فرقی نمیکند که در حال طراحی یک سایت باشید یا یک اپلیکیشن؛ در هر صورت، مرحله ساخت پروتوتایپ یا همان نمونهسازی اولیه یکی از ضروریترین فازهای طراحی است. با کمک نمونهسازی اولیه به شما و مشتریانتان کمک میکند که ایدهای نزدیک به واقعیت از حس کار با چیزی که در حال ساخت آن هستید، به دست آورید. اگر کارتان را در این بخش به خوبی انجام دهید، دیگر نیاز به صرف ساعتها وقت برای توضیح دادن ویژگیهای محصول و گرفتن بازخورد درباره آن نخواهید داشت. همچنین با استفاده از ابزارهای نمونهسازی اولیه درست برای این کار، میتوانید فرایند اصلاح اشکالات و خطاهای موجود را قبل از اینکه به مرحله تولید و تست توسط کاربر برسید، با سرعت بیشتری انجام دهید.
قاعدتا استودیوهای حرفهای، بهترین و البته گرانترین ابزارها را برای نمونهسازی اولیه از محصولات آینده خود در اختیار دارند. اما اگر شما فردی باشید که میخواهید به تنهایی به توسعه یک محصول بپردازید، مطمئنا ترجیح میدهید پول خود را صرف دیگر بخشهای کسب و کارتان کنید. خوشبختانه، گزینههای متعدد و عمدتا رایگان خوبی برای این دسته از افراد وجود دارد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مطلب استارتاپت، به معرفی بهترین ابزارهای نمونهسازی اولیه رایگان بپردازیم.
1- نرم افزار Origami Studio
این نرم افزار، توسط فیسبوک و به عنوان ابزاری برای ساخت و طراحی محصولات، توسعه پیدا کرده است. origami برای کاربران مک به صورت رایگان، در دسترس است. البته برای شروع کار با آن، باید دارای یک حساب کاربری توسعه دهنده اپل باشید. برای نصب نرم افزار هم، ابتدا باید Xcode و Quartz Composer را در سیستم خود نصب کنید. پس از طی این مراحل، کار راحتی برای ساخت اولین طرح خود با Origami خواهید داشت. این نرم افزار دارای سندهای آنلاین، آموزشها و نمونههای از پیش ساخته شده زیادی است.
شما میتوانید طراحیهایی را که پیش از این در نرم افزار فتوشاپ یا اسکچ داشتید، به صورت مستقیم و با همان ساختار لایهای، در Origami مورد استفاده قرار دهید. نمونههایی که در این نرم افزار ساخته میشوند، درست مانند شکل واقعی محصول هستند. مثلا نمونه اولیه یک صفحه وب میتواند دارای قابلیت اسکرول، واکنش به لمس کاربر و حتی لینکهای مختلف باشد. اگر قصد ساخت یک اپلیکیشن موبایل را دارید، میتوانید از قابلیت طراحی واکنش گرا یا ریسپانسیو Origami استفاده کنید. اضافه کردن ویژگیهایی مثل امکان وارد کردن متن و کشیدن عناصر به بخشهای مختلف صفحه هم در این نرم افزار، ممکن شده است. در نهایت، پس از تمام شدن کارتان، میتوانید از آن خروجی گرفته و به پروژه اصلی خود اضافه کنید.

۲. نرم افزار Webflow
webflow در اصل یک نرم افزار پولی است که گزینههای بسیار خوبی را در دسترس کاربران پرمیوم قرار میدهد. اما خوشبختانه، یک امکان رایگان هم در این نرم افزار قرار داده شده است که میتواند برای شروع کار طراحی، بسیار کمک کننده باشد. در حالت رایگان، شما اجازه ایجاد حداکثر ۲ پروژه را خواهید داشت. البته امکان استخراج کد یا خروجی از این پروژهها وجود ندارد.
در نسخه رایگان Webflow میتوانید با کمک ابزارهای گرافیکی در دسترس، به ایجاد نمونه اولیه پویا و واکنش گرا بپردازید. البته همانطور که اشاره شد، در این نسخه نمیتوانید از کدنویسی استفاده کنید. وجود کتابخانهای از نمونهها و کامپوننتهای آماده، کار شما را برای ساخت پروژه مورد نظرتان، سادهتر میکند. طراحیهای انجام شده توسط این نرم افزار را میتوانید در بیش از ۴۰۰ سرویس مثل Slack، MailChimp و گوگل درایو به اشتراک بگذارید. در صورت مواجه شدن با هر گونه مشکلی هم میتوانید به سندهای آنلاین نرم افزار، رجوع کنید.

