با توجه به کسری سرانه مصرف آبزیان در کشور، مسوولان اعلام کردند که سرانه مصرف آبزیان درایران 10 کیلو کمتر از متوسط جهان است.

به گزارش برات نیوز، این درحالی است که با توجه به اهمیت موضوع استفاده مردم از غذای سالم، گنجاندن آبزیان در سفره‌های غذایی آن‌ها بسیار ضروری است.

در همین حال مسوولان مدعی اند که سعی دارند تا با کنترل و جلوگیری از افزایش قیمت آبزیان استفاده از محصولات دریایی و آبزی را در سبد غذایی مردم نهادینه کنند.

سرانه مصرف آبزیان در کشور بسیار کم

اما آنچه مسلم است بالابودن قیمت محصولات دریایی و افزایش بی رویه آن طی چند ماه اخیر موجب شده تا مردم قادر به خرید گوشت سفید و محصولات دریایی نباشند.

این درحالی است که برخی از کارشناسان براین باورند که با توجه به سلامت محصولات دریایی مردم باید آبزیان را جایگزین گوشت قرمز کنند.

اما با توجه به قیمت بالای آبزیان همیشه سرانه مصرف محصولات دریایی در کشور ما بسیار کمتر از میزان مصرف دردنیا است و همیشه تفاوت عددی آن رقمی چشمگیر است.

 درهمین راستا، رییس سازمان شیلات کشور خاطر نشان کرد:

اگر میزان تولید 2 برابر و تمام آن در داخل کشور مصرف شود باز هم سرانه مصرف ما با جهان فاصله زیادی دارد.

نبی‌الله خون میرزایی درادامه گفت: میانگین مصرف سرانه آبزیان در جهان 24 کیلوست این در حالیست که مصرف سرانه ما 13 کیلو و 400 گرم است.

 تولید گونه وانامی در خوزستان به صورت مستمر

وی درباره توقف تولید گونه وانامی میگو در خوزستان اعلام کرد:

این موضوع قابل تایید نیست چراکه گونه اصلی تولید میگو در کشور وانامی است .

 باتوجه به آمار ارائه شده از سوی سازمان شیلات، در این استان تولید میگو 3 تا 4 برابر نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.

وی بیان کرد: در سال جاری بیماری لک سفید در کشور به حداقل رسیده است.

این مقام مسوول همچنین خاطر نشان کرد:

 در استان خوزستان نزدیک به 700 تن میگو در مجتمع چوئبده آبادان و بیش از 100 تن در مزارع انفرادی تولید شده، البته آمار نهایی نشده و ممکن است تولید بیش از این هم شود.

برنامه ریزی دولت سیزدهم برای افزایش تولید 2 برابری آبزیان

معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره اینکه آیا زیرساخت‌ها برای برنامه افزایش تولید 2 برابری آبزیان فراهم شده است؟ گفت:

افزایش تولید 2 برابری آبزیان برنامه ارائه شده از سوی وزیر جهاد کشاورزی به مجلس است و این برنامه در دوره 4 ساله دولت محقق خواهد شد.

وی ادامه داد:

سازمان شیلات برای تحقق این برنامه، رسته‌های مختلف شیلات را دسته‌بندی کرد.  زیرساخت‌های پرورش میگو، ماهیان گرم آبی و پرورش ماهی در دریا تا پایان سال 1400 در حال آماده‌سازی است.

1 میلیون و 270 هزار تن میزان تولید شیلات در کشور

خون‌میرزایی میزان تولیدات شیلات در کشور را 1 میلیون و 270 هزار تن عنوان کرد و افزود:

در یک برنامه چهار ساله این میزان 2 برابر افزایش پیدا خواهد کرد. در سال‌های اخیر، باوجود تحریم جدید و با توجه به تغییرات اقلیمی، در شرایط دشواری برای تحقق اهداف قرار گرفتیم اما با این حال بیش از ۹۲ درصد برنامه ششم محقق شد.

این مقام مسئول ضمن اشاره به ضعف‌ در صنعت پرورش ماهی در قفس، تصریح کرد:

 با توجه به بومی سازی بخش عمده‌ای از مشکلات در این حوزه برطرف شده است و موانع را پشت سر گذاشته‌ایم.

اگر بستر کار از نظر پشتیبانی‌های ریالی، تسهیلاتی، اعتباری و ارزی برای سایت‌های پشتیبان پرورش ماهی در قفس و در دریا فراهم شود پیش‌بینی ما این است که تولید 600 هزار تن در پایان سال محقق شود.

تولید بیش از 130 هزار تن میگو در افق 4 ساله

وی ضمن اشاره به افزایش سطح پرورش مزارع میگو، افزود:

در 23 هزار هکتار مزارع میگو پرورش داده می‌شود که پیش‌بینی ما این است که میانگین تولید در سال آینده به 100 هزار تن برسد.

