در حالی که با توجه به افزایش قیمت ارز، قیمت خودرو به ویژه خودروهای داخلی با افزایش نجومی طی هفته جاری مواجه شده است، کارشناسان و فعالان بازار خودرو تاکید دارند که این بازار پرمتقاضی دیگر کشش افزایش قیمت ندارد و تنها راه افزایش عرضه، واردات است.
به گزارش برات نیوز، طی هفتههای اخیر بازار ارز بسیار ملتهب شده و با روند صعودی چشمگیری همراه شد، بالتبع این افزایش قیمت، تمامی بازارها از جمله طلا و سکه و مواردی از این قبیل تحت تاثیر این افزایش قیمت نجومی قرارگرفتند.
دراین میان، بازار خودرو نیز از این افزایش قیمت بی نصیب نمانده و تمامی خودروها به ویژه خودروهای داخلی به شدت با افزایش قیمت مواجه شدند.
اگرچه طی دو سه سال اخیر، قیمت خودرو در بازار با روند صعودی همراه بوده اما طی هفته های اخیر با توجه به افزایش نرخ دلار، قیمت خودروها در بازار به طور عجیبی افزایش یافته به طوری که کارشناسان این حوزه معتقدند که این بازار پرمتقاضی دیگر کشش افزایش قیمت ندارد.
به طور مستمر نوسانات نرخ دلار و یورو موجب نوسان قیمت در بازار خودرو بوده و حالا که قیمت دلار در مرز 40 هزارتومان قرارگرفته این نوسانات شدید موجب افزایش چند صد میلیونی قیمت خودروها در بازار شده است.
حال اینکه با توجه به نوسانات اخیر دلار و افزایش چشمگیر قیمت خودرو در بازار، برخی از کارشناسان و فعالان بازار خودرو اعلام کرده اند که بازار دیگر کشش افزایش بیش از این را ندارد و باید از سوی مسوولان راهکار جدیدی مد نظر قرار گیرد.
عدم کشش بازار خودرو برای افزایش قیمت مجدد
درهمین راستا، رییس اتحادیه صنف نمایشگاه داران اتومبیل کرج خاطر نشان کرده است: به نظر میرسد بازار خودرو کشش افزایش قیمت بیش از این را ندارد و به انتهای خود رسیده است و تنها راهحل این است که کارخانههای داخلی عرضه را دو برابر کنند و از سوی دیگر خودرو وارد شود.
حمید کریمی ضمن اشاره به آشفتگی بازار خودرو، گفت: نوسانهای نرخ ارز درصدی میتواند در افزایش قیمت خودرو تاثیر بگذارد؛ به نظر میرسد که عدم تناسب عرضه خودرو از سوی کارخانههای داخلی روند افزایش قیمتها را تشدید کرده است.
وی بازار خودرو را کاذب خواند و افزود: سالهاست که من در بازار خودرو فعال هستم اما حال امروز این بازار را هیچگاه تجربه نکرده بودم. در حال حاضر نمیتوان هیچ منطقی را برای افزایش قیمت خودرو در این بازه زمانی در نظر گرفت.
این فعال بازار با بیان اینکه مسئولان باید در بیان اظهارنظرهایشان دقت نظر بیشتری داشته باشند، گفت: سخنان نسنجیده آشفتگی بازار را تشدید میکند، نمیدانم بنا به چه منطقی تکلیف خودروهایی که در گمرکات خوابیده است مشخص نمیشود اگر این خودروها و خودروهایی که پارکینگهای ایران خودرو و سایپا موجود است را وارد بازار کنند تاحدودی شرایط بهبود پیدا میکند.
کریمی با اشاره به قیمتهای نجومی خودروهای وارداتی، گفت: چرا قیمت یک خودرو باید میلیاردی شود؟ مگر میلیارد پول خرد شده است. فروشندگان خودرو گمان میکنند که در این شرایط دارند کاسبی میکنند اما در واقع چنین نیست چراکه خودرویی که امروز فروختند نمیتوان فردا با همان قیمت خریداری کند و این را نمیتوان کسبوکار دانست.