۳ نرم افزار Vectr
Vectr نرم افزاری برای طراحی اپلیکیشن است. ولی در عین حال، میتوان از آن به عنوان یکی از ابزارهای نمونهسازی اولیه برای مراحل ابتدایی پروژه هم استفاده کرد. شاید ویژگیها و امکانات موجود در این نرم افزار، نسبت به دیگر برنامههای موجود در این لیست محدودتر باشند، ولی مزیت آن در نحوه کاربری بسیار ساده و آسانش است. به طری که با مرور چند آموزش، میتوانید به راحتی اولین طراحی خود را انجام دهید.
یکی از بهترین ویژگیهای موجود در Vectr، قابلیت به اشتراک گذاری لینک است. با کمک این ویژگی، میتوانید لینکی برای همکاران خود ارسال کنید تا قادر به دیدن کار شما به صورت لحظهای و بلادرنگ باشند. بدین ترتیب میتوانید نظرات و بازخوردهای آنها را خیلی سریع دریافت کنید. طراحیهای انجام شده در Vectr را میتوانید در قالب فرمتهای JPG، PNG یا SVG دریافت کنید.

۴. نرم افزار Justinmind
شما میتوانید نسخه رایگان نرم افزار قدرتمند Justinmind را از اینترنت دانلود کنید. ولی اگر میخواهید از همه امکانات آن بهره مند شوید، ناچار به پرداخت هزینه اشتراک خواهید بود. با این حال، نسخه رایگان این نرم افزار هم دارای امکانات قابل قبول و متنوعی برای پروژههای ساده است. با کمک این امکانات، میتوانید به ساخت نمونههای اولیه از صفحات وب یا اپلکیشن موبایل مورد نظر خود بپردازید.
در ۱۵ روز ابتدایی استفاده از این نرم افزار، به قابلیتهای پیشرفتهای مثل طراحی تعاملات پیشرفته وب یا طراحی حرکتهای لمسی اپلیشکنهای موبایل هم دسترسی دارید. افکتهای گرافیکی و انیمیشنهای مختلف هم در دسترس شما قرار داده شدهاند.

۵. نرم افزار Figma
Figma یکی دیگر از ابزارهای نمونهسازی اولیه است که انتخابی عالی برای افرادی که در پروژههای مشارکتی مشغول هستند، به شمار میرود. با کمک این نرم افزار، میتوانید به دیگر همکاران خود به صورت بلادرنگ، تعامل داشته و به آسانی، نحوه پیشرفت کار خود را با مشتریان و سهامداران، به اشتراک بگذارید. نمونههای اولیه ساخته شده توسط Figma بسیار شبیه به نسخه واقعی هستند. زیرا در آن میتوان دقیقا از همان تعاملات، انیمیشنها و محتوای پویای موجود در محصول نهایی، استفاده کرد.
البته این نرم افزار هم دارای نسخههای مجزای رایگان و پولی است. نسخه رایگان آن، برای شروعی مقدماتی جهت انجام یک طراحی، مناسب است. در نسخه رایگان، فقط ۲ نفر میتوانند به صورت همزمان روی ۳ پروژه کار کنند. در این نسخه، هیچ محدودیتی در استفاده از سرویسهای ذخیره سازی ابری نخواهید داشت. الیته یکی دیگر از امکانات جالب Figma این است که به دانشجویان اجازه میدهد در صورت تایید هویت، به صورت رایگان به امکانات نسخه پرمیوم آن دسترسی داشته باشند.

۶. نرم افزار InVision
InVision ابزارهای متنوعی را برای ایجاد نمونههای اولیه تعاملی در اختیار کاربرانش قرار داده است. البته مثل بقیه نرم افزارهای موجود در این لیست، InVision هم دارای نسخههای رایگان و پولی است. در نسخه رایگان آن، فقط میتوانید روی یک پروژه کار کنید. البته مانند Figma، در این نرم افزار هم مزیتهایی برای دانشجویان در نظر گرفته شده است.

تبدیل طراحیهای ایستا به یک نمونه اولیه پویا و تعاملی، به خوبی در InVision قابل انجام است. شما میتوانید واکنشها و اتفاقاتی را که باید با کلیک روی یکی از عناصر صفحه رخ بدهند را به راحتی شبیه سازی کنید. اضافه کردن لینک به بخشهای مختلف صفحه و شبیه سازی حرکتهای لمسی و تعاملات موجود در آن، از دیگر نقاط قوت این نرم افزار هستند. علاوه بر این، شما به راحتی میتوانید کار خود را به اشتراک بگذارید. ضمن اینکه نمونههای اولیه ساخته شده توسط InVision را میتوان در مرورگر یا موبایل، باز کرد. قابلیتی به نام LiveShare هم به شما اجازه میدهد که که طراحی اولیه خود را به گونهای به اشتراک بگذارید که به صورت بلادرنگ و لحظهای، قابل تست کردن باشد.