بیشتر بخوانید: مرغ یارانه ای، بازار ماهی را کساد کرد

برنامه 4 ساله ساداتی نژاد تولید 100 هزار تن میگو در سال بود.

 اما بعد از شناسایی ظرفیت‌های تولید به این نتیجه رسیدیم که می‌توانیم بیش از 130 هزار تن میگو در افق 4 ساله تولید کنیم.

حمایت سازمان شیلات از تولیدکنندگان محصولات آبزی

خون‌میرزایی بااشاره به حمایت سازمان شیلات ازتولیدکنندگان، گفت:

 سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها از سوی بخش خصوصی صورت می‌گیرد.

 در حوزه ماهیان سردآبی رویکرد ما افزایش بهره‌وری است و گسترش کمی و فیزیکی مزارع مد نظر ما نیست.

وی ادامه داد:

مزارع گرم‌آبی عموما در محیط‌های باز هستند که باید این مزارع را به سیستم‌های متراکم تبدیل کنیم.

این مقام مسوول تصریح کرد:

باتوجه به سیستم تصفیه و بازچرخانی آبی که در کشور معرفی شده است می‌توان پرورش متراکم را در الگوهای خرد و دو منظوره (کشاورزی و مشاغل خانگی) توسعه بدهیم و افزایش کمی تولید را محقق سازیم.

ضرورت فرهنگ سازی برای افزایش مصرف آبزیان

رییس سازمان شیلات کشور در خصوص برنامه‌ های این سازمان برای افزایش مصرف آبزیان گفت:

رسیدن به این مهم مستلزم فرهنگ‌سازی و مشارکت دسته جمعی همه دستگاه‌های فرهنگ ساز است.

محیط‌های آموزشی از مهدکودک تا دانشگاه و محیط‌های اداری و نظامی باید در این زمینه همکاری و کار کنند.

وی بابیان اینکه ارزش غذایی فرآورده‌های آبزیان قابل قیاس با سایر محصولات پروتئینی نیست، افزود:

برای افزایش مصرف آبزیان باید حلقه فرآوری، بسته‌بندی، صنایع تبدیلی و تکمیلی توسعه پیدا کند.

سرانه مصرف آبزیان در کشور 13 کیلو

این مقام مسئول بابیان اینکه مصرف سرانه آبزیان در کشور پایین است، افزود:

اگر میزان تولید 2 برابر و تمام آن در داخل کشور مصرف شود باز هم سرانه مصرف ما با جهان فاصله زیادی دارد.

چون میانگین مصرف سرانه آبزیان در جهان 24 کیلوست این در حالیست که مصرف سرانه ما 13 کیلو و 400 گرم است.

رییس سازمان شیلات درباره رابطه قیمت بالای آبزیان و کاهش مصرف این محصولات گفت:

 باید بررسی شود که پروتئین آبزیان با چه نوع پروتئین دامی دیگر قیاس می‌شود.

 آبزیان منبع پروتئنی فراسودمند و برتر هستند؛ از 4 گونه ماهیان گرم‌آبی پرورشی قیمت 2 گونه آن کمتر از 15 هزار تومان است.

ضرورت کاهش واسطه گری در فروش ماهی

این مقام مسئول با اشاره به نقش واسطه‌ها در افزایش نرخ ماهی، گفت:

 اتحادیه‌ها در شبکه توزیع ضعیف عمل می‌کنند از این‌رو بهتر است که برای تعدیل قیمت‌ها واسطه‌گری‌ها را کاهش بدهیم.

به گفته وی، قیمت ماهی قزل‌آلا سر مزارع بالای 50 هزار تومان است. 

خون میرزایی ضمن اشاره به دسترسی گسترده ما به آب‌های دریایی، دریاچه‌ای، اقیانوسی و آب‌های جاری، گفت:

برنامه‌های ما برای استفاده از آب‌های شور قابل توجه است.

این مقام مسوول بیان کرد:

 ما نگران شوری آب‌های چاه نیستیم چراکه برای آنها برنامه آ‌بزی پروری تنظیم کردیم.

باید تولیدات کشور افزایش پیدا کند این مسئله یک الزام است نه انتخاب.

تاکید مسوولان بر مصرف آبزیان به عنوان غذاهای برتر

وی بابیان اینکه آبزیان به‌عنوان غذاهای برتر مطرح هستند، افزود:

مصرف آبزیان در سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها تایید شده است.

بنابراین باید آبزی مصرفی را توسعه بدهیم  با افزایش تقاضا، پایداری تولید را باید مد نظر قرار بدهیم تا عملکرد تولیدکنندگان با ضرر و زیان مواجه نشود.

این مقام مسئول ضمن اشاره به لزوم توسعه بازارهای صادراتی، تصریح کرد:

باید بر روی بازار کشورهای آسیای جنوب شرقی، اروپایی، کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس، اتحادیه اوراسیا و 15 کشور همسایه کار کنیم.

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *