با توجه به اهمیت سهم 35 درصدی بخش مسکن در اقتصاد کشور و ضرورت نیاز مسکن برای هر خانواده در کشور، این موضوع همیشه یکی از اولویت های اصلی مسوولان در کشور است. در همین راستا و پس از بررسیهای انجام شده بنا بر تصمیم و تصویب جلسه شورای عالی بورس و اوراق بهادار، مقرر شد تا بورس املاک، مستغلات و امتیازات به عنوان پنجمین بورس کشور تا چهار ماه آینده راه اندازی شود.
بورس املاک به عنوان پنجمین بورس کشور و با ارزش 5 هزار میلیارد تومان قرار است تا بستر اصلی معاملات و سرمایه گذاری در بازار املاک و مستغلات شود.
اما در این میان برخی از مسوولان و کارشناسان موافق و مخالف راه اندازی این بورس هستند و هرکدام دلایل و نظرات خود را دراین خصوص ارائه می کنند.
مخالفان راه اندازی این بورس معتقدند که باید صندوقهای سرمایه گذاری زمین و ساختمان ایجاد شود و سرمایه خرد مردم جذب شود تا رونق ساخت و ساز در کشور شکل گیرد و درهیچ کشور دیگری این بورس راه اندازی نشده است.
از طرفی هم مقررشده تا خرید و فروش متری مسکن توسط سرمایه گذاران خرد انجام شود که این خود نگرانیهایی بابت ایجاد التهاب در بازار مسکن به همراه دارد.
بیشتر بخوانید: مردم سهامدار 30 درصد از بورس مسکن
همچنین باید توجه داشت که همانطور که بورس بازار نقدشوندگی دارد اما بازار مسکن به این شکل نیست و زمان بر است که خود این تناقض ممکن است در برخی از موارد میان سرمایه گذار و سازنده اختلاف ایجاد کند .
اما نکته قابل تامل اینجاست که تا زمان راه اندازی این بورس حدود 3 ماه دیگه وقت باقی مانده و فرصت مغتنمی است تا بررسی های لازم انجام شود و تاثیرات مثبت و منفی راه اندازی چرخ پنجم بورس کارشناسی شود .
بر اساس اعلام دبیر شورای عالی بورس و اوراق بهادار، در بورس املاک، مستغلات و امتیازات سه گروه سهامداری تعرفی شده که گروه اول ۳۵ درصد تشکلهای بخش خصوصی و تعاونی، گروه دوم 35 درصد نهادهای عمومی دولتی و غیردولتی وگروه سوم ۳۰ درصد نیز عامه مردم خواهند بود.
در ادامه اظهارات دبیر شورای عالی بورس و اوراق بهادارآمده است که 35 درصد از این سهام که در اختیار تشکلهای بخش خصوصی قرار میگیرد توسط اتاق تعاون و اتاق بازرگانی مشخص شده و فعالان صنعت ساخت و ساز در آن حضور خواهند داشت.
وی با اشاره به این موضوع که 35 درصد گروه سهامداری نیز مربوط به نهادهای عمومی و غیردولتی است بیان داشته : در این بخش، که مالکیت بخش عمدهای از زمینهای کشور را در اختیار دارند بورس املاک میتواند زمین هایی که به نوعی در انحصار شرکت های دولتی و تقریباً بلا استفاده رها شده را به حوزه ساخت و ساز بیاورد. از طرف دیگر ۳۰ درصد سهام بورس جدید از طریق پذیره نویسی عام عرضه م یشود که سهامداران حقیقی می توانند اقدام به خرید و فروش متری مسکن کنند. بخشی که اگر مدیریت نشود میتواند نوساناتی را در بازار مسکن رقم بزند.
ضرورت نظارت بر فعالیت بورس املاک
علیرضا پاکفطرت عضو کمیسیون عمران مجلس درباره راه اندازی بورس املاک ومستغلات اظهار کرده است : راه اندازی این بورس قطعا اقدام مثبت و خوبی است اما نیازمند نظارت جدی مسوولان است زیرا در صورت عدم نظارت بار منفی بسیاری بر بازار مسکن تحمیل خواهد شد.