لزوم آموزش و فرهنگ سازی مردم برای عدم خرید در زمان افزایش قیمت
این فعال صنفی با انتقاد از عملکردهای وزیر صمت، کسبه و خریداران، خاطر نشان کرد: درصدی از نوسانهای بازار را میتوان به افزایش نرخ دلار نسبت داد و نرخ دلار نمیتواند تا این میزان در قیمت خودرو داخلی موثر باشد. همچنین کسبهای که خودرو را به امید گران شدن نرخ آن عرضه نمیکند اشتباه میکند و از سوی دیگر هجوم مردم برای خرید در زمان گرانی نیز روند افزایش قیمتها را تشدید میکند و باید در این زمینه آموزش و فرهنگسازی صورت بگیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا سیاست عرضه خودرو در بورس میتواند بازار را به تعادل برساند، گفت: چنین برنامهای در هیچ جای دنیا تجربه نشده است و به نظر میرسد نمیتواند چندان راهگشا باشد.
به گفته رئیس اتحادیه صنف نمایشگاه داران اتومبیل کرج؛ بازار خودرو مانند بازی مار و پله شده است البته یک تفاوت دارد که افزایش قیمتها با سرعت بالا و با شیب کم پایین میآیند؛ در این هفته قیمت خودرو حدود 5 درصدی گران شد، در این شرایط پراید آقایی میکند خودرویی که در سالهای گذشته چندان اقبال عمومی با آن همراه نبود.
کریمی از مسئولان درخواست کرد که اجازه ندهند قیمتها بیپایه افزایش پیدا کند، گفت: به نظر میرسد بازار خودرو کشش افزایش قیمت بیش از این را ندارد و به انتهای خود رسیده و تنها راهحل این است که کارخانههای داخلی عرضه را دو برابر کنند و از سوی دیگر خودرو وارد شود.
براساس این گزارش، درحالی که کارشناسان و فعالان حوزه خودرو براین باورند که برای جلوگیری از افزایش بیش از این در بازار خودرو، باید عرضه خودروسازان داخلی دو برابر شود همینطور بر واردات خودرو نیز تاکید دارند.
واردات نخستین خودروهای وارداتی به کشور از هفته آینده
درهمین خصوص، سه روز پیش، وزیر صنعت معدن و تجارت با تاکید بر اینکه اولویت ما واردات خودروهای اقتصادی است، خاطرنشان کرده که ثبت سفارش خودرو در هفتههای گذشته انجام شده و نخستین خودروهای وارداتی هفته آینده وارد کشور میشود.
سید رضا فاطمی امین در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه انطباق سیاستهای ارزی و تجاری وزارت صمت و بانک مرکزی، درباره واردات خودرو اظهار کرده است: تمام هماهنگیهای بین بخشی لازم برای واردات خودرو انجام شده است.
وی با بیان اینکه اولین ثبت سفارشها واردات خودرو انجام شده است، افزوده است: پیشبینی میشود که هفته آینده نخستین خودروهای وارداتی وارد کشور شود.
وزیر صمت توضیح داده است: در چهار سال گذشته است واردات خودرو متوقف و ممنوع شده بود و اقدام وزارت صمت نهتنها در راستای رفع ممنوعیت چهار ساله است، بلکه ضوابط و شرایط جدیدی لحاظ شده که قبلاً نبود مانند انتقال فناوری که پیش از این وجود نداشت.
فاطمی امین گفته است: به طور کلی ممنوعیت واردات خودرو که در دولت یازدهم ایجاد شد، برچیده شده و اولین ثبت سفارش نیز طی هفتههای گذشته انجام شده است.
قیمت فضایی خودروهای داخلی در بازار و ناتوانی مردم در خرید
دراین میان با توجه به افزایش قیمت نجومی خودرو در بازار، صدای انتقاد نمایندگان مجلس نیز مانند مردم و فعالان بازار خودرو به اوج رسیده و به ناتوانی مردم نسبت به قیمت های فضایی خودروهای داخلی در بازار و عدم امکان خرید انتقاد دارند.
