بازار کالاهای اساسی چندی است که دستخوش نوسانات ارزی و افزایش چشمگیر قیمت شده است وهرازچندگاهی برخی از این کالاهای اساسی یا دربازار کمیاب شده و یا با قیمت نجومی عرضه می شود.
به گزارش برات نیوز، برخی از تولید کنندگان از نبود مواد اولیه گلایه دارند وبرخی دیگر از مشکلات ترخیص این کالاهای اساسی در گمرک.
اما موضوعی که دراین میان قابل بحث و تامل برانگیز بوده این است که با توجه به این مشکلات مردم برای تامین کالاهای اساسی که در زندگی روزمره مصرف دارند چه باید بکنند؟
آیا مصرف کنندگان باید تاوان افزایش قیمت ارز، نبود مواد اولیه و مشکلات گمرک را باید با افزایش قیمت کالاها دربازار بپردازند .
و اما حالا که چند روزی است قیمت ارز و دلار در بازار داخلی به صورت مستمر کاهش قیمت داشته و نتیجه نهایی انتخابات آمریکا نیز مشخص شده است باید دید که قیمت کالاهای اساسی در بازار کاهش می یابد .
پیش بینی کاهش قیمت کالاهای اساسی تا 30 درصد
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی درباره کاهش قیمت ارز و تاثیر آن بر کاهش قیمت کالاهای اساسی اظهار کرد: وقتی ما با کاهش ۲۰ درصدی قیمت ارز مواجه هستیم یعنی حداقل میتوانیم شاهد کاهش ۳۰ درصدی قیمت کالاها باشیم.
قاسمعلی حسنی خاطر نشان کرد: در کوتاهمدت کاهش قیمت ارز تاثیری در قیمت کالاهای اساسی نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: ارزانی و فراوانی کالاهای اساسی؛ وعده جدید دولت
وقتی قیمت بالا میرود طی یک روز قیمت کالا را بالا میبرند ولی وقتی قیمت ارز پایین میآید چند هفته یا چند ماه طول میکشد که قیمتها را پایین بیاورند .
چراکه کسانی که بار خریدهاند نمیخواهند بپذیرند که بعد از ده بار سود کردن، یک بار ضرر کنند.
وی افزود: وقتی ما با کاهش ۲۰ درصدی قیمت ارز مواجه هستیم یعنی حداقل میتوانیم شاهد کاهش ۳۰ درصدی قیمت کالاها باشیم.
کالاهای سرمایهای مثل مسکن، خودرو و کالاهای دپو شده در انبارها تحت تاثیر کاهش قیمت دلار قرار میگیرند و کسانی که تا امروز میگفتند اول باید پول را تحویل بدهید؛ الان با چک و قیمت پایینتر هم اقلام را میفروشند.
کاهش قیمت کالاهای اساسی با ترخیص از گمرک
مصرف سه سال کشور در گمرک دپو شده است و باید آزاد شود تا قیمت کالا و اقلام کاهش پیدا کند.
تا زمانی که ارز دولتی و نیمایی حذف نشود و رقابت به وجود نیاید این نابسامانیها را شاهد خواهیم بود.
ولی با حذف این ارزها، ایرانیهای خارج از کشور سرمایهی خود را به داخل کشور میآورند و رقابت ایجاد میشود.
به گفته این مسئول، در مجموع بازار ساکت و آرام است و خریداران دست نگه داشتهاند و خرید نمیکنند و همین موضوع مزید بر علت کاهش نرخ ارز میشود تا قیمت کالای تولیدی که باید به فروش برود پایین بیاید.
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی اظهار کرد: پایین آمدن قیمت دلار در ۲ یا ۳ ماه آینده باعث کم شدن قیمت اقلام غذایی نیز میشود. میزان این کاهش نیز بستگی به مقداری دارد که قیمت دلار کاهش پیدا کند.
وی افزود: نمی شود کاملا احتکار را رد و تکذیب کرد.
وجود روغنهای ۱۰۰ هزار تومانی که روی آن ۴۷هزار تومان قیمت مصرف کننده خورده است، نشان میدهد که احتکار وجود دارد اما بیشتر افرادی که پروانه کسب ندارند و به اتحادیه مربوط نمیشوند این کار را انجام میدهند.
کاهش قیمت برنج، روغن و کره تا یک ماه آینده
در همین حال معاون توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت با بیان اینکه قیمت برنج و روغن و کره بر اساس نوسانات ارزی شکل میگیرد گفت: امیدوارم که قیمت این محصولات در یکی دو ماه آینده کاهش یابد.
