مصرف لبنیات در ایران از نصف میزان مصرف متوسط جهانی نیز کمتر است.

به گزارش برات‌نیوز، بازرس انجمن صنفی صنایع لبنی ایران از فقر شدید مصرف لبنیات در ایران خبر داد.

وی در این زمینه گفت:

حداکثر سرانه مصرف لبنیات در کشور به زیر 82 کیلوگرم رسیده است که کمتر از متوسط جهانی است.

اسماعیل خاتمی مقدم، بازرس انجمن صنفی صنایع لبنی ایران، در ادامه گفت:

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در سال 98 مجموع تولید شیرخام دامداری‌های صنعتی و سنتی 8.6 میلیون تن بوده است.

براین اساس با توجه به جمعیت 83 میلیون نفری کشور سرانه تولید شیرخام به ازای هر نفر 103 کیلوگرم می‌شود.

وی همچنین گفت در بسیاری از گزارش‌ها به اشتباه سرانه تولید را به جای سرانه مصرف عنوان می‌کنند.

به گفته او، سرانه مصرف از مجموع تولید و واردات‌، منهای صادرات و مصارف غیر انسانی تقسیم بر جمعیت حاصل می‌شود.

با جایگذاری اعداد خواهید دید فاصله زیادی بین میزان تولید سرانه با مصرف لبنیات در ایران وجود دارد.

وی در ادامه سخنان خود افزود:

مجموع 8.6 میلیون تن تولید شیرخام کشور در دو بخش مورد مصرف قرار می‌گیرد.

این دو بخش شامل بخش صنعت لبنیات و بخش سنتی است.

خاتمی مقدم همچنین اعلام کرد میزان مصرف شیرخام در بخش صنعت لبنیات، 6 میلیون تن معادل 70 درصد تولید شیرخام کشور است.

این آمار باتوجه به گزارش انجمن صنایع لبنی از مصرف لبنیات در ایران منتشر شده است.

 او در ادامه افزود: اگر مبنای مصرف شیرخام در صنعت را آمار انجمن صنایع لبنی ایران قرار دهیم، میزان مصرف در بخش سنتی 2.6 میلیون تن معادل 30 درصد تولید شیرخام است.

واردات محصولات لبنی تعیین کننده سرانه مصرف

خاتمی مقدم، واردات محصولات لبنی به کشور را مهمترین عامل تعیین کننده رقم سرانه مصرف لبنیات در ایران دانست.

وی در این زمینه گفت: در چند سال گذشته به جز کره واردات سایر محصولات لبنی به کشور صفر بوده است.

در نتیجه تاثیر واردات بر مصرف سرانه کشور صفر است.

خاتمی مقدم صادرات را نیز بر آمار مصرف لبنیات در ایران تاثیر گذار دانست و گفت:

آمار گمرک نشان می‌دهد سالانه 300 تا 400 هزار تن محصولات لبنی معادل 700 تا 900 هزار تن شیرخام از کشور صادر می‌شود.

 این رقم  9 تا 10 درصد شیرخام تولیدی کشور است.

به گفته خاتمی مقدم، میزان خروج غیر رسمی محصولات لبنی از کشور معادل 1 میلیون تن شیرخام است.

بیشتر بخوانید: گرانی لبنیات ، مرغ؛ مردم مستاصل تر از گذشته

او افزود: تحلیل ما از تولید 47 کارخانه شیرخشک و میزان عرضه آن در بازار داخل نشان می‌هد 80 تا 100 هزار تن شیرخشک معادل 1 میلیون تن از شیرخام کشور از مبادی غیررسمی خارج می‌شود که 10 درصد شیرخام تولیدی کشور است.

وی همچنین یادآور شد: بخشی از شیر خشک تولیدی کارخانه‌ها نیز به عنوان ذخایر استراتژیک در انبارها نگهداری می‌شود.

 میزان این ذخایر استراتژیک حدود 500 هزار تن معادل 5 درصد تولید شیرخام کشور است.

خاتمی مقدم همچنین معتقد است حجم اندکی از شیرخام نیز در دامداری‌ها خود مصرفی می‌شود.

به عقیده خاتمی مقدم،  دامداری‌های کشور 5 درصد تولید شیرخام تولیدی را خودمصرفی می‌کنند.

 به عبارت دیگر این مقدار شیرخام هیچگاه از دامداری‌ها خارج نشده و در مواردی مانند تغذیه گوساله‌ها استفاده می‌شود.

وی همچنین تاکید کرد:

 به این ترتیب تا 30 درصد از تولید شیرخام در کشور از سرانه مصرف حذف شده و وارد مسیرهای دیگر می‌شود.

مصرف لبنیات برای هر فرد 72 کیلوگرم

بازرس انجمن صنفی صنایع لبنی ایران در ادامه سخنان خود میزا مصرف لبنیات در ایران را برای هر فرد در کمترین مقدار 72 کیلوگرم و در بیشترین مقدار 82 کیلوگرم دانست.

وی در ادامه افزود:  این رقم با متوسط مصرف جهانی فاصله زیادی دارد،.

متوسط سرانه مصرف لبنیات در دنیا حدود 120 کیلوگرم است.

این میزان تفاوت 30 تا 40 کیلوگرمی با سرانه مصرف در کشور ما دارد.

وی همچنین اضافه کرد: در برنامه افق 1404 میزان سرانه مصرف لبنیات به ازای هر فرد 120 کیلوگرم تعیین شده است.

با این شرایط رسیدن به این عدد چندان واقع‌بینانه به نظر نمی‌رسد.

وی سیر نزولی مصرف لبنیات در ایران را ادامه‌دار دانست.

خاتمی مقدم دلایل پیش‌بینی ادامه کاهش مصرف لبنیات در ایران را این چنین بیان کرد:

دلایل اقتصادی و فرهنگی بر مصرف محصولات لبنی تاثیر گذار هستند.

 برای رفع مشکلات پیش روی هر دوی این عوامل تا امروز کار موثر انجام نشده است.

در فرهنگ ما ایرانی‌ها مصرف لبنیات جایگاه ویژه ندارد.

 اولین قدم در این راستا فرهنگسازی برای سوق مردم به سوی افزایش مصرف این نوع از محصولات غذایی است.

او همچنین از آمارهای غیرکارشناسی وزارت جهاد درباره میزان تولید شیرخام انتقاد کرد.

وی گفت: وزارت جهاد با تکیه بر افزایش تولید شیرخام در واحدهای دامداری صنعتی، مدعی افزایش تولید است.

 اما واقعیت چیز دیگری است، چراکه این وازرتخانه متوسط کاهش سالیانه  8 تا 12 درصدی تولید در واحدهای سنتی را که حدود ۵۰ درصد از سهم تولید شیر خام دارند را نادیده می‌گیرد.

خاتمی مقدم در ادامه گفت:

همه آمار و تحلیل‌ها نشان می‌دهد کشور ما هم در بخش تولید و هم در بخش مصرف مسیر کاهشی را در پیش گرفته است.

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *