نوسان گیری پدیدهای ست که این روزها و باتوجه به نوسانهای اخیر بازار بورس طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده. برخی شرکتها و افراد از طریق همین نوسانگیری و با خرید سهام در قیمت پایین و فروش همان سهم در همان روز سود زیادی کسب میکنند. امروز اما ناظر بازار بورس برای جلوگیری سودجویی از چنین کاری اطلاعیهای مبنی بر ممنوعیت نوسان گیری منتشر کرده و خرید و فروش یک سهم در یک روز را از امروز ۵ مهرماه تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام کرده است.
بهگزارش برات نیوز، در اطلاعیه ناظر بازار در بورس اوراق بهادار چنین نوشته شده است:
«مشتری گرامی، به اطلاع میرساند، از امروز شنبه مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۵ تا اطلاع ثانوی، زمان سپرده شدن سهام از t+0 به t+1 تغییر مییابد. لذا انجام معامله روز مجاز نمیباشد. بدیهی است فروش سهام خریداری شده در همان روز امکانپذیر نمیباشد.»
البته برخی از کارشناسان بورس معتقدند، باوجود اینکه نوسان گیری در خرید و فروش سهام کار درستی نیست، اما موجب میشود نقدینگی در بازار بیشتر شود.
بیشتر بخوانید: آغاز فروش اوراق سلف تولید برق در بورس
اما نوسان گیری چیست؟
نوسان را میتوان تغییرات قیمت سهام در کوتاهمدت تعریف کرد. افرادی که در بازه زمانی کوتاهمدت کار کرده و از نوسان قیمتها بهره میگیرند، را نوسان گیر میگویند.
نوسان گیری نیازمند دانش و مهارت بالایی در زمینه تابلو خوانی و بازار خوانی است و هر سرمایه گذاری قادر به انجام این کار نیست. ممکن است گاهی اوقات بسیاری از سرمایهگذاران با ورود به بازار سرمایه و طمع سودهای کوتاهمدت، به دنبال نوسان گیری باشند اما طولی نمیکشد که متضرر میشوند و بخشی از سرمایه خود را از دست میدهند.
نوسان گیران به دو دسته تقسیم میشوند: افرادی که موج صعودی سهم را آغاز میکنند و افرادی که بر موج ایجاد شده سوار شده و روند را پیش میبرند.
دسته اول، ابتدا شروع به خریدهای پلهای در سهم میکنند و وقتی اخبار مثبت سهم منتشر شد دسته دوم وارد سهم شده و سوار بر موج میشوند. به دنبال معاملات این دودسته، قیمت سهم افزایش مییابد و صف خرید روی سهم تشکیل میشود. حال نوبت خروج دسته اول از سهم فرا میرسد و عرضه سهم افزایش مییابد.
اگر بخت با دسته دوم نوسان گیر یار باشد و شرکت دلایل بیشتری جهت رشد قیمتی داشته باشد، روند صعودی، مدتی دیگر دوام مییابد و دسته دوم نیز میتوانند از نوسانات قیمت سود کسب کنند. در غیر این صورت، صعود سهم، پس از خروج دسته اول پایان یافته و دسته دوم با زیان مواجه میشوند. بدیهی است که دسته اول آگاهی به شرایط نوسان گیری داشته و توانستند از این نوع معاملات سود کسب کنند.
مشکلاتی که نوسان گیری ایجاد میکند
مهمترین موضوعی که در اثر نوسان گیری موردتوجه کلیه سهامداران قرار میگیرد، ایجاد حباب قیمتی است بدین منظور می توان به این مسئله اشاره کرد شرکتی که به لحاظ عملیاتی، فعالیت مطلوبی نداشته و حتی زیان ده باشد، ولی صرفاً با شایعهای از سوی نوسان گیران یا بازیگران سهم، مورد اقبال قرار بگیرد و حباب قیمتی روی سهم شکل گیرد.
پس از خروج نوسان گیران، قیمت سهم دچار ریزش شدید شده و سهم موردنظر به گوشهای رانده میشود. درواقع شرکت دارای ارزش غیرواقعی میگردد. از آنجایی که فرایند نوسان گیری، بازهی زمانی کوتاه دارد معمولاً برای سهامداران جذاب است و عدهای به طمع کسب سود وارد این فرایند میشوند که اگر مهارت و تجربه کافی نداشته باشند، نتیجهای جز ضرر برای آنها نخواهد داشت.
حالا باید صبر کرد و دید اعلام ممنوعیت نوسان گیری در بورس چه تاثیری روی اوضاع نه چندان به سامان این روزهای بورس میگذارد!