درهمین خصوص، نماینده مردم مرودشت در مجلس تصریح کرده است: وزیر صمت گفتند که قیمت خودرو در بازار آزاد تا پایان سال ۱۴۰۰ کاهشی خواهد بود، امروز پایان سال ۱۴۰۱ است نه تنها قیمت خودرو کاهش نیافته است بلکه شاهد افزایش قیمت هستیم مردم دیگر نمیتوانند ماشین بخرند.
جلال رشیدی کوچی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در طرح سوال خود از وزیر صنعت، معدن و تجارت پیرامون دلیل افزایش قیمت خودرو توسط خودروسازان علیرغم دستور و تاکید صریح رئیس جمهور و مخالفت مجلس بیان کرده است: در ابتدا باید بگویم که بحث خودرو اصلا شیرین نبوده بلکه خیلی تلخ و غمانگیز است. اینکه هر بار مجلس شورای اسلامی به سوال و استیضاح از وزیر صنعت بر این موضوع روی میآورد به دلیل دغدغهای است که مردم دارند. زمانی که آقای فاطمی امین تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت را برعهده گرفت قول داد که قرعه کشی خودرو را حذف کرده و مانع افزایش قیمت خودرو شود.
وی ادامه داد: رئیس جمهور بر این موضوع تاکید کرد، بنده و خیلی دیگر از نمایندگان که در این موضوع سوال پرسیده و یا استیضاح طرح میکنیم با دولت و وزرا پدرکشتگی نداریم بلکه این حرفها دغدغه مردم است. آقای فاطمی امین در ۲۲ شهریورماه سال ۱۴۰۰ اعلام کرد برای صنعت خودرو دو برنامه دارد و آن هم اینکه در ۶ ماهه اول سال به افزایش عرضه کمک خواهد کرد و سپس جلوی افزایش قیمت خودرو را خواهد گرفت. آیا امروز واقعا قیمت خودرو کاهش یافته است؟
راه اندازی لاتاری برای خرید خودروی بی کیفیت داخلی
این عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار کرد: در چند روز گذشته قیمت ارزانترین خودروی تولید داخل ۳۰ میلیون تومان گران شده است در ۲۵ مهرماه سال ۱۴۰۰ وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که ما برنامه داریم تا در سال آینده قرعه کشی خودرو را حذف کنیم آیا این اتفاق رقم خورد؟ پس چرا امروز یک لاتاری را راه انداختهاید و مردم را برای خرید خودروی بیکیفیت داخلی به صف کردهاید.
نماینده مردم مرودشت در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در ۲۲ اسفندماه سال ۱۴۰۰ به مردم اطمینان دادیم که از اواسط سال آینده در زمینه قرعه کشی خودرو کیفیت و قیمت آن اتفاقات خوبی رخ میدهد. آیا واقعا امروز وعده شما محقق شده است؟ آیا امروز مردم میتوانند به در کارخانه رفته، پول داده و ماشین بخرند؟ پس در اعلام قیمت خودرو به نرخ کارخانه استناد نکنید. با قیمت فضایی مردم نمیتوانند خودرو بخرد.
آنچه مسلم است اینکه دولت با به کارگیری راه های مختلف از جمله برگزاری قرعه کشی، عرضه خودرو در بورس کالا و حالا هم واردات خودرو نتوانسته بازار خودرو را کنترل کرده و از افزایش قیمت افسارگسیخته آن جلوگیری کند.
از اینرو دولت باید به فکر راهکار اساسی برای افزایش عرضه خودرو دراین بازار پرمتقاضی باشد تا به نحوی از افزایش بیش از حد خودرو جلوگیری کند زیرا به گفته فعالان بازار خودرو به نظر می رسد این بازار دیگر توانی برای افزایش مجدد قیمت ندارد و همچنین مردم نیز مدت هاست که قادر نیستند حتی ارزانترین خودروی تولید داخل را خرید کنند.