در حالی رییس کل بانک مرکزی اعلام میکند که: “ذخایر ارزی کشور در دسترس است و هیچ محدودیتی برای تامین ارز نداریم”، اما اکثر کارشناسان معقتدند سیاست بانک مرکزی همان سیاست ارزپاشی همتی است.
به گزارش برات نیوز، محمدرضا فرزین شب گذشته در برنامه ای تلوزیونی اعلام کرد: از روز سهشنبه تا سقف 5 هزار یورو برای هر نفر از طریق صرافیها عرضه میشود و اگر صرافیها در موجودی ارزی محدودیتی داشتند ما در قالب بازار متشکل ارزی ارز حراج میکنیم و نرخ حراج ارز در بازار متشکل ارزی مبنای برای نرخ در بازار آزاد میشود.
اما این اتفاق از دید کارشناسان ارزی همان سیاست ارزپاشی همتی است.
در همین زمینه، محمد صادقی، کارشناس اقتصاد ایران در گفت و گویی در زمینه عرضه سکه در بورس گفت: در شرایط فعلی انواع سکه در بازار آزاد حباب زیادی دارد، به طور مثال ربع سکه در شرایط فعلی تا 5 میلیون تومان حباب دارد.
وی ادامه داد: عرضه سکه در بورس با فاصله زیاد از قیمت بازار آزاد می تواند توزیع کننده رانت باشد. بانک مرکزی برای کنترل قیمت سکه و کاهش حباب نباید منابع خود را این چنین وارد بازار آزاد کند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: در دورههای گذشته بانک مرکزی، ارزپاشی برای کنترل نرخ دلار یک سیاست اشتباه بوده است که منابع ارزی بانک مرکزی را با چالش روبرو کرده است. همتی به عنوان رئیس کل اسبق بانک مرکزی از این سیاست استفاده کرده است.
صادقی تصریح کرد: این سیاست نیز در صورتی که موجب سکه پاشی در بازار شود و عده ای از این رانت سود ببرند، نمیتواند راه به جایی ببرد. حباب قیمت سکه باید با مدیریت تورم و کنترل تقاضا انجام شود.
وی معتقد است: در دولت قبل، عبدالناصر همتی، رئیسکل وقت بانک مرکزی، برای کنترل بازار ارز اقدام به ارزپاشی و هدررفت منابع ملی کرد، اما این سیاست موفق نبود، در این راستا ضرورت دارد امروز هم بانک مرکزی در سیاست عرضه ربعسکه بورسی برای کنترل قیمت سکه بازنگری کند.
رانت ارز ۲۸.۵ هزار تومانی بیشتر از نرخ ترجیحی قبلی است
از سوی دیگر معاون اسبق ارزی بانک مرکزی نیز در این باره گفته: درست است که افزایش نرخ ارز با سیاستهای بانک مرکزی ارتباط دارد و در افزایش نرخ دلار نگاه همه به بانک مرکزی است اما بخش قابل توجهی از آن به این میزان نقدینگی که در اختیار مردم قرار دارد و موضوع انتظارات تورمی و اعتماد مردم به سیاستهای دولت برمیگردد.
سید کمال سیدعلی در گفتوگویی درباره دلایل افزایش نرخ دلار در چند روز گذشته و بیاثر بودن تغییر رییس بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز تاکید کرد: فاکتورهای اقتصادی قیمت ارز را تعیین میکنند نه روسای کل بانک مرکزی. ممکن است اصلاح مقررات خروجی تغییر روسای بانک مرکزی باشد و این افراد سیاستهای ارزی را بازنگری کنند اما با تعویض رییس کل بانک مرکزی هم اصلاح فاکتورهای اقتصادی، کسری بودجه، شاخص تورم و… زمانبر است و این اقدامات نیاز به هماهنگیهای در درون تیم اقتصادی دولت دارد.
وی ادامه داد: درست است که افزایش نرخ ارز با سیاستهای بانک مرکزی ارتباط دارد و در افزایش نرخ دلار نگاه همه به بانک مرکزی است اما بخش قابل توجهی از آن به این میزان نقدینگی که در اختیار مردم قرار دارد و موضوع انتظارات تورمی و اعتماد مردم به سیاستهای دولت برمیگردد.
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی گفت: روسای بانک مرکزی میتوانند مدیریت خود را در مقررات ارزی، عدم توزیع رانت بین ارز نیمایی و ارز آزاد و ترازنامه بانکها اعمال کنند اما واقعیت این است که حجم نقدینگی با توجه به کسری بودجه ارتباط مستقیمی با رییس کل بانک مرکزی پیدا نمیکند و از سوی دیگر مدیریت هزینههای دولت در اختیار بانک مرکزی نیست