قاچاق زعفران به افغانستان از جمله مشکلاتی‌ست که کشور ما این روزها با آن دست وپنجه نرم می‌کند.

به گزارش برات‌نیوز، مسأله قاچاق از آن جمله مسائلی‌ست که همواره در کشور وجود دارد و با اینکه هربار از اندیشیدن تدابیر جدید در این راه سخن به میان می‌آید، بازهم در تمامی خط تولیدها شاهد آن هستیم.

این روزها قاچاق زعفران به افغانستان معضل بزرگی شده است.

به گفته مسئولین مربوطه، به دلیل خشکسالی، امسال محصول کمتری از مزارع زعفران بدست آمد.

اما با این حال خروج چمدانی زعفران متوقف نشده است.

علی حسینی، عضو هیات رییسه شورای ملی زعفران در این رابطه گفت:

خشکسالی در حجم محصول مورد انتظار تاثیر خود را گذاشته است.

امسال نسبت به سال گذشته تولید کمتری داریم.

خروج پیاز زعفران به‌صورت چمدانی توجیه ندارد .

اگر کشوری بخواهد در یک هکتار زمین زعفران کشت کند، حداقل به 10 هزار تن پیاز زعفران نیاز دارد.

این میزان پیاز زعفران را نمی‌توان با چمدان منتقل کرد.

قاچاق چمدانی پیاز زعفران برای کشت تزئینی یا کشت سلیقه‌ای رخ می‌دهد.

به گفته وی قاچاق زعفران به صورت چمدانی یک پدیده شوم و یک آفت برای صنعت زعفران است.

او در ادامه سخنانش گفت:

سالهاست که پیاز زعفران به کشور افغانستان قاچاق می‌شود.

متاسفانه برای متوقف کردن این روند اقدامی صورت نگرفته است.

اگر با جدیت مانع قاچاق زعفران نشویم درسال‌های آینده شاهد رقابت‌های فشرده در تولید زعفران خواهیم بود.

این مسئله به ضرر کشاورزان داخلی تمام می‌شود.

قاچاق زعفران به دلیل مدیریت ناکارآمد

نایب رییس انجمن تولیدکنندگان زعفران خراسان جنوبی یکی از دلایل قاچاق زعفران را ناکارآمدی در مدیریت تولید و تجارت می‌داند.

او در این زمینه گفت:

تولید و صادرات زعفران رها شده است.

برای موفقیت در این مسیر نخست در راستای توسعه تولید قدم برداریم.

سپس برای صادرات را گسترش بدهیم.

حسینی ادامه داد:

تولید براساس معیارهای علمی و فنی صورت نمی‌گیرد و بیشتر سلیقه‌ای است.

باید پیش از تولید بدانیم چه میزان تولید خواهیم کرد و بازارهای هدف ما کجا هستند.

متاسفانه کمتر مسئولی می‌تواند پیش از تولید به این پرسش‌ها پاسخ دهد.

به گفته حسینی، در هر هکتار حدود 3 کیلوگرم زعفران برداشت می‌کنیم.

یعنی در هر متر مربع زمین 300 میلی گرم زعفران تولید می‌شود.

اما با یکسری عملیات به زراعی می‌توانیم در هر متر مربع یک گرم زعفران تولید کنیم.

کیفیت زعفران استان‌ها متفاوت است

ایران ظرفیت تولید بالایی در زمینه زعفران دارد؛ لذا قاچاق زعفران دور از انتظار نیست و باید با آن به طور جدی برخورد شود.

حسینی در ادامه سخنانش به این نکته اشاره کرد که در ایران 20 استان تولید زعفران دارند که کیفیت آن‌ها با هم متفاوت است.

از جمله این شهرها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نطنز، قم، کاشان، اصفهان، کرمان، یزد، مرند، فارس، کرمانشاه، گلستان، خراسان جنوبی و مشهد

او در این زمینه افزود:

کیفیت زعفران در استان‌های مختلف متفاوت است.

متاسفانه هنوز نهادی مسئولیت کیفیت‌سنجی زعفران تولید شده در کشور را برعهده نگرفته است.

در صورتی که سنجش کیفیت زعفران در آزمایشگاه‌ها دارای اهمیت ویژه است.

باید ﻛﺮﻭﺳــﻴﻦ و پیکروکروسین زعفران سنجیده شود.

تولید زعفران در برخی از روستاها و شهرها توجیه اقتصادی ندارند.

تولیدات آنها نمی‌تواند جوابگوی انتظاری که دنیا از زعفران ایرانی را دارد بدهند.

امسال زعفران کیلویی چند خرید و فروش خواهد شد؟

حسینی در پاسخ به این سوال گفت:

قیمت هنوز مشخص نشده است.

چراکه به تازگی وارد فصل برداشت شده‌ایم.

پیک برداشت بین 5 تا 10 آبان است.

آن زمان می‌توان درباره قیمت زعفران سخن گفت.

حسینی همچنین اظهار کرد:

خرید تضمینی زعفران نمی‌تواند چاره‌ساز مشکلات زعفران‌کاران و قاچاق زعفران باشد.

کشاورزان انتظار دارند اگر محصول آنها فروخته نشد با نرخ تضمینی دولت آن را خریداری کند.

باید بگویم که این راهکارها مسکن‌های موقتی برای بازگشت آرامش به بازار است و نمی‌تواند چاره‌ساز مشکلات باشد.

او در ادامه افزود:

10 درصد زعفران تولیدی در کشور مصرف داخلی و بقیه آن صادر می‌شود.

هرساله بخشی از زعفران در نظر گرفته شده برای مصرف داخلی، رسوبی می‌شود که باید بگویم این حجم قابلیت صادرات دارد.

در حال حاضر در چندین انبار که دولت نیز از آنها آگاه است هزاران کیلو زعفران انبار شده است.

وی در رابطه با رقابت افغانستان و چین با صنعت زعفران ایران گفت:

افغانستان به‌تازگی در این مسیر وارد شده است.

این مساله به دلیل قاچاق زعفران به افغانستان اتفاق افتاده است.

از آنجایی‌که سیاست منسجمی در این کشور حاکم نیست نمی‌توان به عملکرد آنها اعتماد کرد.

از سوی دیگر چین هم در پی کشت گلخانه‌ای است.

چین نمی‌تواند با زعفران طبیعی ما که در اراضی کشت می‌شود رقابت کرد.

باید از این فرصت‌ به‌خوبی استفاده کنیم و یک‌تازی خود را در تولید زعفران در جهان حفظ کنیم.

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *