چندی پیش، رئیس جمهور آمریکا از طریق حساب خود در توییتر و فیس بوک اظهاراتی دربارهی عدم صحت انتخابات ایالتی سال ۲۰۲۰ و مقابله با اعتراضات شهر مینسوتا انجام داد. توییتر به سرعت این پیامها را به دلیل انتشار اخبار دروغ و محتوای خشونتآمیز حذف کرد. اما مسئولان فیس بوک در مقابل پیام خشونت آمیز ترامپ سکوت کردند و این سکوت خشم برخی کارکنان این شرکت را برانگیخت. با برات نیوز همراه باشید.
دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا در پیام خود صراحتا معترضان را مخاطب سخنان خشونت آمیز قرار داد
در یکی از این پیامها در روز پنجشنبه هفته گذشته، ترامپ اظهار کرد که در انتخابات ایالتی اخیر تقلب رخ داده است؛ این پیام توسط توییتر به عنوان محتوای «کاملا گمراهکننده» شناسایی شد و به حساب رئیس جمهور آمریکا هشدار دادهشد. در پیامی دیگر در روز جمعه، دونالد ترامپ بیان کرد که در صورت بالا گرفتن آشوبها، ماموران امنیتی به دستور او به معترضان شلیک خواهند کرد. در یک جمله از این پیام به صراحت اعلام شده بود «وقتی آشوب و غارت آغاز شود، تیراندازی هم آغاز خواهد شد». به همین خاطر، این پیام به دلیل محتوای آن در «تجلیل از خشونت» از توییتر حذف شد. این پیامها پس از انتشار در توییتر، به طور همزمان در فیس بوک هم منتشر شدهبودند.

عدهای از کارکنان فیسبوک از روسای خود خواستند که موضعشان نسبت به این پیامها را تغییر دهند. در همین راستا، این افراد در پیامهایی به سران شرکت خود، اعتقادات آنها در رابطه با پیام خشونت آمیز ترامپ را محکوم کردند و از آنها خواستند که موضعی غیر از بیطرفی را برای شرکت برگزینند.
یکی از کارکنان فیسبوک در رابطه با پیام ترامپ درباره شلیککردن به معترضان میگوید:
نمیدانم چطور این کلمات را به خودم بفهمانم. این پیامها موجب تشدید مخاطرات خشونت آمیز میشود و جامعه را ناآرام میکند. اگر ما به عنوان شرکت فیس بوک اقدام مناسبی در اینباره انجام ندهیم؛ تاریخ با مهربانی درباره شرکت ما قضاوت نخواهد کرد.
شرکت فیس بوک معتقد است که پیام ترامپ، قوانین آنها را نقض نکردهاست
پس از اعتراض کارکنان فیسبوک، مونیکا بیکرت، نماینده معاونت شرکت در امور سیاسی جهان؛ در نسخه داخلی فیسبوک که برای کارکنان آن ساخته شدهاست، اعلام کرد که تا اینجا سران این شرکت تصمیم دارند که در رابطه با پست مربوط به تقلب در انتخابات اقدامی انجام ندهند. او در اینباره میگوید:
ما بارها ادعاهای مطرح شده در این پیام را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که این پیام تضادی با قوانین ما برای عدم دخالت در عقاید رایدهندگان ندارد. چراکه این پیام موجب گمراهی افراد نمیشود و در وضع شرکت آنها در انتخابات و نحوه رایدادن آنها تاثیری ندارد. اما اگر چیزی بر خلاف این موارد وجود داشت؛ ما ناچار بودیم که این پیام را از پلتفرم خود حذف کنیم. زیرا قوانین ما برای همهی افراد از جمله سیاستمداران یکسان است.
از نظر ما یک شرکت خصوصی مانند فیس بوک که در زمینه تکنولوژی فعالیت دارد، متعهد به اثبات سخنان سیاستمداران در یک بحث سیاسی نیست. اما با این همه، سخنان کاندیداها و مقامات منتخب به صورت گسترده در شرکت ما مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و این اتفاق در مورد سخنان رئیس جمهور هم صورت گرفت. ما عقیده داریم که مردم باید به سخنان سیاستمداران گوش فرا دهند و پس از تفکر دربارهی محتوای این سخنان؛ تنها خود فرد را مسئول اعتقاداتش بدانند.

عدم اقدام فیس بوک در مقابل پیام ترامپ ، به معنای بیطرفی نیست و نوعی از موضعگیری به حساب میآید
اما پس از سخنان مسئول شرکت فیس بوک، در رابطه با پیام خشونت آمیز ترامپ از او سوال پرسیدهشد. در محتوای این پیام به نظر میرسد که رئیس جمهور آمریکا، اشاره میکند که در مقابل شرکتکنندگان در تظاهرات اعتراضی برای مرگ جورج فلوید به دست پلیس مینسوتا، واکنش خشونت آمیز صورت خواهد گرفت و حتی به آنها شلیک خواهد شد. یکی از کارکنان این شرکت از مونیکا بکرت میپرسد:
آیا شما به عنوان یک مسئول بلندپایه شرکت میتوانید استانداردهای شرکت ما در مقابل برداشتهای حاصل شده نسبت به این پیام خشونت آمیز را توضیح دهید؟
آیا اساسا این پیام خشونت آمیز به حساب نمیآید؛ یا اینکه خشونت آمیز هست اما میتوان از کنار آن به راحتی گذر کرد؟
اما تقریبا برای یک روز کارکنان برای این سوال خود پاسخی دریافت نکردند و از خواستههای خود ناامید شدند. آنها از عدم پاسخگویی مدیران خود حیرتزده شدهبودند و در انتظار یک واکنش از جانب آنها بودند. یکی دیگر از کارکنان در پستی بیان کرد:
شرکت فیسبوک پس از آنکه این پیام خشونت آمیز ترامپ ، بارها توسط تعداد زیادی از کاربران ریپورت شد؛ اقدام خاصی در این رابطه انجام نداد و با حذف نکردن پست به نوعی موضعگیری خود را نشان داد. بنابراین باید توجیه خود برای این تصمیم را بیان کند.
اما یکی دیگر از کارکنان شرکت در دفاع از روسای خود نوشت:
بارها ثابت شدهاست که اعلانهای خصوصی در این شرکت به بیرون درز پیدا میکنند و مطبوعات از محتوای صحبتها، سو استفاده میکنند. شاید به همین خاطر مسئولان نمیتوانند جزئیات تصمیم خود را با ما در میان بگذارند.

اما همکار دیگر او در پاسخ گفت:
فکر نمیکنم پاسخ سوالات کارکنان فیس بوک چیزی باشد که عموم مردم شایسته شنیدن آن نباشند
فیس بوک پیام «تیر اندازی» ترامپ را مصداق محتوای خشونت آمیز نمیداند
سرانجام پس از این درگیریها، یک از منابع اعلام کرد که بررسیهای اولیه سران فیس بوک نشان میدهد پستی از ترامپ که همه درباره پیام خشونت آمیز آن سخن میگویند، اشاره مستقیمی به خشونت ندارد. این خبر بیش از پیش کارکنان فیس بوک را خشمگین کرد و حتی برخی از آنها از همکاری با این شرکت صراحتا اظهار شرمساری کردند. یکی از کارکنان در پستی نوشت:
امیدوارم که این تصمیم نهایی شرکت نباشد. امیدوارم که در میان سران شرکت، هنوز بعضی از افراد به خشونت آمیز بودن پیام ترامپ اعتقاد داشته باشند و به شکل واضح نظرات خود را بیان کنند.
یکی دیگر از کارکنان نوشت:
قبلتر از این، بارها گفته شدهاست که در فیس بوک، با تحریک افراد به خشونت برخورد خواهد شد و پستهای دارای پیام خشونت آمیز از این پلتفرم حذف میشوند. حالا میخواهم بدانم که چه چیزی جایگاه این شرکت را تغییر دادهاست و اهداف آن در زمینه خشونت را عوض کردهاست؟

یکی دیگر از کارکنان شرکت فیس بوک، نحوه برخورد سران این شرکت با پیام خشونت آمیز ترامپ را به یک نمایش کمدی که در دهههای گذشته درباره دو افسر ارتش SS نازیها ساخته شده بود ، تشبیه میکند و این موضوع که هنوز مسئولان فیس بوک به خشونت محتوای این پیام و بد بودن آن شک دارند را مضحک میشمارد. او میگوید:
حقیقتا برایم سخت است که بخواهم در قالب کلمات جدی در مورد تصمیمات مدیرانمان در رابطه با این پیام خشونت آمیز سخن بگویم. آیا واقعا عدم اقدام در جهت جلوگیری از این پیامها، ارزش تشویق کردن رفتارهای خشونت آمیز و نژاد پرستانه را دارد؟