سعید عباسی صارمی عنوان کرد: در دفتر برنامهریزی تأمین توزیع و تنظیم بازار کالای اساسی کشور و در چند بخش بهنمایندگی از تنظیم بازار اقداماتی را انجام میدهیم اما اصلیترین کار ما تأمین کالا بر اساس نیاز کشور به کالای اساسی است، نسبت به تأمین با اولویت داخلی اقدام میکنیم.
وی افزود: جهاد کشاورزی نسبت به برآورد تولید اقدام میکنند و ما بر اساس برنامهریزی کسریها را برای واردات انجام میدهیم که نیاز به هماهنگی با بانک مرکزی و سازمان استاندارد و وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و سازمان دفع آفات است که انجام شود.
وی با قطعیت از کاهش قیمت کالاهای اساسی در آینده خبر داد.

برنامه ریزی برای تامین 60 میلیون تن کالای اساسی تا پایان سال
به گفته این مقام مسئول، امسال برای تأمین 60 میلیون تن کالای اساسی برنامهریزی صورت گرفته است، از این میان 35 تا 40 میلیون از محل کالاهای تولید داخلی تأمین میشود و حدود 20 تا 25 میلیون هم باید از طریق واردات تأمین شود.
وی تصریح کرد: علیرغم همه مشکلات تحریم 15 میلیون واردات قطعی انجام شده است و با توجه به موجودیای که در بنادر است انشاءالله چیزی که لازم است از طریق واردات انجام میشود.
وی درباره کمیاب شدن و گرانیهای گاه و بیگاه برخی کالاها نیز تصریح کرد: در برخی کالاها گرانی داریم و در برخی گرانفروشی، قیمت گوشت بهدلیل اینکه قبلاً برای مدتی با ارز 4200 تأمین میشد ثابت بود اما بعد از مدتی برای حمایت از تولید داخل و مدیریت ارزی نوع ارز نیمایی شد و این باعث میشود قیمت متأثر از نرخ ارز شود، همه کالاهایی که با ارز نیمایی وارد میشوند همینطور است.
نوسانات ارزی علت گرانی برخی از کالاهای اساسی
این در حالی است که بسیاری از کالاها هم تغییر نوع کالایی داشته، برنج و روغن و کره تغییر ارزی داشتند و به ارز نیمایی تبدیل شده و قیمت آن طبیعتاً متأثر از نوسانات ارزی است.
اما در بخشی هم گرانفروشی داریم، ستاد تنظیم بازار که شنبهها تشکیل میشود، با تصمیمی برای تشدید بازرسیها، کنار سازمان حمایت و صمت استان با همکاری تعزیزات تلاش میشود گرانی کم شود.
عباسی صارمی خاطرنشان کرد: در اکثر کالاها بحث رقابت بازار را داریم. متأسفانه با افزایش نرخ ارز قیمتها بهسرعت اضافه میشود اما در کاهش نرخ اینطور نیست و خیلی تدریجی ارزانی رخ میدهد. من امیدوارم در یکی دو ماه کاهش شود. قیمت تخممرغ الآن کم شده است و برای اقلامی که قابلیت نگهداری ندارند معمولاً همین اتفاق رخ میدهد.
تفاهم دو وزارت کشاورزی و صمت
همچنین در راستای ساماندهی و تنظیم بازار و کاهش قیمت کالاهای اساسی ، مسئولیت تنظیم بازار محصولات کشاورزی بین جهاد کشاورزی و صمت تقسیم شد.
در حالی که در مرداد سال گذشته اسحاق جهانگیری قانون انتزاع یا تمرکز وظایف بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی را لغو کرد نهاوندیان معاون اقتصادی دولت از بازگشت برخی وظایف بخش کشاورزی به این وزارتخانه خبر داد.
گفتنی است اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در مرداد سال گذشته قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی (معروف به قانون انتزاع) را لغو کرد و مسئولیتهای تنظیم بازار محصولات کشاورزی را به وزارت صنعت، معدن و تجارت محول کرد.
اما با تصمیم جدید دولت، نهاوندیان معاون اقتصادی دولت از بازگشت وظایف بخش کشاورزی به این وزارتخانه (وزارت جهاد کشاورزی) خبر داد.
نهاوندیان طی ارسال نامه ای به وزرای صنعت، معدن و تجارت و جهادکشاورزی جزئیات واگذاری امور تنظیم بازاری محصولات کشاورزی را اعلام و آن را جهت اجرا ابلاغ کرد.
حال باید دید آیا این اقدامات پس از مدتها سختی معیشیتی که مردم با آن دست به گریبان هستند منجر به کاهش قیمت کالاهای اساسی می شود تا مردم نفسی تازه بکشند؟