تلفن همراه، پدیدهای است که با ورودش به زندگی مردم، نوع زندگی انسان را تغییر داد. دهه 60 میلادی بود که برای نخستین بار جرقه استفاده از سیمکارت در منطقه اسکاندیناوی زده شد. اما این جرقه سال 1973 توسط دکتر مارتین که در آن برهه مدیر عامل شرکت at&t بود به ثمر نشست و گل کرد. سال 73 اولین ثبت نام ها برای واگذاری سیم کارت در کشور آغاز شد؛ اما این تازه وارد مورد استقبال مردم مواجه نشد. به گونهای که شرکت مخابرات و اداره پست، طرحی را برای بازاریابی سیم کارت ارایه کردند. حدود دو دهه بعد از این تماس، اولین فراخوانهای خرید سیم کارت در روزنامههای سراسری ایران با آگهی جالب فراخوان برای ثبت نام نخستین شبکه تلفن متحرک جیبی چاپ شد. 26 سال از اولین روزی که فناوری تلفن همراه به کشور آمد، میگذرد. ۱۹ مرداد 73 بود که 4 سیم کارت برای نخستین بار به کارکنان ریاست جمهوری عرضه شد. این اتفاق عرضه رسمی سیم کار به بازار ایران را رقم زد. شاید آن روزها کسی فکر نمیکرد که در سال 99، این محصول فناورانه در همه کشور توزیع شود و این برد وسیع را داشته باشد. میزان نفوذ سیم کارت در کشور در طول ۲۶ سال گذشته بالای ۱۰۰ درصد بوده است.
بیشتر بخوانید: سیمکارتهای گمشده در معرض بیشترین سوءاستفاده
تاریخ به وقت 19 مرداد ما 26 سال پیش به گونه ای رقم خورد که در شهر تهران ۲۴ سایت BTS با ظرفیت 9 هزار و 200 شماره راهاندازی شود. این کار با استقبال زیاد مردم مواجه شد و این حجم از تقاضا، شرکت مخابرات ایران را برآن داشت تا پوشش انحصاری آن را از تهران گرفته و به کل کشور تسری دهد.
در واقع سیمکارت، کلیدهای کاربر سرویسدهنده را برای شناسایی کاربر (مشترک) به شبکه تلفن همراه در خود نگه میدارد. یک سیمکارت به کاربران اجازه میدهد که گوشی تلفن خود را به آسانی، فقط با خارج کردن سیمکارت و قراردادن آن در گوشی دیگر، تغییر دهند.
امروزه خرید و فروش سیم کارت به یک بازار تبدیل شده که تعداد زیادی از مردم از این طریق روزگار میگذرانند. قیمت سیم کارت ها از 10000 تومان شروع شده و گاهی بالاتر از میلیارد هم می رسد بسته به کیفیت رندی، میزان تقاضا و قدیمی بودن سیم کارت.
دولت هاشمی رفسنجانی با وزارت دکتر غرضی سردمدار عرضه سیمکارت در کشور است. با ورود اولین سیمکارتها به بازار و در اختیار داشتن این کالا که در آن زمان جزو کالاهای لوکس به حساب میآمد، به تدریج بر میزان متقاضیان این کالا افزوده شد. اگرچه برخورداری از سیمکارت در ابتدای ظهورش، لوکس و گران به نظر میرسید، اما اکنون تعداد سیمکارتها از جمعیت موجود در ایران هم پیشی گرفته است. آمار دقیق و درستی از تعداد مشترکان سیم کارت در کشور وجود ندارد اما ضریب دسترسی به این محصول فناورانه به بیش از 100 درصد رسیده است. ضریب نفوذ موبایل در کشور ۱۰۴.۱۳ درصد اعلام شده است.