شرکت ARM، آخرین نسل پردازندههای خود یعنی Cortex-A78 و پردازنده گرافیکی Mali-G78 را معرفی کرد. پردازنده های ARM قرار است در نسل بعدی گوشیهای هوشمند پرچمدار که در سال 2012 و پس از آن عرضه خواهند شد، استفاده شود. در این مطلب برات نیوز سعی میکنیم به ویژگیهایی پردازنده های ARM برای گوشیهای هوشمند اشاره کنیم.
اهمیت معماری های ARM
معمولا رویه تبلیغات ARM به گونهای نیست که نام آن را در صفحات مربوط به خصوصیات یک گوشی هوشمند یا تبلت جدید، مشاهده کنید. اما این موضوع، کتمان کننده اهمیت این شرکت نیست. معماریهای ARM توسط سازندههای معروف تراشههای پردازشی مثل کوالکام، هواوی و سامسونگ مورد استفاده قرار میگیرد. این قضیه به خاطر نیاز به طراحی سیستمهای مبتنی بر تراشه در گوشیهای همراه، تبلتها و حتی لپتاپهایی مثل سرفیس پرو ایکس است.
مثلا تراشه اسنپدراگون 865 شرکت کوالکام از نسخه سفارشیسازی شده پردازندههای Cortex-A77 و Cortex-A55 شرکت ARM استفاده میکند. در همین حال، تراشه اگزینوس 990 سامسونگ علاوه بر پردازنده های Cortex-A76 و Cortex-A55، از پردازنده گرافیکی Mali-G77 هم استفاده کرده است.
خصوصیات پردازنده های ARM
ARM ادعا کرده است که معماری هسته پردازشی Cortex-A78 به شکلی است که آن را تبدیل به کارآمدترین پردازنده خانواده Cortex-A میکند. افزایش 20 درصدی عملکرد پایدار این نسل در مقایسه با Cortex-A77 که در سال گذشته معرفی شد، در کنار کاهش مصرف انرژی تا یک وات را میتوان از نشانههای این کارآمدی دانست.
این افزایش کارایی، موجب عملکرد بهتر باتریها در گوشیهای 5G هم خواهد شد. ضمن اینکه این معماری جدید، میتواند در گوشیهای تاشو که از نمایشگرهای بزرگتر و بیشتری استفاده میکنند هم به خوبی مورد استفاده قرار بگیرد.
علاوه بر این، ARM اقدام به راهاندازی یک برنامه سفارشی برای شرکای تجاری خود، تحت عنوان Cortex-X هم کرده است. با کمک این برنامه، میتوان پردازندههای کورتکس مخصوصی که اهدافی متفاوت با Cortex-A78 دارند را طبق استانداردهای معماری جدید ARM تولید کرد. طبق ادعای ARM، اولین مورد از این پردازندهها تحت عنوان Cortex-X1، موفق به بهبود عملکرد 30 درصدی نسبت به Cortex-A77 شده است.

خصوصیات پردازنده گرافیکی Mali-G78
همانطور که میدانید، ARM در زمینه طراحی پردازنده گرافیکی هم فعالیت میکند. جدیدترین پردازنده گرافیکی ساخته شده توسط ARM، مدل Mali-G78 است که از 24 هسته برخوردار است. ARM این نوید را داده است که با کمک این پردازنده گرافیکی، شاهد بهبود 25 درصدی عملکرد بخش گرافیکی در مقایسه با Mali-G77 خواهیم بود. علاوه بر این، یک پردازنده گرافیکی میان رده با نام Mali-G68 هم روانه بازار خواهد شد که در مقیاسی محدودتر، دارای برخی از قابلیتها و بهبودهای اعمال شده در Mali-G78، خواهد بود.
خصوصیات واحد پردازشی Ethos-N78
در نهایت به واحد پردازش عصبی (NPU) جدید ARM تحت عنوان Ethos-N78 میرسیم. عملکرد این واحد پردازشی جدید هم نسبت به نسل قبلی آن یعنی Ethos-N77، تا 25 درصد بهبود خواهد داشت. این میزان از بهبود عملکرد، باعث کارایی بهتر گوشیهای موبایل در زمینه یادگیری ماشین خواهد شد.

هنوز زمان نسبتا زیادی تا پیادهسازی عملی این معماری جدید شرکت ARM در گوشیهای هوشمند و تبلتها مانده است. همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره شد، گوشیهای پرچمداری که در سال 2021 عرضه میشوند، میتوانند از این معماری استفاده کنند. بنابراین شاید هنوز زود باشد که درباره میزان قدرت گوشیهای پرچمدار و کارهایی که قادر به انجام آن هستند، صحبت کنیم.