کراچی اعلام کرد که کووید-۱۹ همچنان چالشهای جدیدی برای شرایط اقتصادی کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه مطرح میکند. محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا بسیار چشمگیر بوده و دنیا را با مشکل مواجه کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه مطلب از برات نیوز با ما همراه باشید.
گزارشی که اخیرا توسط کمیته هماهنگی فعالیتهای آماری (CCSA) منتشر شد، عنوان کرد که طبق آمار بهدستآمده، این ویروس تاثیر مخربی بر قیمت کالاها، تجارت جهانی، جهانگردی و همچنین فقر گذاشته است. گزارش این کمیته، شوک بیسابقهای در بازار کار نشان میدهد، زیرا انتظار میرود که ۳۰۵ میلیون کارگر تماموقت که ۴۸ ساعت در هفته کار میکنند، شغل خود را از دست بدهند.
تقریبا در تمام مناطق جهان شاهد افت ساعت کار خواهیم بود. حدودا ۲/۲۶ میلیارد کارگر که ۶۸ درصد از کل کارگران شاغل در سطح جهان را تشکیل میدهد، از تعطیلی محل کار خود زیان بسیاری را متحمل شدهاند. بههمین ترتیب در پی محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا ۷۱ میلیون کارفرما یا ۸۲ درصد کل کارفرمایان در سطح جهان با تعطیلی محل کار خسارت بسیاری دیدهاند.
بیشتر بخوانید: کمک داوطلبانه به تایلند برای جلوگیری از شیوع کرونا
همچنین این گزارش حاکی از کاهش شدید ارزشهای تجارت جهانی کالا در سه ماهه گذشته است. با توجه به روند نزولی قیمت کالاها، احتمالا عدماطمینان در الگوهای معاملاتی ادامه خواهد یافت.
در پی محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا شاخص قیمت کالاهای بازار آزاد (FMCPI) برای کلیه کالاهای اساسی در ماه مارس سال ۲۰۲۰ منفی بوده است. شاخص تولید صنعتی با سال پایه ۲۰۱۵، در ژانویه سال ۲۰۲۰ برای چین فرو ریخت. در دسامبر ۲۰۱۹، چین ارزش شاخص را ۱۳۴ گزارش داد. این مقدار در ژانویه سال ۲۰۲۰ به ۹۹/۸ کاهش یافت. با توجه به اینکه چین قطب اصلی فعالیتهای تولیدی است، این کاهش بر اقتصاد دنیا تاثیر گذاشته است.
ابهامات پیش روی پاکستان
با محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا اقتصاد پاکستان با عدمقطعیت جدی روبهرو شده است، زیرا کووید-۱۹ روی جنبههای مختلف اقتصادی تاثیر گذاشته است. شاخص کل اطمینان کسب وکار در پاکستان در جایگاه ۳۸ قرار دارد. در ژوئن سال ۲۰۱۹، این شاخص در پایینترین سطح خود و در دسامبر سال ۲۰۱۹ به اوج خود یعنی ۵۲ رسیده بود.
اگرچه سطح اشتغال در آوریل ۲۰۲۰ نسبت به قبل پیشرفت کرده، سطح اشتغال پیشبینیشده از سطح مثبت به منفی کاهش یافته است. شاخص اعتماد مصرفکنندها (SBP-IBA) از روند روبهکاهش شاخصها در ماه مه ۲۰۲۰ گزارش میدهد. شاخص شرایط اقتصادی مورد انتظار برای شرایط اقتصادی فعلی، از آن بالاتر بوده که حاکی از یک چشمانداز مثبت است.
بیشتر بخوانید: آمریکا در بدترین وضعیت اقتصادی بعد از جنگ جهانی دوم قرار دارد
رشد کلی در صنایع تولیدی بزرگ (LSM) بین ژوئن ۲۰۱۹ و مارس ۲۰۲۰، منفی ۵/۴ درصد بوده است. صنایع عمده از قبیل پارچه، مواد غذایی و نوشیدنی، مواد شیمیایی و اتومبیل رشد منفی داشتهاند. از سوی دیگر، کود و محصولات چرمی به ترتیب ۵/۸ و پنج درصد رشد مثبت داشتند.
شاخص کوانتومی بهطور مداوم در ماه مارس پنج سال گذشته بهبود نشان میداد. با این حال، در مارس ۲۰۲۰ و بهعلت محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا یک کاهش قابلملاحظه وجود داشت. بنابراین، سقوط شدید در مارس ۲۰۲۰ میتواند بهطور قابلتوجهی سایر شاخصهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث نوسانهایی در شاخص LSM شود.
درآمد صادرات با توجه به محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا
کاهش فعالیتهای اقتصادی جهانی و داخلی باعث شده که صادرات پاکستان بهشدت کاهش یابد. صادرات در آوریل ۲۰۲۰ بهمیزان ۴۷ درصد در ماه و ۵۴ درصد در سال کاهش داشته است. این کاهش برای واردات بهترتیب ۳/۴ و ۳۲ درصد بوده است. شوکی که محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا به صادرات وارد کرده، تشدید شده است، زیرا شرکای تجاری عمده پاکستان، همه گزارش دادهاند که بهطور کلی یا جزئی بسته شده و تجارت خود را محدود میکنند.
از طرف دیگر، اگر سیاستهای تجاری اتخاذشده در دو سال گذشته، واردات را بهطور عمده محدود به کالاهای اساسی کند، احتمالا کاهش واردات شدیدتر خواهد بود. کاهش صادرات و همچنین افت مورد انتظار در حوالهها میتواند این وضعیت حساس را از نظر ذخایر ارز خارجی تشدید کند. بنابراین، این احتمال وجود دارد که پاکستان برای کمکهای مربوط به کووید-۱۹ به آژانسهای مختلف بینالمللی نزدیک شود.
صادارت پاکستان در فوریه سال سال ۲۰۲۰، ۳/۶ درصد افزایش داشت، اما کاهش صادرات در آوریل ۲۰۲۰ پس از محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا روند افزایشی را خراب کرد. صادرات این کشور در ماه مه ۲۰۲۰ بهمیزان ۳۳/۶۴ درصد و واردات آن ۴۳/۱۷ درصد کاهش یافته است. اما، میزان تاثیر کل بر صادرات پس از برداشتهشدن محدودیتها توسط شرکای تجاری بزرگ، روشن خواهد بود. صادرکنندگان پاکستانی باید هوش صادراتی خود را بهبود بخشند و روابط تجاری را تقویت کنند تا اطمینان حاصل شود که آنها نه تنها قادر به بازپسگیری فروش صادراتی هستند، بلکه میتوانند آن را گسترش هم بدهند.
بیشتر بخوانید: اقتصاددانان به دنبال مهار هزینه های اقتصادی کرونا
چالشهای تمام بخشهای اقتصاد جهانی
با محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا هر بخشی از اقتصاد در معرض چالش قرار گرفته است. بخش تولید، بخش تجارت عمدهفروشی و خردهفروشی، خدمات اسکان و مواد غذایی احتمالا با بیشترین خطر از دستدادن شغل مواجه هستند.
همچنین تاکید میشود که کارگران، آسیبپذیرتر از قشرهای دیگر هستند. بنابراین، بازگشایی اقتصاد جهانی میتواند یک توزیع مجدد از نظر اشتغال و افزایش ارزش در بخشهای مختلف انجام دهد.
پس از محدودیت اقتصاد جهانی در بحران کرونا مشاغل مجبور خواهند شد که نه تنها تقاضا و عرضه محصولات خود را در بازار مجددا ارزیابی کنند، بلکه باید زنجیرههای عرضه خود را با شدت بیشتری مدیریت نمایند.
پاکستان اخیرا از افزایش تقاضا برای ماسکهای صورت و تجهیزات حافظت شخصی، بهویژه از ایالات متحده و اتحادیه اروپا خبر داد.
علاوه بر این، پتانسیل قابلتوجهی برای صادرات محصولات دارویی، از جمله مواد اولیه وجود دارد. این مواد معمولا در پاکستان تولید شده و بهعنوان مواد مهم برای مبارزه با شیوع ویروس کرونا شناخته میشود.
بهرهگیری از افزایش تقاضای جهانی برای محصولات مرتبط با سلامت در پاکستان ضروری است. در اصل، چالشها و دشواریهای مرتبط با کووید-۱۹ میتواند با استفاده از فرصتهای ناشی از تغییر پویا در صنایع مختلف کاهش پیدا کند.