لایحه بودجه 1402 با مفادی که از سوی دولت اعلام شد با واکنشهای بسیاری مواجه و در حیطه رسانه ها بسیار بحث برانگیز شده است.
به گزارش برات نیوز، یکی از مهمترین مفاد لایحه بودجه 1402 مربوط به رسانه ها و مطبوعات، حذف معافیت مالیاتی رسانه هاست.
مقرر شده است معافیت مالیاتی رسانهها در سال آینده حذف شود. این مواجهه دولت با مطبوعات و خبرگزاریها آن هم در شرایط فعلی که جامعه بیش از هر زمان دیگری به «اطلاعرسانی درست و کامل توسط رسانههای داخلی مرجع» نیازمند است، باعث سنگینتر شدن بار هزینهای رسانهها و تعطیلی زنجیرهای آنها خواهد شد.
این اقدام مجلس و دولت باعث واکنشهای مدیران مسئول مطبوعات و رسانه ها و هشدار برای تبعات این اقدام در حوزه رسانه است.
این در حالی است که با تصویب جزء ۳ بند«ث» تبصره ۶ لایحه بودجه، رای معافیت مالیاتی انتشاراتی، مطبوعاتی و قرآنی سقف معینی تعیین شد.
در بند «ل» ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم آمده است که فعالیتهای انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذیربط)، فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام میشوند، از پرداخت مالیات معاف است.
با این حال در تبصره ۱۲ لایحه بودجه ۱۴۰۲ که هنوز به تصویب نرسیده سقف معافیت مالیاتی سالانه در سال ۱۴۰۲ موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم ۸۴ میلیون تومان تعیین شده است.
همچنین نمایندگان با بند «ث» تبصره ۶ که در خصوص ایجاد شفافیت و اصلاح سیاستگذاری در معافیتهای مالیاتی است، موافقت کردند.
بر اساس ردیف ۴ این بند، معافیتهای مالیاتی تمام موسسات آموزشی و کمک آموزشی از جمله موسسات کنکور دانشگاهها اعم از کنکور سراسری و کنکورهای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) و انتشارات کمک آموزشی، لغو شد.
بر اساس مصوبه روز گذشته نمایندگان، معافیت مالیات بر تبلیغات کالا و خدمات داخلی در روزنامهها و نشریات مشمول حکم جزء ۳ بند «ب» ماده ۹ قانون مالیات ارزشافزوده نیست.
گفتنی است بر اساس جزء ۳ بند «ب» ماده ۹ قانون مالیات ارزشافزوده تا پیش از این «خدمات زینک، چاپ، انتشار روزنامه اعم از کاغذی یا الکترونیکی، کتاب، نشریه و خدمات نشر و توزیع آنها به استثنای موسسات کمک آموزشی و کنکور و هرگونه تبلیغات کالاها و خدمات داخلی در روزنامهها و نشریات» از پرداخت مالیات معاف بودند.
خانه های لوکس معاف از مالیات!
بر اساس این گزارش یکی از جالب ترین اقدامات در خصوص اخذ مالیات، لغو قانون اخذ مالیات از خانههای لوکس بالای ۲۰ میلیارد تومان است.
متاسفانه عدم اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی و در عین حال وضع مالیات تنها ۱۰ درصدی به درآمد قشر پردرآمدی مانند پزشکان این روزها واکنش برانگیز شده است.
جالب اینکه قرار است از سال آینده کارگران و بازنشستگان با درآمد ۷ میلیون تومان مشمول مالیات ۱۰ درصدی شوند از طرفی طرح مالیات بر عایدی سرمایه روی هوا مانده و برای واحدهای تولیدی کشور نیز تنها ۷ درصد معافیت مالیاتی در نظر گرفته شده است.
با این تفاسیر جای سوال پیش می آید که آیا دولت و مسئولان با چه منظق و ادله هایی قوانین را وضع میکنند و قشر ضعیف که روز به روز به تعدادشان افزوده میشود از دید حکمرانان در چه جایگاهی قرار دارند؟!
علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) در این باره در گفتگو با خبرگزاری ایلنا گفته است: در شرایطی که دست ثروتمندان باز باشد و فقرا تنها مالیات بپردازند و امکان فرار از مالیات برای سایرین فراهم باشد، ما شاهد یک نظم مالیاتی قاجاری خواهیم بود که در نوع مالیاتگیری از روستاییان به همین نحو عمل میکرد.
کار در عهد قاجار به جایی رسیده بود که فقرا و روستانشینان به قدری از دادن مالیات ناتوان بودند که فرزندانشان را بهعنوان غلام به دولت میدادند.
محجوب با اشاره به بحث مالیات بر خانههای لوکس و خالی و مالیات بر عایدی سرمایه می گوید: هماکنون کسانی که خانه خود را اجاره میدهند بطور طبیعی مالیات خود را از طریق انباشت ودیعه پرداخت خواهند کرد.
اما این بسیار تبعیضآمیز است که فردی خانه خود را خالی نگهداشته و مالیات ندهد اما فردی خانه را اجاره دهد و مالیات خود را نیز بدهد. این درحالی است که این کار یعنی نگهداشتن خانه خالی؛ از احتکار نیز بدتر است.
اغلب این منازل جزء خانههای لوکس یا شیک نیز محسوب میشوند. از نظر قانونی به چنین خانههایی باید تا ۱۰۰ درصد درآمد اجارهشان مالیات بست؛ زیرا باید مجبور شوند که خانه خود را اجاره داده یا از خالی بودن در آورند.
ادله های جالب نمایندگان برای کاهش مالیاتی خودروهای بالای 3 میلیارد!
همچنین نمایندگان با بند «خ» تبصره ۶ ماده واحده لایحه بودجه 1402 که در خصوص اخذ مالیات از خودروهای بیش از ۳ میلیارد تومان بود موافقت کردند.
بر اساس این ماده واحده انواع خودروی سواری و وانت دو اتاق(کابین) دارای شماره انتظامی شخصی در اختیار مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی که قیمت روز خودروی آنها بیش از ۳۰میلیارد ریال است نسبت به مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات سالانه خودرو به نرخ یک درصد میشوند.
در ادامه بند «ذ» تبصره که در خصوص اخذ مالیات از واحدهای مسکونی و باغویلاهای مجاز است برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع داده شد.
در ادامه بررسی بخشهای درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، محمدرضا صباغیان پیشنهادی مبنی بر اخذ مالیات دو درصدی از انواع خودروی سواری و وانت دو اتاق (کابین) که قیمت روز آنها بیش از ۳۰ میلیارد ریال است را داد.
احمد دنیامالی، نایبرئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۲ در مخالفت با این پیشنهاد، گفت: مگر میشود کسی ماشین بخرد ۱۰۰ میلیون و به دلیل ناتوانی دولتها تورم آنقدر لجامگسیخته باشد که ماشینش ۳ میلیارد تومان شود.
ما در بودجه آوردیم که مالکان این خودروها سالانه یک درصد مالیات بدهند که من اعتقاد دارم یک درصد هم اضافه است.
او تاکید کرد: چرا میخواهیم مردم را مخالف نظام کنیم؟ نمیشود از هر چیزی مالیات گرفت. اخذ مالیات چارچوب و شرایطی دارد و اخذ مالیات برای زمانی است که رونق اقتصادی داشته باشیم.
زمانیکه تورم داریم و کشور با رکود مواجه است، چرا آنقدر به مردم فشار میآوریم و میخواهیم مالیات لجامگسیخته را از مردم اخذ کنیم. یک نفر که ماشین دارد گناه نکرده است وقتی ماشین را خریده ۱۰۰میلیون بوده و امروز ۴ میلیارد تومان شده است.
اگر اقتصاد کشور درست بود در حال حاضر آن ماشین ۱۰۰ میلیونی باید ۵۰ میلیون تومان میشد نه بالای ۳ میلیارد.!