرصت ده روزه نمایندگان مجلس برای بررسی لایحه بودجه سال 1400
این درحالی است که بعد از تقدیم لایحه بودجه سال 1400 به مجلس،نمایندگان به مدت ۱۰ روز فرصت دارند تا نظرات و پیشنهادات خود درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور را به کمیسیونهای تخصصی ارسال کنند تا مورد بررسی قرار گیرد.
بدیهی است بر اساس ماده ۱۸۲ آئین نامه داخلی مجلس، کمیسیونهای تخصصی نیز موظفند حداکثر تا پانزده روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق تقدیم کنند.
همچنین کمیسیون تلفیق موظف است حداکثر ظرف پانزده روز پس از پایان مهلت گزارش کمیسیون تخصصی، ضمن رسیدگی به گزارش کمیسیونهای تخصصی گزارش نهایی خود را تنظیم و به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید. البته مهلت رسیدگی کمیسیون تلفیق حداکثر تا پانزده روز با موافقت هیأت رئیسه قابل تمدید میباشد.